«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Mai multe ONG-uri atrag atentia ca modificarea Legii 448/2006 va trimite in somaj peste 2000 de persoane cu dizabilitati severe

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2017-06-30

 

 

Mai multe ONG-uri au trimis o scrisoare deschisa premierului Mihai Tudose prin care-l avertizeaza ca OUG de modificare a Legii 448/2006 privind persoanele cu dizabilitati (modificarea art.78 in varianta propusa) va conduce la inchiderea a peste 700 de unitati protejate, aprox 4.000 de persoane vor fi concediate din care mai mult de jumatate sunt cu dizabilitati severe care nu pot lucra pe piata neconventionala a muncii! Efectele acestei ordonante la nivel de ONG-uri inseamna mii de persoane cu dizabilitati care raman fara servicii sociale, acestea fiind finantate din veniturile generate pe activitatea economica a unitatilor protejate.


La nivel de angajatori care au peste 50 de salariati inseamna dublarea taxei datorate la stat de la 725 lei la 1.450 lei pentru fiecare loc de munca neocupat de o persoana cu dizabilitate, avand o cota obligatorie de 4% persoane cu dizabilitati angajate din totalul de salariati! In plus, nu mai au prin aceasta ordonanta posibilitatea de a achizitiona produse si servicii de la unitati protejate in cuantumul sumei datorate la stat! Acest lucru, va conduce la concedieri ale angajatilor, pentru a reduce cota de impozitate, iar in plus va creste costurile de operare riscand ca multe firme sa fie inchise! 

Scrisoare deschisă adresată Primului ministru al României, domnul Mihai Tudose


Domnule Prim ministru,

Vă sesizăm public faptul că este pe cale de a fi realizată o modificare legislativă prin Ordonanță de Urgență, care va trimite în șomaj peste 2000 de persoane cu dizabilități severe din România, care au depășit statutul de asistat social. Acestea în prezent sunt angajate în 740 de unități protejate – loc de muncă protejat în care minim 30% din angajați sunt cu handicap și primesc suplimentar servicii de orientare profesională, calificare la locul de muncă și asistență personalizată continuă, asigurându-se inclusiv tranziția spre piața muncii. Mai mult, peste 200 de unități protejate,  au fost înființate și dezvoltate prin POCU – FSE 2008-2013, fiind acum în perioada de sustenabilitate.

Ordonanța va produce efecte grave la nivelul unităților protejate, pentru că pe lângă închiderea celor 740 de unități protejate și concedierea a peste 2000 de persoane cu handicap grav, își vor pierde locul de muncă cel puțin încă 4000 de persoane care lucrează în aceste structuri, inclusiv din alte categorii defavorizate, unele fiind autorizate și ca întreprinderi sociale de inserție. Astfel vor ajunge din nou dependenți de prestații sociale, trăind în excluziune și sărăcie și punând continuu presiune pe bugetul de stat. 

Organizațiile semnatare ale acestei scrisori, vă solicită dumneavoastră și Guvernului României să nu lucrați împotriva acestor români și să nu adoptați această ordonanță înainte de organizarea unei dezbateri publice pe tema modificării art.78 din Legea 448/2006.

Continuarea este disponibila la acest link.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile