«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Contributia autoritatilor publice locale la reducerea amprentei de carbon in Romania

Postata in: Evenimente sector (Ro)
Data: 2017-03-14

 

 

 

Bucuresti, 13 martie 2017

Autoritatile locale pot fi motorul prin care economia Romaniei poate deveni una cu emisii reduse de dioxid de carbon, daca proiectele verzi vor fi mai bine implementate si sprijinite financiar, este concluzia Conferintei Internationale „Contributia autoritatilor publice locale la reducerea amprentei de carbon in Romania” desfasurate miercuri 8 martie si joi 9 martie 2017, la hotel Minerva din Bucuresti, eveniment desfasurat in cadrul proiectului Orase Verzi - Regiuni Verzi, cofinantat printr-un grant din partea Elvetiei pentru Uniunea Europeana extinsa.

Evenimentul desfasurat in prezenta Ambasadorului Confederatiei Elvetiene la Bucuresti, domnul Urs Herren a avut ca invitati factori de decizie locala din Romania si invitati din strainatate printre care: Mathieu Mori, Secretar General AER (Asociatia Regiunilor Europene), Nicolas Walder, Primarul orasului Carouge din Elvetia, Laurent Horvath, reprezentant al companiei care opereaza in Geneva autobuzul electric TOSA si Gilles Garazi de la ECO 21 SIG, compania de utilitati publice din Geneva.

In deschidere Ambasadorul Confederatiei Elvetiene la Bucuresti, domnul Urs Herren a evidentiat importanta dezvoltarii durabile in politicile din administratie si a felicitat cele 5 orase care prin intermediul proiectului Orase Verzi - Regiuni Verzi si-au definitivat Planurile de Actiune pentru Energie Durabila.

Cristophe Nuttall, directorul executiv al Organizatiei R20 – Regions of Climate Action, partener in proiect, a transmis mesajul de incurajare al fostului guvernator al Statului California, Arnold Schwarzenegger pentru municipalitatile participante in proiect, aducand totodata in fata autoritatilor locale posibilitatea ca si alte proiecte verzi sa beneficieze de fonduri prin intermediul unor proiecte ulterioare.

In aceeasi sesiune introductiva deputatul Laurentiu Leoreanu, cel care pe durata proiectului a fost si primarul municipiului Roman a transmis un mesaj de sustinere pentru autoritatile locale care incearca sa avanseze pe drumul economiei verzi si si-a exprimat disponibilitatea ca prin intermediul interpelarilor parlamentare sa incerce sa afle cum pot autoritatile locale sa beneficieze de fonduri de la Ministerul de Finante pentru proiecte verzi.

Un punct important pe agenda primei zile a conferintei a fost prezentarea domnului Nicolas Walder, primarul orasului Carouge din Elvetia, localitate care a reprezentant unul dintre modele de succes elvetiene vizitate de catre primari din Romania in primavara anului trecut. Orasul se alfa in vecinatate Genevei si beneficiaza de politici care au redus consumul de energie, au creat o mai buna gestionare a deseurilor in zona si a valorificat la maximum spatiul verde prin plantarea inclusiv de pomi fructiferi in locul unei parti a arborilor decorativi.

Un alt exemplu de buna practica din Geneva a fost prezentat in ce-a de-a doua zi a conferintei cand domnul Laurent Horvat a prezentat proiectul autobuzului TOSA, unic prin faptul ca acest nu foloseste baterii pentru a-si asigura consumul de electricitate ci beneficiaza de un sistem de statii de incarcare distribuite la fiecare oprire a autobuzului. Astfel in timpul in care autobuzul colecteaza calatorii dintr-o statie, acesta se si incarca cu energie suficienta pentru a parcurge distanta de pana la urmatoarea statie.

Tehnologia, desi este una inovativa, ea ar putea fi implementata si in Romania, chiar de catre municipalitati in colaborare cu firme producatoare de autobuze din Romania, a mai precizat Laurent Horvat, repzentant TOSA.

Tot in a ce-a de-a doua zi a fost abordata si tema cresterii eficientei energetice in viziunea Eco21 SIG – compania de utilitati din Geneva,  al carui director Gilles Garazi,  a prezentat modul in care se incearca promovarea energiei verzi in orasul elvetian.

Cu acest prilej reprezentanti ai unor autoritati locale din Romania au aratat ca desi in Romania  exista municipalitati care au in proprietate mijloace de producere a energiei verzi, de multe ori nu pot beneficia pe deplin de avantajele acestuia din cauza proastei compensari a energiei livrate in sistemul energetic national.

In finalul celei de-a doua zile a conferintei, Municipiul Roman, prin intermediul primarului Lucian Ovidiu Micu a fost premiat cu Certificatul Carbon Offset pentru cele 363, 4 tone de CO2 care au fost reduse prin proiectele verzi din anul 2015, acordat de catre Lavinia Andrei, managerul de proiect Orase Verzi – Regiuni Verzi. Municipiul Alba Iulia a fost si el recompensat cu locul doi pentru cele 239,6 tone CO2 reduse in anul 2015.

Cele doua premii au fost acordate ca urmare a monitorizarii efectuate de catre expertii Terra Mileniul III a progreselor efectuate de catre cele 5 municipalitati care au beneficiat de consultanta in elaborarea PAED-urilor.

Municipiile Alba Iulia, Roman, Focsani, Fagaras si Rosiorii De Vede s-au angajat sa ia masuri pentru reducerea emisiilor de CO2 cu procente cuprinse intre 20 si 40 la suta, pana in anul 2020 (Alba Iulia, Roman, Focsani si Fagaras), respectiv pana in 2030, in cazul municipiului Rosiorii De Vede. Masurile de reducere a emisiilor de carbon sunt cuprinse in strategiile denumite „Plan de Actiune privind Energia Durabila (PAED)” document ce face parte din procesul de aderare a municipalitatilor la Conventia Primarilor.

Cele 5 municipii au beneficiat de asistenta in elaborarea documentatiei necesare pentru aderarea la Conventia Primarilor prin proiectul “Orase Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions) co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa si implementat de Fundatia TERRA Mileniul III in parteneriat cu organizatia R 20 – Regions of Climate Action din Elvetia si Asociatia Municipiilor din Romania.

Proiectul Orase Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions) a debutat in luna aprilie 2015 si se desfasoara la nivel national pe o perioada de 24 de luni, fiind co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Valoarea totala a proiectului este 277.565,00 CHF  din care 28.116 CHF reprezinta contributie proprie a partenerilor.

 

Lucian STIRB

Specialist Comunicare

Fundatia TERRA Mileniul III

Tel: 021 314 12 27;  Mobil: 0730081018

E-mail: lucian.stirb@terramileniultrei.ro

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile