«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Deturnare de fonduri sau suport?

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2012-06-07

In cadrul audientei din data de 29 mai a.c. de la Ministerul de Finante, doamna Angela Achitei a prezentat domnului secretar de stat Liviu Voinea doua probleme pentru care Fundatia Alaturi de Voi Romania face lobby de mai mult timp: reintroducerea in Codul Fiscal a scutirii platii pe impozitul pe profit pentru unitatile protejate, facilitate abrogata de codul fiscal si constituirea unui fond destinat incluziunii persoanelor cu dizabilitati din sumele colectate de la angajatorii cu peste 50 de angajati, care nu au salariati persoane cu dizabilitati.

De asemenea, domnul Voinea a solicitat o adresa oficiala referitoare la cele discutate. 

Acest demers este sustinut de: Angela Achitei - Presedinte executiv al Fundatiei „Alaturi de Voi” Romania, Ionut Sibian - Director Executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Cristian Ispas - Director General al Fundatiei Motivation Romania, Francisc Simon -Presedinte al Federatiei ONPHR (Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania), Anna Burtea - Director Executiv al Fundatiei Inima de Copil, Elena Cucu -  Presedinte al Fundatiei de Dezvoltare Locala "Speranta", Oprisan Felicia - coordonator unitate protejata „Cutezatorii” din Hunedoara – Asociatia Clubul Sportiv al Persoanelor Handicapate Neuromotor, Andreia Moraru - Director Executiv al Fundatiei Alpha Transilvana, Andras Marton- Director al CARITAS Alba Iulia, Laila Onu – director al Fundatiei „Pentru Voi” si Costel Nicolae - director al Fundatiei Hand-Rom.

Iata textul integral al documentului expediat ieri catre Ministerul de Finante si Ministerul Muncii:

"Organizatiile semnatare, va solicita sa intreprindeti demersuri de reglementare si armonizare a legislatiei privind urmatoarele situatii cu care se confrunta organizatiile neguvernamentale care lucreaza cu persoane cu dizabilitati, in special in ceea ce priveste integrarea in munca a acestora. 
Astfel:
• Potrivit art. 82 alin. (1), lit. b) din Legea 448/2006, unitatile protejate autorizate beneficiaza de scutire de plata a impozitului pe profit, cu conditia ca cel putin 75% din fondul obtinut prin scutire sa fie reinvestit pentru restructurare sau pentru achizitionarea de echipamente tehnologice, masini, utilaje, instalatii de lucru si/sau amenajarea locurilor de munca protejate, in conditiile prevazute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Din pacate, din Codul Fiscal a fost omisa mentiunea care sa permita scutirea acestor entitati, fapt confirmat si de raspunsul nr.3176/27.03.2012 emis de MFP – ANAF prin care am fost informați ca scutirea de la plata impozitului pe profit s-a aplicat pana la data de 31 decembrie 2006, iar dispozițiile Codului Fiscal prevaleaza asupra oricaror prevederi din alte acte normative, in caz de conflict intre acestea aplicandu-se dispozitiile Codului Fiscal.


Solicitarea noastra este de a reintroduce in Codul Fiscal  facilitatea prevazuta la art.81 alin. (1), lit. b) din Legea 448/2006, fiind extrem de importanta in asigurarea continuitatii locurilor de munca a persoanelor cu dizabilitati in conditiile in care nu exista subventionare pentru acest sector.

• In baza art. 78, alin. (3), lit. a) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca "Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2), pot opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii: a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap".


Solicitam ca sumele incasate astfel la bugetul de stat sa se constituie intr-un fond special care sa susina proiecte de incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati prin acordare de subventii sau finantare de proiecte in domeniu. 

Mentionam faptul ca in toate tarile din Uniunea Europeana in care exista aceasta taxa pentru angajatori, fondurile colectate se returneaza actorilor privati din domeniul incluziunii persoanelor cu dizabilitati, astfel mentinandu-se scopul pentru care a fost colectata taxa.

Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati punctul dumneavoastra de vedere si va stam la dispozitie pentru orice informatii necesare chiar si pentru constituirea unui grup de lucru pentru reglementarea legislativa a aspectelor sesizate mai sus."


Rezultatele obtinute vor fi facute publice de ADV.

Sursa: alaturidevoi.ro

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile