«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Cercetare privind industriile creative: Bucuresti este "capitala radioului", Timis "cel mai bun gamer" si Cluj "judetul spectacol"

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2012-01-26

 

Fundatia Post-Privatizare, in parteneriat cu Asociatia ORICUM, S.C. GEA Strategy & Consulting SA, Centrul de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii, S.C. M&C Strategy Development SRL, Universitatea Bucuresti si Universitatea de Arte "George Enescu" din Iasi au anuntat ieri finalizarea etapei de cercetare din cadrul implementarii proiectului "Promovarea antreprenoriatului in domeniul industriilor creative".

Industriile creative sunt acele industrii care isi au originea in creativitatea, talentul si maiestria indivizilor si care au potentialul crearii de locuri de munca si de a genera prosperitate prin producerea si exploatarea creativitatii, muncii intelectuale si a ideilor, adica a proprietatii intelectuale. Ele includ unsprezece mari domenii economice: advertising, arhitectura, arte si antichitati, mestesuguri, design, moda, film, video si fotografie, software, jocuri si publishing electronic, muzica si performing arts, publishing, televiziune si radio. Mai multe detalii puteti citi AICI.

Cercetarea a urmarit actualizarea datelor despre contributia la economia nationala a industriilor creative, determinarea aglomerarilor teritoriale ale industriilor creative in tara si explorarea optiunilor de cariera ale tinerilor pentru a afla daca sunt interesati de antreprenoriat.

Conform cercetarii realizate de Centrul de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii:

- industriile creative au o contributie ridicata in economia Romaniei, mai mare sau comparabila cu turismul, restaurantele, transporturile sau constructiile.

- in 2009, industriile creative generau 5.93% din PIB si aproximativ 100.000 de locuri de munca.

- regiunea Bucuresti – Ilfov se afla pe locul 18 din 253 de regiuni europene in topul ponderii salariatilor din industriile creative  fata de celelalte sectoare economice.

- concentrarea activitatii in Bucuresti si sectorul Ilfov atinge valori intre 50% si 60%, iar un numar foarte redus de alte judete (Cluj, urmat de Timis, Brasov, Iasi si Constanta) acopera impreuna inca cca. 20% din activitatea inregistrata la nivel national.

O trasatura semnificativa este polarizarea imensa a activitatii intre Bucuresti si alte centre de activitate din tara. Pornind de la profitabilitate, se observa aparitia catorva domenii performante in cadrul unor judete: Bucurestiul este "capitala radioului", Clujul "judetul spectacol", Brasov "leaganul muzeelor", Iasi e "creativ pe web", Timis "cel mai bun gamer", iar Ilfov este "cetatea filmului".

Chiar daca profesiile din industriile creative au un potential care nu este inca perceput corect de societate, cercetarea realizata de Universitatea din Bucuresti a relevat faptul ca exista potential antreprenorial.

Rezultatele obtinute din studiul realizat de S.C. GEA Strategy & Consulting SA au evidentiat importanta sectorului creativ in plan regional, mai precis la nivel judetean si al regiunilor de dezvoltare.

Toate rezultatele cercetatilor pot fi consultate in versiunile integrale ale studiilor, care se pot descarca de la adresa http://indcreative.postprivatizare.ro.

Sursa: Oricum.ro

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile