«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

A fost acordat primul atestat de intreprindere sociala

Postata in: Noutati legislative
Data: 2016-11-01




La initiativa secretarului de stat pentru incluziune sociala si antreprenoriat social, Oana Toiu, Ministerul Muncii a organizat luni, 31 octombrie, o masa rotunda in care a fost discutat procesul de atestare a intreprinderilor sociale, finantarea si sprijinul acordat sectorului. 

Din anul 2015, in Romania exista legea 219/2015 dedicata economiei sociale, iar normele de aplicare a prevederilor legii au fost aprobate prin HG 585/2016, sistemul de atestare fiind astfel functional incepand cu luna august 2016.

In tara noastra activeaza peste 10.000 entitati juridice care urmaresc un impact social prin mecanisme economice, sub diverse forme, acestea putand solicita si atestarea ca intreprindere sociala. Potrivit datelor statistice din Atlasul Economiei Sociale, Romania isi contureaza un rol din ce in ce mai important in domeniu, avand 1,7% din forta de munca angajata in structuri ale economiei sociale.

In contextul in care in Europa functioneaza peste 2 milioane de intreprinderi in economia sociala, reprezentand 10% din afacerile din UE, iar mai mult de 11 milioane de oameni lucreaza pentru acestea, adica 6,5% din angajatii din Uniune, Romania prin noul cadru normativ se inscrie in randul tarilor care urmaresc dezvoltarea economiei sociale.

“Lupta anti-saracie trebuie sa fie si o lupta de a crea oportunitati pentru grupurile vulnerabile. Nu sunt oameni care au nevoie doar sa supravietuiasca, ci si sa isi urmeze aspiratiile, sa devina din beneficiari creatori de valoare. Fara asta e ca si cum ne-am lupta cu intunericul, fara sa incercam sa aprindem lumina. Intreprinderile sociale sunt parte din solutie, fiind printre cei mai curajosi actori economici. Nu numai ca isi asuma intrarea direct in competitia de piata, ci o fac si cu un obiectiv clar asumat de imbunatatire a societatii. Practic, organizatiile lor preiau eforturile suplimentare de angajare si pregatire a celor mai dezavantajate grupuri si actioneaza in zone marginalizate, unde oportunitatile lipsesc. Ei aduc in piata produse inovatoare, care rezolva probleme sociale, neatinse de afacerile clasice, si se incapataneaza sa lucreze tocmai acolo unde ratiunile economice uneori indeparteaza investitiile“, a declarat Oana Toiu, secretar de stat.

Pe langa reprezentantii Ministerului Muncii responsabili de politicile publice privind economia sociala, la intalnirea de la sediul MMFPSPV au participat si cei ai Cancelariei prim-ministrului, ai ministerelor - Fonduri Europene, Justitie, Educatie si Cercetare Stiintifica, Tineret si Sport, Agricultura si Dezvoltare Rurala, reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice si Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), alaturi de peste 20 reprezentanti ai intreprinderilor sociale si ai retelelor acestora, precum si din organizatiile care ofera sprijin, consultanta si finantare pentru antreprenorii sociali.

Reuniunea de astazi a oferit celor prezenti prilejul de a discuta despre provocarile cu care se confrunta intreprinderile sociale, printre cele mai importante fiind vizibilitatea redusa, accesul dificil la finantare si la pietele de desfacere.

Viitorul economiei sociale

Intreprinderile sociale atestate si intreprinderile sociale de insertie certificate vor putea accesa fonduri europene prin Programul Operational Capital Uman (POCU). In prezent este deschisa o linie de finantare - SOLIDAR - cu o alocare de 20 milioane de euro sub forma unui ajutor de minimis pentru consolidarea a cel putin 200 de intreprinderi sociale active de cel putin 1 an, primul apel dintr-o serie mai lunga dedicata economiei sociale.

In plus, toate intreprinderile sociale atestate vor beneficia de vizbilitate crescuta prin registrul unic de evidenta, unul din proiectele de digitalizare dezvoltate in prezent de GovITHub, care va permite inregistrarea, modificarea, integrarea si analizarea tuturor datelor relevante privind intreprinderile sociale.

De asemenea, intreprinderile sociale de insertie certificate pot beneficia de dreptul de a folosi Marca sociala, un element vizual unic la nivel national care asigura recunoasterea produselor si serviciilor oferite de acestea. Acestea vor beneficia si de avantaje in achizitiile publice, autoritatile contractante putand rezerva dreptul de participare la procedura de atribuire doar unitatilor protejate autorizate si intreprinderilor sociale de insertie, dar si de alte masuri de sprijin pe care le pot oferi autoritatile locale.

Primele atestate de intreprindere sociala, acordate in judetele Suceava, Iasi si Galati

Deja primele decizii in vederea acordarii atestatelor de intreprindere sociala au fost emise in judetele Suceava, Iasi si Galati. Potrivit Legii nr. 219/2015 privind economia sociala, intreprinderea sociala isi asuma sa reinvesteasca 90% din profit si se obliga sa transmita bunurile ramase in urma lichidarii catre una sau mai multe intreprinderi sociale, aplicand totodata principiul echitatii sociale fata de angajati – asigurarea unor niveluri de salarizare echitabile, intre care nu pot exista diferente care sa depaseasca raportul de 1 la 8.

Procedurile de atestare si certificare sunt gratuite si au loc la agentiile judetene de ocupare a fortei de munca, intr-un termen de 30 zile calendaristice de la depunerea dosarului complet.

Informatii si resurse utile:

  • INFOGRAFIC aici | VIDEO aici
  • Ghidul privind intreprinderile sociale si intreprinderile sociale de insertie disponibil aici.
  • Manual de identitate vizuala marca sociala disponibil aici.
  • Documentele necesare pentru atestare si certificare disponibile aici.
  • Date de contact ale Compartimentelor de economie sociala din cadrul agentiilor judetene de ocupare a fortei de munca.
  • Avantajele pentru intreprinderile sociale de insertie in derularea achizitiilor publice.
  • Intrebari frecvente.
  • Punct de contact in cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice: e-mail intreprinderisociale@mmuncii.ro.
Sursa stire: aici.

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile