«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Birou unic pentru sprijinul persoanelor cu dizabilitati din Oradea

Postata in: Evenimente sector (Ro)
Data: 2012-03-30

 

La Oradea a fost inaugurat unul din cele trei birouri unice din tara care ofera servicii persoanelor cu dizabilitati in cautarea unui loc de munca. In lupta cu mentalitatea angajatorilor, persoanele cu dizabilitati vor avea un sprijin in specialistii noului centru care ii vor ajuta sa se integreze in piata muncii.

Biroul Unic va functiona din aceasta saptamana pe strada Ady Endre nr. 26, ap.8 in Oradea, dar va avea si o componenta mobila, beneficiarii din judet ai serviciilor de consiliere vor putea solicita ca echipa biroului sa se deplaseze la ei la domiciliu. Inaugurarea Biroului unic de la Oradea s-a putut realiza in cadrul proiectului „RESCUE - Infiintarea unei Retele de Economie Sociala destinata integrarii profesionale a persoanelor cu dizabilitati, pornind de la experiente si bune practici in Uniunea Europeana", cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Proiectul urmareste infiintarea a trei centre de reabilitare profesionala, deschiderea a trei intreprinderi de economie sociala, consilierea profesionala a persoanelor cu dizabilitati, precum si gasirea unor locuri de munca pentru aceasta categorie profesionala. Partenerul local al Organizatiei Nationale a Persoanelor cu Handicap din Romania este Asociatia Filantropia Oradea.

La evenimentul de ieri a fost prezent si Francisc Simion, presedintele Asociatiei Nationale a Persoanelor cu Dizabilitati din Romania. „Dizabilitatea nu este o boala. Nu inseamna ca aceste persoane trebuie marginalizate din viata comunitatii. Trebuie sa intelegem ca diferentele dintre oameni sunt un dar de la Dumnezeu" a aratat Francisc Simion. Noul concept pe care organizatiile de profil doresc sa il implementeze si in Romania priveste infiintarea unei retele de economie-sociala, care dezvolta instrumente menite sa sprijine persoanele cu dizabilitati sa se integreze in campul muncii.

„Serviciile Biroului Unic fix si mobil de angajare se adreseaza persoanelor cu dizabilitati din regiune, aflate in cautarea unui loc de munca. Astfel ca persoanele cu dizabilitati vor beneficia de servicii de ocupare, cum ar fi cele de informare si consiliere. De asemenea, ii vom cauta si un loc de munca", a subliniat Simona Abrudan, consilier in cadrul Biroului unic.

Potrivit Legii 488/206, societatile care au peste 50 de angajati au obligatia de a incadra in munca persoane cu dizabilitati in procent de 4% din numarul total de salariati sau pot achizitiona produse si servicii de la unitatile protejate. In caz contrar, angajatorii trebuie sa achite catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap. In ceea ce priveste beneficiile, angajatorii care incadreaza in munca persoane cu dizabilitati primesc timp de un an 500 lei/luna, pentru fiecare salariat. Biroul unic va fi deschis, de luni pana vineri, de la ora 8.00 la 16.00.

Sursa: Crisana.ro

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile