«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Romanian American Foundation si Fundatia pentru Parteneriat acorda peste 1 milion de lei pentru infiintarea a sapte intreprinderi sociale "verzi"

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2012-04-19

 

Programul Green Entrepreneurship, initiativa comuna a Romanian-American Foundation si a Fundatiei pentru Parteneriat, propune un model de dezvoltare durabila a unor zone cu mostenire naturala si culturala semnificativa, care, exploatata responsabil si durabil, poate aduce beneficii importante pe termen lung organizatiilor implementatoare si comunitatilor locale.

Modelul se bazeaza pe infiintarea de catre ONG-uri active in domenii precum protectia mediului si dezvoltarea comunitara a unor intreprinderi sociale care sa foloseasca profitul in beneficiul comunitatii locale, conservarii patrimoniului natural si cultural, dezvoltarii economice, precum si pentru imbunatatirea sustenabilitatii financiare a organizatiilor participante in program.

Programul a demarat in 2011, cu o etapa in care reprezentantii organizatiilor implicate au primit sprijin pentru intocmirea planurilor de afaceri. Pe baza evaluarii planurilor de afaceri, sapte organizatii au obtinut fiecare finantare in valoare de 150.000 RON. Planurile de afaceri au fost evaluate atât de catre un comitet de evaluare al programului cât si de un grup de voluntari format din oameni de afaceri si persoane cu expertiza financiara.

Pe lânga suportul financiar, programul a oferit training si asistenta in faza de dezvoltare a planului de afaceri si ofera know how si consultanta pe toata perioada implementarii acestora prin intermediul celui de al treilea partener in cadrul programului, Centrul pentru Educatie Economica si Dezvoltare.

Ideile de afaceri si organizatiile care au obtinut finantare in cadrul programului sunt:

 

  • Pestera Meziad, o pestera  pentru natura si oameni (Remetea, jud. Bihor)

 

Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila Bihor va amenaja pestera Meziad si va organiza tururi ghidate pe traseul amenajat cu o lungime de 1.010 metri. Incepând cu al doilea an de activitate se preconizeaza si oferirea de servicii de petrecere activa a timpului liber, in cadrul unui parc de aventura.

 

  • Centrul de Ecoturism Romania (Crisan, jud. Tulcea)

 

Intreprinderea sociala este dezvoltata prin intermediul unui parteneriat dintre Asociatia de Ecoturism din România si Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23, si va oferi programe de ecoturism in Delta Dunarii, va infiinta trasee tematice si va dezvolta o retea de centre de inchiriere de barci.  Localitatea Crisan va fi punctul de pornire unde se va deschide primul centru de ecoturism si inchiriere de canotci.

 

  • Manufactura de procesare  a fructelor de padure si a ciupercilor (Zetea, jud. Harghita)

 

Asociatia Székelygyümölcs - Asociatia Pomicultorilor si prelucratorilor de fructe din Odorhei va initia o intreprindere sociala in domeniul procesarii si comercializarii  fructelor de padure si a ciupercilor. Afacerea va urmari pe langa scopul comercial, si dezvoltarea si implementarea unui sistem inovativ de exploatare a padurilor precum si un obiectiv social si anume  cresterea veniturilor pentru comunitatile de romi din zona.

 

  • Antreprenoriat social pe Drumul Verde al  Mostenirii Maramuresene (Baia Mare, Maramures)

 

Asociatia Ecologic urmareste dinamizarea ofertei turistice a regiunii Maramures prin completarea serviciilor existente cu activitati specifice de ecoturism cum ar fi vizite ghidate pentru observarea naturii, vizite de o zi la mesteri si producatori locali precum si pachete turistice interactive cu o durata de mai multe zile.

 

  • Propark in sprijinul patrimoniului natural si cultural al Rowmaniei. (Brasov)

 

Fundatia Propark  va dezvolta o intreprindere sociala ce va oferi patru tipuri de servicii (cursuri, consultanta, tabere educative si oportunitati de voluntariat corporatist), toate  in beneficiul ariilor protejate din Romania.

 

  • Wild Time Green Tour

 

Asociatia Agent Green isi propune sa dezvolte o intreprindere sociala care sa promoveze turismul ecologic, responsabil si durabil in zona Parcului National Retezat si in imprejurimile acestuia pe baza unui management corespunzator in vederea protejarii ecosistemelor si comunitatiilor locale.  

 

  • Investitie in tehnologii noi pentru pastrarea traditiilor (sat Hilita, comuna Costuleni, jud. Iasi)

 

Asociatia Pomiviticola Hilita isi propune procesarea si  valorificarea productiei locale de fructe precum si promovarea produselor traditionale (gemuri, compoturi, dulceturi) care nu contin conservanti sau substante nesanatoase.

Se preconizeaza  ca cele sapte  mici afaceri initiate  sa genereze 25-30 de locuri de munca noi, plus alte cateva zeci de locuri de munca temporare, si in acelasi timp sa contribuie la imbunatatirea performantelor economice ale altor 60-100 de producatori  si prestatori de servicii locali.

Sursa: StiriONG.ro

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile