«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Asocierea in cooperative, reteta succesului in agricultura

Postata in: Anul International al Cooperativelor
Data: 2012-04-12


Nicolae Ceausescu nu a fost tampit sustinand asocierea agricultorilor in cooperative, care ar aduce in agricultura o parte dintre romanii plecati la munca in strainatate, afirma ministrul Agriculturii, Stelian Fuia. "Dupa 20 de ani de faramitare a patrimoniului agricol, trebuie sa vedem ca Ceausescu n-a fost tampit cu asocierea in cooperativa si ca fara asociere irosim potential agricol. Fara asocierea fermierilor nu putem spera la performanta in agricultura", a declarat Fuia pentru Mediafax.

El a amintit ca Romania are 1.048.000 de exploatatii subventionate, din care 978.000 sunt parcele mai mici de 10 hectare fiecare.

"Asta este risipa prin faramitare. Am discutat un proiect pilot cu sprijin nemtesc de asociere a micilor fermieri in cooperative, pe care sa-l implementam din acest an in 2-3 judete si unde colegii nemti, care la randul lor au o mare experienta pe asociere, s-au oferit sa ne ajute cu know-how", a aratat ministrul.

Proiectul presupune un plan de promovare a asocierii. Avantajele sunt, potrivit lui Fuia, reducerea costurilor de productie, cresterea sanselor pentru contractarea unui credit bancar si pentru a obtine finantare nerambursabila din fonduri europene, cresterea competivitatii prin acces mai usor la tehnologie si imbunatatirea comunicarii intre fermieri.

"Daca s-ar pune pe picioare aceste forme asociative, cooperatiste, o parte dintre cei care muncesc in strainatate ar reveni acasa sa faca bani in agricultura in Romania, nu prin tari straine, si ar veni si multi din orase. Romanii trebuie sa isi vindece traumele istorice si sa priveasca cu incredere spre viitor", a spus ministrul.

El crede ca, pentru a fructifica potentialul, Romania trebuie sa se rupa de agricultura de subzistenta si sa treaca la agricultura de mare productivitate.

"Si aici, cred deja ca Romania are nevoie de o rupere de ritm, de niste masuri soc pentru modernizarea agriculturii, care sa schimbe si sistemul, si mentalitati intepenite. Politica agricola este cea mai integrata la nivel european si fara un sprint-soc nu devenim o agricultura europeana mai repede, ci doar ne rugam la Dumnezeu pentru cate un an cu vreme buna", a continuat Fuia.

Ministrul a mai spus ca pe langa accelerarea asocierii fermierilor, este necesara impulsionarea exporturilor prin integrarea productiei agricole si a sectorului zootehnic, dezvoltarea economiei rurale generatoare de locuri de munca si cresterea absorbtiei fondurilor europene.

sursa: www.hotnews.ro

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile