«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Tinerii strazii pot si vor sa munceasca

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2012-04-18

 

In 2012, 11 tineri fara adapost, beneficiari ai serviciilor Asociatiei Stea, se pot mandri ca si-au gasit un loc de munca.

Tinerii strazii isi doresc sa lucreze. Aceasta este o realitate sustinuta atat de implicarea si responsabilitatea crescuta inregistrate la activitatile educative din cadrul centrului de zi al Asociatiei Stea Satu Mare, cat si de rezultatele concrete de obtinere si pastrare a locurilor de munca pe care un numar considerabil dintre acesti tineri le-au atins in ultimele luni.

La Centrul de zi al Asociatiei Stea, una dintre primele preocupari ale tinerilor este studierea ziarului pentru cautarea de anunturi de locuri de munca. Dintre acestia, de la inceputul anului 2012, un numar de 7 tineri fara loc de munca au reusit sa se angajeze (5 tineri de la centrul de zi si 2 din apartamentul social), la care se adauga cei 4 tineri din apartamentul social care au deja vechime in munca.

Asociatia Stea are misiunea de a determina schimbarea in bine a vietii copiilor si tinerilor strazii. Echipa acestei organizatii se gaseste adesea in situatia de a lupta nu doar cu multitudinea de probleme ce tin de beneficiarii lor (probleme de dependente, lipsa de educatie, problemele de mentalitate, conditii improprii de viata, probleme de sanatate, etc), ci si cu prejudecatile si atitudinile discriminante din partea unor posibili angajatori si a multor oameni din comunitate. Nu de putine ori, asistentii sociali care pregatesc si sprijina tinerii care se prezinta la interviuri de angajare, constata cu tristete cat de mult conteaza culoarea tenului pentru a avea o sansa reala de integrare.

Cu siguranta, tinerii cu care lucreaza Asociatia Stea se afla in stadii foarte diferite de pregatire pentru integrare sociala si profesionala. Multi dintre tineri se complac in starea cu care s-au obisnuit si care i-a distrus atat de mult incat sunt lipsiti de orice fel de speranta si de planuri de viitor. Altii reusesc sa gandeasca pe termen scurt si speculeaza orice posibilitate de a se descurca cu eforturi cat mai putine, chiar daca uneori acest lucru inseamna sa recurga la fapte condamnabile si acte de delincventa, multi dintre ei reiterand modele de comportament pe care le-au vazut in familie sau in grupul cu care traiesc.

Partea pozitiva este ca tinerii care ajung la Asociatia Stea ajung sa faca eforturi spre o posibila integrare sociala, fapt ce are la baza un lucru ce reiese destul de usor dintr-o simpla chestionare privind dorintele lor de viitor. Pe primele locuri se situeaza intodeauna : "o casa", "un loc de munca" si "o familie".  

Unul dintre cazurile fericite este reprezentat de C.M., in varsta de 23 de ani, care si-a gasit un loc de munca stabil si a avut parte de o integrare sociala reusita: a parasit apartamentul social, traieste in chirie si isi plateste cheltuielile din propriul venit.

Unii dintre tinerii de la centru au petrecut peste 15 ani pe strada, nu au fost niciodata la scoala si nu au avut o familie care sa-i educe si sa-i ingrijeasca in mod corespunzator atunci cand au crescut.

"Interventia noastra este una de durata cu rezultate ce sunt mai greu vizibile pe termen scurt. Cu multi dintre tinerii cu care lucram am ajuns in stadiul de a fi capabili sa faca eforturi de integrare dar in multe cazuri acestea sunt inca insuficiente sau de scurta durata. Asa se face ca uneori, cand acestia par in sfarsit sa fie pe calea cea buna, ei fac ceva si isi distrug sansa primita, iar atunci trebuie sa revenim, sa reluam o parte a pasilor deja parcursi." Au declarat pe site-ul propriu reprezentantii asociatiei.

Sursa: Asociatia Stea Satu Mare

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile