«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

A fost lansat programul de co-finantare a salariilor si a initiativelor de afaceri pentru persoane cu dizabilitati vizuale in Republica Moldova

Postata in: Evenimente sector (Ro)
Data: 2012-01-19

 

Lansat in august 2010, Programul de Asistenta in Afaceri si Angajari pentru Nevazatori (PAAN) este un proiect-pilot, implementat de catre Centrul de Sustinere in Business pentru Nevazatori (CSBN), cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Olandei. Acesta are drept scop dezvoltarea initiativelor de antreprenoriat si de crestere a nivelului de incluziune a persoanelor cu dizabilitati vizuale (PDV) pe piata muncii.

Conceput doar pentru acordarea asistentei tehnice, incepand cu ianuarie 2012  beneficiarii vor putea beneficia si de asistenta financiara. Suportul financiar presupune crearea unui Fond de sustinere a initiativelor antreprenoriale (FSIA), destinat PDV, precum si a unui Fond de co-finantare a salariilor pentru PDV angajate (FCS).

 Fondul de sustinere a initiativelor antreprenoriale (FSIA)

Scopul crearii FSIA este de a stimula procesul de auto-angajare si de a crea oportunitati de lansare a afacerilor de familie, contribuind astfel la reducerea saraciei, mai ales, in rindul PDV din mediul rural. Valoarea totala a acestuia constituie 20.000 euro. Suma maxima care poate fi acordata unui benefiaciar este de 1.000 euro, aceasta incluzind 50 la suta - grant si 50 la suta – suport rambursabil.

La program pot aplica persoane cu deficiente vizuale care au o idee de afacere fezabila, dispun de resurse proprii de co-finantare, precum si de abilitati manageriale si tehnologice. Tipurile de investitii si cheltuieli eligibile se refera la domenii de activitate antreprenoriala in agricultura, servicii, producere, comert.

Pentru a obtine finantare, beneficiarii vor depune  un dosar constituit din: Plan de afaceri, Cerere de finantare, Act de justificare a necesitatii de finantare, Act-garantie asupra imobilului/terenului pe/in care vor fi realizate investitiile, Declaratie pe proprie raspundere de asigurare a co-finantarii de catre  solicitant. Beneficiarii vor fi asistati in procesul de elaborare a dosarului de catre echipa proiectului, iar dupa depunerea acestuia, o comisie de evaluare, formata din trei experti, va lua o decizie pro sau contra acordarii asistentei financiare. Etapa de monitorizare post-financiara va include o evaluare a eficientei afacerii, a impactului asupra bunastarii beneficiarului, precum si a numarului de locuri de munca create.

Conform unui studiu realizat de catre Organizatia Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati, in tarile in curs de dezvoltare, doar 19 la suta dintre proiectele de suport in afaceri ofera granturi, 50 la suta ofera imprumuturi, iar 31 la suta – ofera un suport financiar combinat dintre grant si imrumut  Conform acestui studiu, grant-ul este cel mai indicat pentru sustinerea persoanelor cu venituri mici, cu putine cunostinte in domeniul antreprenoriatului si lipsa unor bunuri materiale oferite in calitate de gaj. Pe de alta parte, desi asistenta sub forma de grant e mai accesibila pentru categoriile sarace, aceasta fortifica  tendintele beneficiarilor de a primi doar sprijin caritabil fara a-si asuma riscuri.

 Fondul de co-finantare a salariului (FCS) pentru PDV angajate

 Scopul crearii fondului este de a contribui la cresterea nivelului de incluziune a PDV pe piata muncii din Repubica Moldova, prin intermediul stimularii angajatorilor. Acest mecanism este, totodata, o masura de sustinere a persoanei cu dizabilitati vizuale la locul de munca, pe parcursul perioadei de proba, timp, in care performanta profesionala a acesteia este scazuta, din cauza noilor atributii neinsusite.

 Co-finantarea salariului este una dintre etapele de asistenta in incluziunea  profesionala a PDV, pe linga cele de identificare a capacitatii de munca si a nivelului de pregatire profesionala a beneficiarului; asistenta in elaborarea demersului de angajare, accesarea ofertelor de munca, mediere si monitorizare post-angajare.

 Valoarea Fondului de co-finantare a salariilor anagajatilor cu dizabilitati vizuale  constituie 10.000 euro, incluzind si costuri de ajustare a locului de munca. Astfel, persoana cu dizabilitati vizuale angajata, dupa incheierea unui contract de munca pentru o perioada de minimum, sase luni, va beneficia de co-finantarea salariului in valoare de pina la 50 la suta din salariul brut oferit lunar de catre angajator, pe parcursul a trei luni.

Necesitatea crearii fondurilor de suport financiar reiese din numarul relativ mare - o treime din cele peste 9 mii persoane cu deficiente vizuale inregistrate, cu capacitate de munca mai mare de 25 la suta si un nivel suficient de pregatire profesionala, precum si din cauza  lipsei increderii de a risca cu resursele finaciare proprii, atit din partea beneficiarului, cit si din partea angajatorului.

 Programul de Asistenta in Afaceri si Angajari pentru Nevazatori este unicul proiect de acest fel in Moldova, continuitatea caruia va fi asigurata, inclusiv, dupa  finalizarea lui in luna aprilie 2013.

 

 Pentru mai multe informatii despre proiect, accesati site-ul: www.csbn.md.

Sursa: Stiriong.ro 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile