«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

De ce avem nevoie de fructe echitabile? - Concluziile actiunii publice si a dezbaterii "Fructe dulci, realitati amare"

Postata in: Evenimente sector (Ro)
Data: 2016-11-21


  

Asociatia Mai Bine alaturi de alte optsprezece organizatii din UE, Camerun, Columbia, Ecuador si insulele Windward s-au alaturat campaniei Make Fruit Fair! In cursul zilelor de 10 si 11 Noiembrie a fost invitat la Bucuresti, activistul de origine ecuadoriana Jorge Acosta Orellana. In cadrul unei actiuni publice si a unei dezbateri la Seneca Anticafe acesta a prezentat conditiile de trai si de munca de pe plantatiile de banane si a dezbate optiunile de a consuma produse certificate "comert echitabil".

Dezbaterea „Fructe dulci, realitati amare. Drepturile muncitorilor si lanturile de aprovizionare echitabile a fost moderata de Bogdan Gioara, presedintele Asociatiei REPER21, iar evenimentul a fost realizat in parteneriat cu Agentia Creionetica, ART Fusion, FOND - Federatia ONG pentru Dezvoltare si Institutul de Economie Sociala.

Invitati la dezbatere au fost:

  • Juan Acosta Orellana, activist pentru drepturile muncitorilor din America Latina
  • Viorica Boboc, consilier al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
  • Raul Pop, secretar de stat al Ministerului, Apelor si Padurilor
  • Ana-Maria Paladus, vicepresedinta REPER21
  • Anca Gheorghica, presedinta Asociatia Mai Bine

Ce anume cere activistul Jorge Acosta Orellana?

Jorge Acosta este fost pilot de avioane folosite pentru a pulveriza pesticide pe planatatiile bananiere, iar ulterior co-fondator ASTAC - Asociación Sindical de Trabajadores Bananeros, Agrícolas y Campesinos, o uniune sindicala a muncitorilor si fermierilor ecuadorieni din sectorul bananier. 

Am aflat ca bananele sunt cele mai vandute fructe din lume, fiind cultivate in peste 150 de tari. Ecuadorul este principalul exportator, fiind produse cca 6 milioane de cutii de banane pe saptamana. 

Jorge denunta conditiile extrem de dificile in care lucreaza si traiesc muncitorii de pe culturile de banane si face apel la distribuitorii si consumatorii din Europa pentru a genera o schimbare, mai precis:

  • Asigurarea unui pret corect pentru producatorii de banane din America Latina, care sa permita dezvoltarea fermierilor pe termen lung
  • Conditii de munca optime si asigurare medicala pentru muncitorii de pe culturile de banane
  • Salariile juste pentru orele de munca prestate si asigurarea unui venit stabil, care sa ofere oamenilor conditii de trai decente
  • Acces egal pentru femei in ce priveste angajarea si pregatirea profesionala
  • Respectarea drepturilor omului, incluzand drepturile de munca, cum ar fi libertatea de a face parte dintr-un sindicat independent
  • Reducerea lantului de distributie
  • Respectarea mediului prin reducerea uzului de toxine agrochimice
  • Sprijinirea politicilor care incurajeaza productia echitabila si durabila de fructe
  • Solidaritatea consumatorilor fata de aceste probleme prin acceptarea unui cost putin mai ridicat al bananelor certificate „faitrade”, insa cu un „cost social si de mediu” redus

Care a fost scopul actiunii din fata Teatrului National Bucuresti? 

Asociatia Mai Bine impreuna cu prietenii de la asociatia ART Fusion au reprodus realitatile amare din spatele fructelor exotice pe care le consumam cu ajutorul unei actiuni publice realizate joia trecuta, in fata Teatrului National Bucuresti.

In Romania, Jorge a dorit sa prezinte o parte a dificultatilor pe care un fermier le infrunta si sa starneasca un sentiment de solidaritate fata de acestia. Printr-o serie de fotografii, activistii au pus in scena modul in care sunt tratati muncitorii de pe plantatii. 

Fructele pe care noi le consumam sunt stropite cu pesticide puternice, care pot produce boli incurabile, in timp ce muncitorii se afla pe teren. Acest aspect reprezinta doar un punct nevralgic al incalcarii de drepturi practicat in intreg sistemul de productie bananier. Neincluderea muncitorilor in sistemul national de sanatate, presiunile si amenintarile fizice pe care le suporta sindicalistii, discriminarea si hartuirea sexuala fata de femeile muncitoare, plata unor salarii derizorii si fara compensatii pentru orele muncite suplimentar ar fi alte astfel de puncte. 

Toate aceste nereguli ar putea fi eliminate prin transformarea practicilor „free trade” in unele „fairtrade” schimbare la care Asociatia Mai Bine adera cu toata convingerea pentru a contribui la crearea unei lumi mai bune prin impactul pe care fiecare individ il poate avea la nivel local prin sustinerea comertului echitabil. 

Care este filosofia comertului echitabil? 

Despre „fairtrade” se discuta din 1988, cand a aparut prima eticheta a comertului echitabil, Max Havelaar, iar in prezent sunt aproximativ 5 milioane de fermieri certificati in aceasta schema. 

Organizatia Internationala pentru Certificarea Fairtrade FLO cu sediul in Germania a aparut in 1997, iar dupa la 5 ani lanseaza eticheta Fairtrade al carui scop este sa echilibreze diferentele dintre Nord si Sud. Principalele obiective sunt asigurarea unei remuneratii juste producatorilor din lumea a treia, crearea unor conditii de munca sigure si bine remunerate pentru muncitori, reducerea lantului de distribuitori si cresterea standardelor de mediu ale produselor exportate. 

Astazi, certificarea Fairtrade acopera o gama destul de variata de produse precum: cafea, ceai, cacao, fructe exotice, zahar, alune, bumbac, quinoa. 

In Romania, certificarea „fairtrade” este putin cunoscuta si fenomenul poate fi de inteles, dupa cum explica dna Viorica Boboc – consilier al Ministerului Agriculturii si prin „interesul scazut al romanilor fata de calitatea produselor in general, fiind plasati pe ultimul loc alaturi de Bulgaria in Eurobarometru”. 

Mai multe detalii pe: www.maibine.org.

Partenerii media: Radio RFI, Radio Seven, StiriONG, CSRmedia, Critic Atac, Scena9, NonGuvernamental, Romania Pozitiva, Societal, Prof21, Deco si Eco, Gratuitor, Green-Report, Gala Societatii Civile, Invisible Nature si Observatorul Gastronomic. 

--

PERSOANA DE CONTACT:

Robert Buburuzanu

Coordonator campanie

Asociatia Mai Bine

robert@maibine.eu

0741 990 449

Activitatea face parte din proiectul Make Fruit Fair!, care reprezinta un consortiu global format din 19 parteneri din UE, Camerun, Columbia, Ecuador si insulele Windward, coordonat de Oxfam Germania. Proiectul este finantat de Uniunea Europeana.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile