Data: 2016-11-17
Atenția asupra mediului și a felului în care gesturile noastre zilnice afectează pe termen lung natura din jurul nostru este un subiect care trebuie tratat tot mai des pentru schimbarea obiceiurilor noastre cotidiene. Cu ocazia săptămânii dedicate conștientizării problemei deșeurilor în România și Europa, un consorițiu de organizații vor organiza o serie de evenimente pe această tematică. Acest demers face parte din evenimentele reprezentative pentru European Week for Waste Reduction - EWWR. Mesajul central promovat se intitulează, pe scurt, cei „3R”, adică Reducerea deşeurilor, Refolosirea produselorşi Reciclarea materialelor.
Astfel, în perioada 23-24 noiembrie 2016 va avea loc Platforma Antreprenorială de Bună Gestionare a Ambalajelor în Economia Circulată a căror obiective țin de promovarea unei gestionări mai bune a ambalajelor. Tema acestui eveniment se centrează pe apelul să Reducem deşeurile de ambalaje utilizând mai puţine ambalaje. Evenimentul îți propune să promoveze un comportament responsabil al tinerilor care vor să vină pe piaţă cu noi bunuri care au la bază principiile economiei circulare și să îi sprijine în dezvoltarea competenţelor de iniţiere şi gestionarea afacerilor, printr-un management proactiv, prin intermediul interacţiunii cu principalii stakeholderi.
De asemenea, inițiativa are în vedere și mobilizarea într-o comunitate unitară atât mediul academic, al reprezentanţilor autorităţilor administraţiei publice locale, a oamenilor de afaceri, a cetăţenilor, cât şi a studenţilor care sunt implicaţi în procesul de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor în general
Evenimentele care vor avea loc în cadrul acestui eveniment sunt:
· Conferința “Antreprenoriat, mediul de afaceri și dezvoltare durabilă – AMDD 2016”, adresată preponderent doctoranzilor. În cadrul acestei acţiuni, prezentările speaker-ilor vor face o analiză din perspectiva domeniilor specifice economiei circulare, la nivelul politicilor publice, a cadrului de reglementare, a soluțiilor tehnice și a modalităților de finanțare.
· Festivalul Studenţesc de Antreprenoriat Eco-responsabil, adresat studenţilor la nivel de licenţă, masterat şi doctorat. Acesta va cuprinde mai multe activități, printre care: concurs de planuri de afaceri eco-responsabile, având la bază substituirea, reducerea, refolosirea şi reciclarea deşeurilor; o masă rotundă pentru facilitarea interacţiunii dintre antreprenori şi studenţi cu focusare pe eco-inovare şi deșeuri; prezentări de bune practici antreprenoriale cu orientare spre eco-responsabilitate.
· Târgul antreprenorial din perspectiva reducerii deșeurilor și tranziției spre economia circulară, adresat întregii comunităţi. În cadrul acestei activităţi se dorește deschiderea unui drum al colaborării între reprezentanții autorităților administrației publice locale, operatorii economici, cetăţeni şi studenţii care sunt implicaţi în procesul de gestionare a deşeurilor ambalajelor şi a deşeurilor în general. Acesta oferă, pe de o parte, posibilitatea de expunere la standuri a bunurilor organizaţiilor participante, venind în întâmpinarea studenţilor şi nu numai, cu soluţii eco-inovative în problematica deşeurilor, şi pe de altă parte îşi propune să informeze studenţii la nivel de licenţă, masterat şi doctorat cu privire la importanţa reducerii, reutilizării, sortării şi reciclării deşeurilor.
Evenimentul va avea loc în perioada 23-24 noiembrie 2016, în intervalul orar 08:30-18:00, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, B-dul. Muncii, Nr. 103-105, Sala M14, Cluj-Napoca.
Săptămâna Europeană de Reducere a Deșeurilor este pusă în valoare anul acesta de un consorțiu de organizații cu centrul în Cluj: Centrul pentru Iniţiere şi Dezvoltare Organizaţională, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Societatea Naţională de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj şi Cluster-ul Eco-inovativ pentru un Mediu Sustenabil, în parteneriat cuUniversitatea Babeş-Bolyai, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca şiAgenţia Română pentru Mediu.
Pentru informații suplimentare vă recomandăm să luați legătura cu organizatorii lasiminalakatos[at]gmail.com