«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Reteaua Europeana Impotriva Saraciei sustine acordarea a 20% din FSE pentru sustinerea incluziunii sociale

Postata in: Stiri externe
Data: 2012-03-15

Ca raspuns la propunerile legislative pentru politica de coeziune anuntate de Comisia Europeana, Reteaua Europena Impotriva Saraciei (EAPN) a cerut statelor membre ale Uniunii Europene sa sprijine propunerea Comisiei de alocare a 20% din bugetul Fondului Social European pentru a sustine incluziunea sociala si lupta impotriva saraciei.

Apelul a fost facut printr-o scrisoare adresata tuturor Directorilor Generali ai politicii de coeziune in statele membre, inaintea intalnirii acestora din data de 13-14 martie 2012. Potentialul Fondului Social European de a contribui la atingerea obiectivelor de reducere a saraciei este in prezent in pericol, din cauza faptului ca unele state membre au inceput deja sa isi exprime indoielile/rezervele in privinta introducerii masurii de alocare a 20% din bugetul Fondului Social European exclusive pentru masurile de incluziune sociala.

"Prim-ministrii nu pot, in primul rand, sa cada de acord asupra unui obiectiv exact in vederea reducerii saraciei, si mai apoi refuza suportul financiar necesar pentru indeplinierea acelui obiectiv" a declarat Ludo Horeman, presedinte al Retelei Europene impotriva Saraciei. El a adaugat: "Alocarea a 20% nu va opri statele membre sa dedice si mai mult din fondurile lor acestei misiuni vitale de a reduce saracia si a asigura incluziunea sociala".

In aprilie, Reteaua Europeana Impotriva Saraciei va lansa o campanie de promovare a alocarii a 20% din Fondul Social European pentru sustinerea incluziunii sociale.

Organizatii si membri individuali vor fi incurajati sa semneze o petitie adresata prim-ministrilor, care va fi trimisa acestora de catre Reteaua Europeana Impotriva Saraciei inaintea intalnirii Consiliului de Ministri din luna iunie, unde se vor lua decizii fundamentale pentru viitorul politicilor europene de coeziune.

Mai multe informatii despre aceasta campanie, vor fi disponibile online pe pagina web a organizatiei: www.eapn.eu.

Punctele cheie ale petitiei EAPN privitoare la politica de coeziune sunt urmatoarele:

  • Stabilirea unei directii clare pentru Comisia Europeana referitoare la modul in care Fondurile Structurale ar trebui sa conduca la atingerea obiectivului de reducere a saraciei  intr-o maniera integrata si inclusiva din punct de vedere social.
  • Consolidarea principiului de parteneriat de-a lungul tutoror etapelor in procesul Fondurilor Structurale si accesibilizarea acestor Fonduri pentru ONG-urile mai mici.
  • Asigurarea unui proces adecvat de monitorizare a folosirii eficiente a Fondurilor in Europa 2020, atat in cadrul programelor nationale de reforma cat si a rapoartelor sociale nationale.
  • Acordarea unei importante egale tuturor obiectivelor Europa 2020 in Fondurile Structurale.
  • Solidaritate cu regiunile mai sarace, nu o dubla penalizare; eliminarea conditionalitatii macro-economice, in favoarea unui conditionalitati sociale si a creari de mecanisme de stimulare.

 Cei interesati pot obtine mai multe informatii despre acest subiect la adresele de email: sian.jones@eapn.eu (Sian Jones) si vincent.caron@eapn.eu (Vincent Caron).

Sursa: Reteaua Europeana Impotriva Saraciei/ European Anti-Poverty Network

Articol preluat si editat de Andreea Anastasiu, colaborator IES.org.ro

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile