«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile lanseaza studiul "Romania 2017. Sectorul neguvernamental - profil, tendinte, provocari"

Postata in: Evenimente sector (Ro)
Data: 2017-04-29

 

 

 

 

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile lanseaza studiul "Romania 2017. Sectorul neguvernamental - profil, tendinte, provocari", o incercare de a observa si a defini dimensiunea si dinamica sectorului neguvernamental din Romania in perioada 2010 – 2016. Studiul reprezinta o aducere la zi a editiei anterioare publicate in anul 2010 si, impreuna cu aceasta, ofera tuturor celor interesati o mai buna cunoastere (si recunoastere) a rolului si importantei sectorului neguvernamental in societatea romaneasca.

Studiul colecteaza si analizeaza date privind relevanta economica a sectorului neguvernamental si incearca in acelasi timp sa surprinda evolutii si transformari care au avut loc in cadrul acestuia in ultimii ani. Cei interesati mai pot gasi in aceasta lucrare informatii si analize privind cadrul legal de functionare a organizatiilor neguvernamentale, implicare civica si voluntariat, finantarea activitatilor asociatiilor si fundatiilor, elemente ce tin de guvernanta interna si de organizare, relatia cu statul si alte entitati din sfera publica. De asemenea, aceasta editie cuprinde si sectiuni dedicate pentru trei domenii de activitate importante pentru organizatiile neguvernamentale: social, civic si tineret.

Desi nu isi propune explicit sa faca acest lucru, studiul contribuie la demontarea unor mituri si prejudecati tot mai frecvente in spatiul public fata de organizatiile neguvernamentale. De exemplu este mai putin stiut faptul ca organizatiile neguvernamentale depind intr-o foarte mica masura de fonduri din bugetele publice nationale. Dimpotriva, ele atrag in primul rand resurse externe si private, creeaza locuri de munca si ofera servicii de interes public, sprijinind astfel interventia statului si bunastarea generala. Spre exemplu, in anul 2015, numarul de locuri de munca create de sectorul neguvernamental (aproape 100.000) a fost comparabil sau mai mare decat numarul locurilor de munca create de unele sectoare de activitate ale economiei nationale, cum ar fi: intermedieri financiare si asigurari (102 mii angajati), activitati culturale, de spectacole, recreative (77,5 mii angajati), industria extractiva (57,4 mii angajati), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda (55,1 mii angajati), tranzactii imobiliare (32 mii angajati). Exista domenii in care prezenta organizatiilor neguvernamentale este esentiala si, fara existenta acestora, mii si zeci de mii de cetateni ar trai in conditii mult mai dificile. De exemplu la sfarsitul anului 2016 aproximativ 40% dintre furnizorii de servicii sociale din Romania erau privati: ONG, asociatii si fundatii ce operau 45% din totalul serviciilor licentiate.

Contextul politic autohton, dar si evolutiile pe plan international sunt departe de a fi favorabile pentru sectorul neguvernamental, pentru pluralism si pentru o societate deschisa. Statul si partidele politice continua sa nu recunoasca valoarea contributiei sectorului neguvernamental la dezvoltarea tarii, ba chiar incearca limitarea cadrului de functionare a acestuia. Chiar si asa insa, la zece ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, exista suficiente semne care ne indica atat o maturizare a sectorului neguvernamental din Romania, cat si aparitia de noi resurse si energii cu un urias potential pentru dezvoltarea societatii civile. Organizatiile neguvernamentale sunt mai vizibile, mai aproape de cetateni si se bucura de o incredere sporita din partea acestora. Mai mult ca oricand, o mai mare implicare a cetatenilor in structuri asociative in beneficiul comunitatii ar reprezenta un semnal al consolidarii democratiei in Romania si al redobandirii increderii intre cetateni si in valoarea actiunii lor colective.


Studiul a fost realizat prin intermediul granturilor SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania si poate fi accesat la acest link.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile