«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Despre comunitati de romi, antreprenoriat social si economia de piata

Postata in: Evenimente sector (Ro)
Data: 2012-04-12


Departamentul pentru Relatii Interetnice (DRI) – Guvernul Romaniei, Alianta Civica a Romilor din Romania (ACRR), Fundatia Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI Eleutheria) in colaborare cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Romania (UNDP) au organizat miercuri, 11 aprilie 2012, la hotel Howard Johnson, sala de conferinte Platinum, forumul “Despre comunitati de romi, antreprenoriat social si economia de piata”.
Dezbaterea si-a propus sa creeze o platforma de discutii unde practicienii, liderii comunitari, decidentii politici si reprezentantii sectorului privat pot interactiona si pot face schimb de experienta in probleme legate de retelele de productie si distributie ale antreprenorilor sociali, de modelele de promovare a conceptului de franciza sociala si de posibilitatile initierii unei burse a proiectelor sociale. 
Obiectivele evenimentului au fost: (a) reunirea actorilor principali din domeniul economiei sociale si a comunitatilor de romi cu partenerii acestora din institutii guvernamentale, societatea civila si sectorul privat si (b) facilitarea schimbului de experienta pe tema economiei sociale in randul comunitatilor de romi.
Pentru a sublinia rolul economiei sociale in dezvoltarea socio-economica a comunitatilor de romi din Romania, agenda forumului a inclus doua sesiuni plenare in care au fost abordate subiecte precum partenerii economici ai intreprinderilor sociale, relatia dintre capitalul social si dezvoltarea comunitara, politicile de stabilire a prețului produselor de economie sociala, replicabilitatea experientelor pozitive. La forum au participat peste 75 de actori si promotori ai economiei sociale, reprezentanti ai societatii civile, ai comunitatii oamenilor de afaceri si decidenti politici.
In cadrul forumului a fost lansat “Ghidul de bune practici in dezvoltarea intreprinderilor sociale pentru comunitatile de romi”, un instrument util tuturor acelora care isi propun sa infiinteze sau sa dezvolte intreprinderi sociale in Romania, in special in cadrul comunitatilor de romi. Ghidul isi propune sa prezinte principalele etape din planificarea unei intreprinderi sociale pornind de la initierea unui astfel de demers si pana la prezentarea cadrului legal de functionare. Pentru a fi util, ghidul cuprinde elemente legislative care stau la baza infiintarii fiecarui tip de intreprindere socialã, precum si documentele necesare intr-un astfel de demers.
O delegatie formata din mai multi reprezentanti ai UNDP, condusa de doamna Yesim Oruc, Coordonator Rezident a.i. UNDP, au participat la acest eveniment alaturi de alti invitati de seama, si anume: Ilie Dinca, Presedinte - Agentia Nationala pentru Romi; Attila Gábor Markó - Secretar de Stat, Departamentul pentru Relatii Interetnice, Guvernul Romaniei; David Mark - Director Executiv - Alianta Civica a Romilor din Romania (ACRR); Bogdan Lazarescu - Coordonator proiect, Fundatia Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala; Oana Toiu - KCMC – Romano ButiQ; Bogdan Braicu - Concordia; Raluca Ouriaghli - Ateliere Fara Frontiere; Simon Suitner - Social Market Romania (SOMARO); Corina Molau - Nazarcea Group; Anca Nistor - Touched Association Romania; Georgiana Mincu - Banca Comerciala Romana; Zoltan Bereczki - NESsT; Péter Barta - Fundatia Post Privatizare.
„Economia sociala, centrata pe valori si interactiuni sociale, creeaza oportunitati de dezvoltare a comunitatilor de romi. In coordonare cu politicile si masurile sociale specifice educatiei, sanatatii si ocuparii, economia sociala poate oferi alternative viabile de activitate economica ce poate determina o crestere a incluziunii sociale a cetatenilor romani de etnie roma. De aceea, economia sociala se poate dezvolta doar dintr-o perspectiva globala, prin realizarea legaturilor dintre guverne, societatea civila, comunitati, institutii financiare si sectorul privat” a declarat Mircea Mocanu, Director Departament Socio-Economic al UNDP Romania.
Incepand cu luna martie 2011, UNDP Romania implementeaza proiectul POSDRU/69/6.1/S/34922 “Economia Sociala ca solutie a dezvoltarii comunitatilor Roma din Romania”. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European, Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013 si se va derula pe o perioada de 3 ani. Valoarea totala a investitiei este de 1 milion de euro si corespunde Programului National UNDP 2010-2012, convenit de Guvernul Romaniei si UNDP.
Prin proiectul “Economia Sociala ca solutie a dezvoltarii comunitatilor Roma din Romania” UNDP contribuie la dezvoltarea dialogului national referitor la combaterea saraciei in randul comunitatilor de romi si sustine dezvoltarea regiunilor tarii prin implicarea tuturor actorilor din domeniu (societatea civila, comunitati de romi, institutii guvernamentale) si prin definirea contextelor locale si identificarea interventiilor de incluziune sociala si economica a comunitatilor de romi. Obiectivul principal al proiectului este de a implementa conceptul de economie sociala in procesul de dezvoltare a comunitatilor de romi. Astfel, se urmareste promovarea economiei sociale ca instrument ideal pentru o dezvoltare durabila prin: realizarea unei analize integrale a contextului national al aplicabilitatii de practici de economie sociala la nivelul comunitatilor de romi; formularea de recomandari si revizuirea bunelor practici privind economia sociala (legislatie nationala, strategii de formare, instrumente de dezvoltare, mediul financiar si institutional al economiei sociale); identificarea ideilor de afaceri pentru grupurile tinta, instruirea de specialisti pe tema intreprinderilor sociale si sustinerea dezvoltarii initiativelor de economie sociala; promovarea conceptului si a elementelor specifice economiei sociale in randul comunitatilor de romi ca instrument flexibil si durabil pentru dezvoltarea si crearea de locuri de munca in beneficiul membrilor acestora.

sursa: www.stiriong.ro

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile