«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Economia sociala in Statele Unite ale Americii

Postata in: Stiri externe
Data: 2012-06-22


Ne propunem sa va prezentam modele de buna practica din intreaga lume. Astazi va supunem atentiei Cooperativa Food Conspiracy din Tucson.

Food Conspiracy este o piata de alimente naturale, care apartine membrilor sai  si este deschisa publicului. Din 1971 s-au angajat sa ofere produse naturale si organice de cea mai buna calitate comunitatii din Tucson. Toate produsele, organice si fara continut modificat genetic, sunt insotite de certificate care atesta provenienta lor.

Food Conspiracy este detinuta de aproximativ 2100 de locuitori din Tucson si zonele invecinate. Pentru ca proprietatea este impartita in mod egal intre membri, structura democratica asigura luarea  deciziilor interesul binelui membrilor si nu doar pentru cresterea profitului catorva.

Principiile de guvernare a acestei cooperative sunt preluate de la “Rochdale Pioneers” (miscare care a inceput in Anglia in 1844, cu scopul de a vinde produse bune la preturi corecte, masurate cu unitati de masura corecte. Rochdale Pioneers au indicat directia spre deschiderea unor noi societati cooperativa).

Principiile Rochdale sunt:
1.    Apartenenta voluntara si deschisa.
2.    Control democratic.
3.    Participare economica a membrilor.
4.    Autonomie si independenta.
5.    Educatie, instruire si inormare.
6.    Cooperare intre cooperative.
7.    Grija pentru comunitate.


Sursa: http://www.foodconspiracy.org/


Material tradus si adaptat de Laura Done, Voluntar Institutul de Economie Sociala

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile