«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Ocupatii noi in domeniul economiei sociale

Postata in: Noutati legislative
Data: 2012-02-29

Ministerul Muncii a introdus noi ocupatii corespunzatoare domeniului economiei sociale in Clasificarea ocupatiilor din Romania.

Prima ocupatie care vizeaza economia social aprobata este  cea de antreprenor in economia sociala (cod 112032), introdus prin Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica nr. 1.832/856/2011 - pentru a citi click aici.

In 22 februarie a fost publicat in Monitorul Oficial ORDINUL nr. 177 din 7 februarie 2012 privind modificarea si completarea Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere) prin care se introduc alte doua ocupatii, si anume:
- manager de intreprindere sociala cod 112036
- specialist in economie sociala cod 341206

Standardele nu sunt deocamdata disponibile public.

Standardul pentru ocupatia de antreprenor in economie sociala a fost initiat chiar de Ministerul Muncii in proiectul realizat in colaborare cu BBI, fiind in curs de validare. Celelalte doua standarde ocupationale pentru manager de intreprindere sociala -  cod 112036 si specialist in economie sociala - codul 341206 au fost initiate de "AUR"- Asociatia Nationala a Specialistilor in Resurse Umane. Dupa cum este cunoscut, elaborarea standardului implica in prima faza  analiza ocupationala, proces in care trebuie incluse persoane care au ocupatia respectiva, angajatori relevanti din domeniu care au respectiva ocupatie in organizatie, eventual formatori din domeniul respectiv, urmand etapa de validare a acestuia de catre comitetul sectorial format din reprezentati sindicali, angajatori. 


Standardele sunt de interes larg atat pentru formatorii din domeniul economiei sociale care vor dori sa fie acreditati cat si pentru beneficiarii proiectelor finantate prin POSDRU 6.1 Dezvoltarea Economiei Sociale, deoarece denumirea aleasa pentru unele ocupatii coincide cu unele grupuri tinta ale programului.

 

(autor Ancuta Vamesu - Coordonator Economie Sociala, Institutul de Economie Sociala)

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile