«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

A fost realizat Raportul preliminar "Economia sociala si problematica varstei a treia. Rolul asociatiilor mutuale si de ajutor reciproc"

Postata in: Stiri IES
Data: 2012-02-01

In cadrul proiectului PROMETEUS - Promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene, implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, a fost realizat Raportul preliminar privind organizatiile mutuale pentru varsta a treia, "Economia sociala si problematica varstei a treia. Rolul asociatiilor mutuale si de ajutor reciproc."

Raportul are ca tema principala organizatiile mutuale care ofera servicii persoanelor de  varsta a treia, avand ca punct de reper Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor.

In Raport sunt incluse in categoria asociatiilor mutuale si de ajutor reciproc din Romania un numar de 906 de organizatii (identificate in baza de date a Institutului National de Statistica - I.N.S in anul 2009), din care Case de Ajutor Reciproc ale Salariatilor (C.A.R.) - 704, Case de ajutor Reciproc ale Pensionarilor (C.A.R.P.) - 193, si  alte organizatii mutuale si de ajutor reciproc. Aceste structuri asociative de tip mutual reprezinta interesele a peste 2.542.000 de membri.

In 2011 numarul de pensionari din Romania era de 4.665.761 de persoane. Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor (C.A.R.P.) au raportat in 2010 un numar de 1.600.000 de membrii. Raportand la numarul de pensionari din Romania, procentul de persoane varstnice active in aceasta forma de antr-ajutorare este de 34.29% (3,5 persoane varstnice din 10 sunt membre ale unei organizatii de acest tip).

Cercetarea de tip Omnibus realizata de F.D.S.C. in 2010 a pus in evidenta faptul ca 11.6 % dintre respondenti declara ca sunt membri cotizanti C.A.R. sau C.A.R.P., devansand organizatii precum sindicatele (10.5%) sau partidele politice (5.5%).

La sectiunea Resurse/ Cercetari/Cercetari IES puteti gasi mai multe informatii referitoare la acest raport.

Raportul preliminar poate fi consultat la aceasta adresa  Raport 'Economia sociala si problematica varstei a treia. Rolul asociatiilor mutuale si de ajutor reciproc."

Mai multe detalii privind
Casele de ajutor reciproc si Organizatiile mutuale puteti gasi la sectiunea Actori ai Economiei Sociale.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile