«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Fermierii inregistrati ca PFA nu trebuie sa plateasca impozit

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2012-03-23

 

Fermierii inregistrati ca persoane fizice autorizate (PFA) nu trebuie sa plateasca impozit pe veniturile din agricultura, afirma deputatul UDMR Edler Andras, situatia fiind clarificata in urma discutiilor cu MFP, care va propune un nou sistem de impozitare a veniturilor agricole "semnificative".

Deputatul UDMR de Covasna Edler Andras a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Tanczos Barna, si sefii directiilor judetene de Finantele Publice si Agricultura Covasna, Ambrus Attila si Konczei Csaba, ca agricultorii care s-au inregistrat ca persoane fizice autorizate (PFA) nu trebuie sa plateasca in viitor impozit pe veniturile realizate.

El a mentionat ca Ministerul Finantelor, in consens cu cel al Agriculturii, a emis, vinerea trecuta, o circulara in acest sens.

"Avand in vedere ca sute de mii de fermieri care au beneficiat de sprijin de la MADR au trebuit sa devinapersoane fizice autorizate (PFA), s-au cerut clarificari privind impozitarea PFA. La solicitarea MADR, Ministerul Finantelor Publice a trimis in teritoriu o circulara prin care se clarifica, dupa multe discutii si ambiguitati, ca persoanele fizice care desfasoara activitati agricole in baza unei autorizatii (PFA; II; AF) nu platesc impozit pe veniturile realizate in agricultura. Subliniem faptul ca in acest moment, la nivelul MADR nu exista un proiect de act normativ care sa introduca o noua forma de impozitare pentru producatorii agricoli", se arata intr-o precizare transmisa de Ministerul Agriculturii.

Deputatul Edler a afirmat ca foarte multi fermieri s-au inregistrat in ultimii ani ca PFA, in vederea accesarii fondurilor europene, si la acel moment au aflat ca, daca pana atunci nu a trebuit sa plateasca impozit pe veniturile realizate din agricultura, odata cu trecerea la PFA, fiscul le cere impozit.

"De aproape un an incercam sa elucidam corecta aplicare a prevederilor legale privind impozitarea agricultorilor, iar astazi (miercuri - n.r.) pot sa afirm cu bucurie ca am ajuns la capatul acestui drum si avem un raspuns din partea Ministerului de Finante, in care se arata exact ca impozitarea privind veniturile realizate din agricultura a persoanelor fizice autorizate este similara cu cea a persoanelor fizice, drept urmare beneficiaza de scutirea prevazuta de Codul Fiscal", a spus deputatul de Covasna.

Potrivit sursei citate, in consecinta, cei care au platit impozit vor putea solicita restituirea acestuia.

La randul sau, secretarul de stat Tanczos Barna a apreciat drept o realizare uriasa clarificarea aspectelor "cateodata ambigue" din Codul Fiscal si din normele de aplicare.

"Pentru fermierii care au accesat prin diverse proiecte fonduri europene este un lucru important ca aspectele privind fiscalizarea, obligatiile lor, sa fie clare, sa fie cunoscute de toata lumea", a spus Tanczos.

Pe de alta parte, Tanczos Barna a declarat ca au inceput discutiile cu conducerea Ministerului Finantelor in vederea elaborarii unui nou sistem de impozitare a veniturilor din agricultura in cazul persoanelor fizice si al persoanelor fizice autorizate, al celor care detin autorizatii de functionare in diverse forme, respectiv PFA, intreprinderi individuale, asociatii familiale etc.

Tanczos a spus ca, in cazul in care se va reusi definitivarea noului sistem de impozitare, aceasta trebuie sa fie aprobat pana la sfarsitul lunii iunie, astfel incat sa intre in vigoare din 1 ianuarie 2013.

"Cred sincer ca cei care desfasoara activitati agricole ca persoane fizice sau persoane fizice autorizate, care produc pentru piata si au un volum de activitate semnificativ trebuie sa intre in randul platitorilor de impozite", a spus Tanczos.

Potrivit acestuia, veniturile din agricultura nu trebuie sa faca nota discordanta fata de celelalte, in cazul in care se practica agricultura in scop comercial.

"In cazul in care fermierul produce in principal pentru consumul propriu - e vorba despre fermele de subzistenta - consideram ca impozitarea trebuie sa fie mai relaxata sau sa nu se perceapa impozit pentru veniturile realizate, dar, in cazul in care activitatea e pentru realizarea de venituri prin valorificarea productiei, atunci e clar ca trebuie impozitata si vorbim aici de exploatatii agricole pe zeci, sute de hectare de teren (…) sau care au zeci, sute de animale - oi, vaci, porci - si care trebuie sa intre in randul platitorilor de impozit", a declarat Tanczos Barna.

Secretarul de stat a subliniat ca este o abordare corecta, atat din punctul de vedere al Ministerului Agriculturii, cat si al Finantelor, pentru ca aceste persoane beneficiaza de subventii consistente de la bugetul de stat, fara sa contribuie cu nimic la visteria statului.

"Interesant este faptul ca si fermierii sunt de acord cu acest lucru, sa intre intr-un sistem de fiscalizare corecta, usor de evidentiat, usor de calculat si usor de achitat", a conchis Tanczos.

Sursa: Mediafax.ro

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile