«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Nu exista deseuri, doar resurse risipite! - Concluziile dezbaterilor si ale activitatilor din cadrul saptamanii europene pentru reducerea risipei de la Cluj

Postata in: Evenimente sector (Ro)
Data: 2016-12-05

 

 

Asociatia Cercul Social, echipele Repair Café Cluj si Casa de Cultura Permanenta alaturi de peste 12000 de organizatii si institutii din 32 de tari europene s-au alaturat initiativei Saptamana Europeana pentru Reducerea Risipei. In perioada 21-26 noiembrie, echipa Repair Café Cluj a invitat clujenii sa intre in dialog pe tema RISIPEI de resurse.

De luni pana sambata s-a pus reflectorul pe subiecte precum: reducerea risipei in Cluj si reciclarea, valorificarea resturilor vegetale si realizarea compostului, reutilizarea creativa a textilelor uzate, folosirea inteligenta a deseurilor din constructii si reducerea risipei alimentare. Incheierea saptamanii a culminat cu o cina comunitara Fara Risipa.

Solutiile propuse de catre cei prezenti, proiectele care si-au gasit samanta in cadrul acestei saptamani, efervescenta discutiilor ne-au confirmat inca o data ca exista o constelatie de oameni si initiative care adera la zicala internationala: “Nu exista deseuri, ci doar lucruri pretioase in locul nepotrivit.” In randurile de mai jos gasesti cateva detalii despre cum s-a incheiat Saptamana Europeana pentru Reducerea Risipei  la Cluj.

2 noi initiative comunitare s-au conturat in cadrul SERR:

  1. La jumatatea lunii decembrie se planuieste darea in folosinta a unui compostor de bloc in cartierul Marasti construit de Repair Café Cluj. Va fi un proiect pilot initiat chiar la invitatia unui locuitor al blocului.
  2. In cadrul dezbaterii tematice “Deseurile din contructii. Gunoaie dau resurse pretioase?” am fost invitati de proprietarului unei case din Cluj care urmeaza sa fie demolata sa organizam o claca de recuperare inteligenta a materialelor de contructii rezultate din acest spatiu, pe care altfel ar fi nevoit sa le considere deseuri. Ne-am asumat sa documentam intreg procesul.

Risipa alimentara a fost subiectul cu cel mai consistent focus. Solutii despre care s-a discutat si pe care unii dintre invitatii nostri le au deja in plan de implementare sunt:

  • infiintarea unei cooperative alimentare, care sa functioneze ca o punte de legatura intre producatorii locali si cumparatori si care sa vizeze recuperarea fructelor si legumelor imperfecte, care nu se vand si nici nu mai ajung in piete
  • instalarea de frigidere comunitare cu alimente donate in spatii semi-publice
  • crearea unei retele de „restaurante responsabile”, care redistribuie alimentele in surplus
  • dezvoltarea de aplicatii mobile pentru reducerea risipei alimentare care sa faciliteze comunicarea dintre restaurante si diverse asociatii sau institutii.

Provocari de pe meleagurile clujene legate de risipa de orice fel. Idei, opinii si curiozitati impartasite de invitatii nostri

“Stiati ca in Cluj se arunca foarte multa paine? Asta aduce cu sine o serie de probleme de sanatate publica: inmultirea necontrolata a sobolanilor si a ciorilor“

“Exista foarte multe pungi de plastic la Pata Rat, hai sa inlocuim sacosa de plastic cu cea de panza”

Cetatenii sunt suspiciosi cu privire la acurateta serviciilor de colectare selectiva gestionate de firmele de salubritate “Nu avem acces la informatii sigure din partea firmei care colecteaza“. O comunicare mai clara si transparenta e dorita de catre cetateni.

  • “Abia in 2 ani exista posibilitatea renegocierii caietului de sarcini al firmei de salubritate, pana atunci colectarea va continua sa se faca doar pe 2 fractii”
  • Nu vine nimeni dupa cantitati mici”, Repair Café vine cu o solutie aici.
  • “Trebuie sa incepem la firul ierbii
  • “Trebuie sa luam modelul celor din Targul Mures si Oradea” unde, conform datelor furnizate de unul dintre invitatii nostri, colectarea selectiva functioneaza
  • S-a discutat despre amenzi, despre implementarea conceptului “Pay as you throw“ care are rezultate foarte bune in alte tari europene.

Care sunt cei 8 R pentru reducerea risipei promovati de Repair Café Cluj? Refuza- Redu- Reutilizeaza- Repara- Recupereaza- Refunctionalizeaza- Recicleaza- Reproiecteaza. Noi consideram ca un bun care nu poate fi reutilizat, reparat, reciclat sau compostat nu ar trebui sa mai fie produs.

Evenimentele s-au incheiat cu o cina comunitara fara risipa gazduita de Fabrica de Pensule si organizata de Repair Café in parteneriat cu Food Waste Combat, Slow Food Turda si Stud Coop. 8 voluntari au salvat peste 50 kg de legume si fructe de la piata, pe care consumatorii de rand le refuza din motive estetice, reusind astfel sa reamintim clujenilor ca hrana autentica este valoroasa, iar munca taranilor de nepretuit. 1 bucatar priceput, impreuna cu o duzina de ajutoare, au gatit astfel 5 feluri delicioase de mancare. 80 de gurmanzi au savurat aceste bunatati cu arome locale si cu iz de sustenabilitate.

Evenimentele Saptamanii Europene pentru Reducerea Risipei de la Cluj au fost initiate de Asociatia Cercul Social si Repair Café Cluj, implementate in parteneriat cu asociatiile Colectiv A, Ecologista Floare de Colt,  Firul Ariadnei, Parinte Infloresti, JCI Cluj,  Slow Food Turda, Societatea pentru Consum Responsabil, Stud Coop. Peste 150 de clujeni au fost prezenti la evenimentele din cadrul Saptamanii Europene pentru Reducerea Risipei.

Multumim Cinema Dacia, Fabrica de Pensule si Libraria Bookstory pentru ospitabilitatea cu care ne-ati gazduit evenimentele.

Parteneri media: Gratuitor, I Like Cluj, Institutul de Economie Sociala, RFI, Romania Pozitiva, Societal, StiriONG.ro

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile