«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Fondul pentru Inovare Civica, o noua linie de finantare pentru organizatiile neguvernamentale

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2012-02-23

 

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), lanseaza Fondul pentru Inovare Civica, o noua linie de finantare, menita sa sprijine initiativele de ordin civic ale sectorului neguvernamental din intreaga tara. 

Fondul pentru Inovare Civica a aparut ca un raspuns firesc la nevoia organizatiilor neguvernamentale de a dezvolta proiecte cu impact direct in comunitate. Programul de finantare are ca obiectiv sprijinirea initiativelor si actiunilor civiceresponsabilizarea si cresterea participarii active a cetatenilor, pentru a contribui la dezvoltarea comunitatii. Acest fond a aparut  in contextul dificultatilor de finantare pe care organizatiile neguvernamentalele intampina. Fondurile structurale  reprezinta o resursa mai greu de accesat pentru anumite categorii de organizatii . Astfel, conform Barometrului liderilor ONG 2011, sondaj national online in randul reprezentantilor ONG din Romania, 11% dintre organizatiile respondente sustin ca sursa principala de finantare este reprezentata de granturile oferite de fundatii si organizatii.

Initiatorii Fondului isi propun ca in urmatorii 5 ani sa directioneze 2 milioane de dolari pentru dezvoltarea  proiectelor organizatiilor societatii civile. Activitatea de strangere de fonduri  reprezinta o prioritate pentru FDSC, in scopul sustinerii financiare a initiativelor civice. Proiectul reprezinta o alternativa la programele clasice de tip CSR pentru mediul business din Romania.

"Suntem o companie care prin dimensiunea business-ului este activa pe intreg teritoriul Romaniei. De aceea, prin programele noastre de implicare in comunitate ne dorim sa gasim solutii de dezvoltare pe termen lung. De aici si decizia noastra de a sustine financiar acest demers care ne-a atras, in primul rand, prin abordarea sustenabila si beneficiile pe care le genereaza – intarirea capacitatii ONG-urilor de a-si atrage finantare, rezolvarea unor probleme locale prin implementarea proiectelor propuse de societatea civila si, nu in ultimul rand, stimularea spiritului civic al comunitatilor impactate prin participare activa in cadrul proiectelor." a declarat Mona Nicolici, Manager Relatii Comunitare Petrom.

Fondul pentru Inovare Civica va sprijini organizatiile neguvernamentale prin doua tipuri de scheme de grant:

  • Cererea de propuneri de proiecte, care va fi lansata anual si este structurata in doua componente: "Inovare civica" si  "Facilitare si dezvoltare comunitara".
  • Fondul de Actiune Rapidacare va sprijini: proiecte care creeaza cadrul prielnic sau care pun in dezbatere participarea cetatenilor la elaborarea si adoptarea deciziilor publice; participarea organizatiilor neguvernamentale la procesul de elaborare a politicilor publice; incurajarea si utilizarea mecanismelor de consultare si participare publica la nivel central si local.

"Raiffeisen Bank sustine dezvoltarea sectorului neguvernamental si proiectele comunitare, prin investitii anuale de peste 5 milioane de RON (detalii privind impactul in comunitate pot fi gasite in raportul de CSR pe 2010, disponibil pe www.raiffeisen.ro). Pentru programul nostru de granturi Raiffeisen Comunitati au aplicat anul trecut aproape 400 de ONG-uri din toata tara, ceea ce dovedeste ca nevoia de finantare a proiectelor comunitare este foarte mare. Programul propus de FDSC raspunde din acest punct de vedere unei nevoi clare a societatii. De asemenea, este nevoie de mai multa implicare a oamenilor si institutiilor in imbunatatirea politicilor publice. Avem nevoie de un mediu social si economic care sa readuca increderea in viitor si acesta este unul dintre motivele pentru care participam la constituirea Fondului pentru Inovare Civica. Speram ca si alte companii sa ni se alature", a declarat Corina Vasile, Director de Comunicare si Relatii Publice la Raiffeisen Bank.

In cadrul proiectului, vor avea loc sesiuni de informare in intreaga tara. Prima sesiune va avea loc in Bucuresti, urmand ca detaliile despre eveniment sa fie comunicate ulterior.

Prin intermediul Fondului pentru Inovare Civica lansat anual, vor fi finantate proiecte ce vizeaza educatia civica si implicarea copiilor si tinerilor in viata comunitatii, mobilizarea si responsabilizarea cetatenilor sau actiuni de advocacy si monitorizare a institutiilor/autoritatilor publice. Valoarea estimativa a finantarilor acordate va fi de 15 000 USD/proiect. Solicitantii eligibili sunt organizatiile neguvernamentale fara scop lucrativ.

Fondul de Actiune Rapida va fi lansat de mai multe ori in decursul unui an si urmareste sa sprijine proiecte care creeaza cadrul prielnic sau care pun in dezbatere participarea cetatenilor la elaborarea si adoptarea deciziilor publice care ii privesc, participarea organizatiilor neguvernamentale la procesul de elaborare a politicilor publice, incurajarea si utilizarea mecanismelor de consultare si participare publica la nivel central si local. Solicitanti eligibili sunt organizatiile neguvernamentale fara scop lucrativ. Valoarea estimativa a finantarilor acordate va fi de 5.000 USD / proiect.

Detalii despre Fondul pentru Inovare Civica precum si documentatia necesara, sunt disponibile pe site-ul FDSC.

Fondul pentru Inovare Civica este sprijinit financiar de Trust for Civil Society in Central and Eastern EuropeOMV Petrom si Raiffeisen Bank, parteneri ai proiectului din partea mediului de afaceri din Romania si alti donatori privati din Romania.

Sursa: Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile