«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Polonia: manifestul economiei sociale

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2012-01-25

 

In 2008, a avut loc o Conferinta de Economie Sociala la Gdansk, a treia dintr-o serie de astfel de conferinte. Aceasta a avut ca scop reunirea cercurilor poloneze si internationale ce impartasesc credinta comuna ca activitatile ce au loc in sfera economiei sociale fac apel la traditia miscarii de solidaritate, si astfel, prin extensie, ca economia sociala poate deveni economie de solidaritate. In acest context, s-a lansat in anul 2008 Manifestul Plonez al Economiei Sociale.

In continuare, va prezentam punctele principale ale acestui document, pentru informare si ca posibil punct de pornire intr-o initiativa similara la nivelul Romaniei:

1.       Pentru a completa principiul solidaritatii, economia sociala trebuie sa alature principii ca antreprenoriat, responsabilitate si subsidiaritate, si, cel mai important, sa asigure mecanismele necesare pentru ca oamenii, institutiile si comunitatile sa isi castige autonomia.

2.       Economia sociala nu tine cont de niciuna dintre doctrinele politice, fie ele de dreapta sau de stanga, si promoveaza ideea solidaritatii ca o consecinta a libertatii.

3.       In Europa, economia sociala, prin sfera de organizatii ce o compun (cooperative, ONG-uri, cooperative sociale) este unul dintre cei mai importanti angajatori, furnizand servicii sociale ce nu pot fi "externalizate' catre tari cu forta de munca mai ieftina, utilizand instrumente ale economiei de piata.

4.       In ciuda cresterii economice dinamice pe care o experimenteaza Polonia in acest moment, o parte din populatie nu se poate bucura de acest succes, avand diferite dificultati de acces pe piata muncii (varsta, dizabilitati, originea sociala, etc.). Astfel, economia sociala ofera o posibilitate reala de schimbare a acestor fapte, precum si de utilizare a potentialului de munca.

5.       Economia sociala poate deveni un aliat important al Statelor in schimbarea mecanismelor politicilor si structurilor sociale oferind asistenta activa, responsabilitate impartita si mobilizare civica si sociala.

6.       In economia sociala aspectele trebuie abordate orizontal, fiind implicate atat sferele sociale, cat si cele economice si de dezvoltare comunitara.

7.       Economia sociala nu trebuie redusa la piete de munca protejata, fiind un mecanism la fel de valoros pentru economia de piata, bazat pe un nivel ridicat al incredereii intre parti  si pe relatii de reciprocitate.

8.       Natura locala, bazata pe traditiile si nevoile comunitatii este un aspect important in activitatile economiei sociale, alaturi de intreaga retea de relatii si capital social la care face apel, fiind astfel un instrument util in combaterea excluziunii comunitatilor locale.

9.       In lumina noilor provocarilor ale lumii contemporane, toate activitatile economice, fie ele apartinand economiei de piata sau economiei sociale, ar trebui sa arate un interes crescut fata de impicatiile sale sociale sau de mediu.

10.   Dat fiind faptul ca foloseste instrumente ale pietei libere, economia sociala nu este nicidecum in concurenta cu interesele actorilor din economia de piata, putand fi chiar un partener de valoare in cazul unor intiative comune.

11.   Este nevoie de o legislatie care sa prevada clar conceptul de antrprenoriat social, scopul activitatii sale, limitele si beneficiile care i se cuvin, astfel incat intreprinderile sociale sa se bucure de acelasi statut ca cele cu scop economic, avad numai avantajul unei sustineri publice in masura in care implementeaza actiuni in beneficiul public.

12.   ONG-urile au dreptul sa desfasoare activitati economice conforme cu scopul lor statutar, pentru a-si castiga autonomia si a se auto-sustine fara a depinde de fondurile publice, fiind astfel capabile sa isi largeasca orizontul actiunilor pe care le intreprind.

13.   Adiministratia publica este unul dintre consumatorii importanti ai bunurilor si servicilor de pe piata, si de aceea este necesara o buna intelegere a raportului si termenilor de cost/beneficiu, o guvernare prudenta neinsemnand intotdeauna alegerea celei mai ieftine oferte, ci a celei care ia in considerare si beneficiile de ordin social.

14.   Intreprinderile sociale ar trebui sa fie vazute ca posibile oportunitati de investitie, si nu doar ca beneficiari de donatii filantropice, fiind necesara o structura financiara specifica nevoilor lor, care sa includa si un anumit suport public.

15.   In urma unor eforturi sustinute a numeroase grupuri, economia sociala a fost inclusa in documentele strategice si in programele operationale ale Poloniei pentru 2007-2013, fiind acum necesare interesul si colaborarea reprezentantilor economiei sociale pentru a profita de aceasta oprtunitate.

16.   Fondurile Structurale pot sa devina o sursa importanta de suport pentru dezvoltarea economiei sociale in masura in care aceste fonduri vor fi adaptate nevoilor si capacitatilor entitatilor de economie sociala.

17.   Cercurile de economie sociala au nevoie de o mai buna integrare, prin organizarea de conferinte deschise care sa permita interactiunea diferitilor actori pentru crearea de colaborari, acorduri de suport mutual, standarde comune si planuri de dezvoltare.

18.   Economia sociala este diferita de celelalte doua sectoare, Statul si piata, dar imprumuta caracteristici ale amandurora. Astfel, cea mai buna cale de guvernare este aceea in care cele trei sectoare sunt constiente ca sunt necesare unul celuilat, si in acelasi timp dezvolta relatii de parteneriat si reciprocitate, fara a crea dependente.

19.   In ultimii ani, Polonia a depus mari eforturi pentru a sustine dezvoltarea economiei sociale prin initiative legislative de functionare a cooperativelor si prin directionarea unor fonduri publice catre acestea, ajungand astfel la rezultate valoroase care trebuie utilizate si sporite in urmatorii ani.

20.   Este necesara construirea unui mecanism permanent de comunicare si dialog intre factorii de decizie si sectorul economiei sociale, care sa permita in Polonia crearea unei strategii de dezvoltare pe termen lung a economiei sociale.

21.   Prin prisma colaborarii intense din ultimii ani dintre sectoarele economiei sociale din diferite tari europene, ne dorim crearea unui mecanism institutional de colaborare transnationala, care sa se poata extinde dincolo de granitele Europei.

 

Documentul integral poate fi consultat, in limba engleza, AICI.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile