«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Un exemplu de succes: Atelierul de impletituri de nuiele din satul Tamasda

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2012-06-13

Fundatia Ruhama, in parteneriat cu Primaria comunei Avram Iancu, a infiintat o intreprindere de economie sociala in satul Tamasda, avand ca si obiect principal de activitate impletirea cosurilor de nuiele. Ministerul Muncii, Familiei si Potectiei Sociale a premiat Fundatia Ruhama in luna iulie 2011 cu suma de 20.000 euro pentru demararea si dotarea acestei intreprinderi sociale.

DE CE comunitatea de romi din Tamasda

Preocuparea Fundatiei Ruhama pentru problemele cu care se confrunta comunitatea roma din satul Tamasda nu a exclus preocuparea pentru incadrarea in munca a acestor persoane, lipsa veniturilor fiind una dintre cauzele care genereaza problemele cu care se confrunta aceasta comunitate. Datorita problemelor intampinate in procesul de mediere intre aceste persoane si angajatori, Fundatia Ruhama a decis crearea unei intreprinderi sociale de insertie, pentru a valorifica potentialul de munca al acestor persoane, astfel incat veniturile acestora sa fie transformate din venituri pasive (venit minim garantat) in venituri active (salariul aferent muncii).

Comunitatea din Tamasda a fost selectata din mai multe motive:

·         deschiderea autoritatilor publice locale pentru a participa la infiintarea acestei intreprinderi, prin punerea la dispozitie a spatiului unde se desfasoara activitatea;

·         zona Tamasda detine o bogata traditie in impletituri, la 20 de km de comunitate s-a aflat cea mai mare Fabrica de impletituri din judetul Bihor, numarand peste 100 de angajati;

·         unele comunitati din zona inca mai practica aceasta meserie intr-un mod neorganizat;

·         dorinta exprimata a majoritatii exponentilor comunitatii de a invata sa lucreze in domeniu si mai apoi de a lucra efectiv.

 DE CE atelier de impletituri

Ideea aceasta de activitate a fost selectata avand la baza doua principale motive:

  • zona Tamasda detine o bogata traditie in impletituri, la 20 de km de comunitate s-a aflat cea mai mare Fabrica de impletituri din judetul Bihor, numarand peste 100 de angajati
  • Premisele colaborarii cu un agent economic austriac, distribuitor de produse manufacturate (in special impletituri din nuiele) cu care Fundatia Ruhama a stabilit o relatie in anul 2010.

 

ANGAJATII nostrii:

In cadrul atelierului sunt angajate 3 persoane de etnie roma din satul Tamasda, cu contract de munca. Persoanele angajate in cadrul atelierului au fost implicate intr-o sesiune de instruire de 5 zile, in care s-au pus bazele metodelor de impletit nuiele. Unii dintre angajati au experienta in realizarea impletiturilor, dar nu in mod organizat. 

COLABORATORII nostrii:

1.Primaria Comunei Avram Iancu

Primaria Comunei Avram Iancu este partenerul principal al Fundatiei Ruhama in demararea si amenajarea Atelierului de impletit nuiele. Primaria comunei Avram Iancu a alocat spatiul destinat intreprinderii si a contribuit la lucrarea de amenajare a acesteia. Cladirea are o suprafata de aproximativ 250 mp  si a fost folosita pana de curand ca si scoala primara pentru copii din sat.

2.Primaria Municipiului Salonta

Fundatia Ruhama doreste sa concesioneze cu titlu gratuit o plantatie de rachita aflata in proprietatea Primariei Municipiului Salonta. Momentan plantatia de rachita este nefolositoare, ultima culegere a ei s-a realizat acum 7 ani. Pentru o recolta excelenta rachita se culege anual in luna noiembrie, pe parcursul anului ea trebuie curatata si tratata. In momentul de fata se fac demersuri la Primaria Municipiului Salonta pentru obtinerea gratuita a acestui teren pe o perioada de 5 ani cu obligatia de curatare si intretinere a lui.

3.Piata de desfacere

Principala piata de desfacere a produselor va fi asigurata prin colaborarea stabilita de catre Fundatia Ruhama cu o firma din Austria, pentru care intreprinderea va produce impletituri, pe baza de comanda. Piata de desfacere va fi extinsa cu ajutorul firmei din Austria prin dezvoltarea unui Centru de colectare produse din nuiele de pe intreg teritoriul Romaniei si distribuirea lor in tarile invecinate.

                    

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile