«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Distributismul. O solutie pentru Romania?

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2012-07-02

Economistul american Jean Medaille este de parere ca in Romania ar functiona foarte bine principiile distributiste, precum raspandirea proprietatii asupra pamantului, angajatii-actionari si cooperativele. Scopul orientarii catre acestea ar fi umanizarea economiei, astfel incat bunstarea individului si moralitatea sa fie principalele preocupari ale sistemului economic.

Profesorul Medaille, de la Universitatea din Dallas, a venit in Romania pentru lansarea editiei in romana a cartii sale, "Spre o piata adevarat libera". In cadrul evenimentului de lansare ce a avut loc la Academia de Studii Economice din Bucuresti, economistul a declarat ca Romania nu este o tara saraca, "tara voastra e daruita de Dumnezeu cu toate bogatiile posibile (minerale, relief). Problema este ca s-au cautat solutii doar in exterior, nu in interior." Sugestiile profesorului Medaille au fost sa se identifice solutii locale pentru rezolvarea problemelor interne si sa nu ne mai concentram atat de mult pe ce putem prelua din exterior.

Ovidiu Hurduzeu, profesor la universitatea Stanford si coautor al volumului „A treia forta: Romania profunda”, a explicat ca "In Romania interbelica a functionat o economie distributista infloritoare, iar modelul distributist-agrarian - o a treia cale intre capitalism si socialism este astazi admirat si face obiect de studiu in SUA". El a adaugat ca distributismul romanesc din perioada interbelica nu era un model de import, ci un model transpartinic cu profunde radacini romanesti, imbratisat de mari personalitati precum Nicolae Iorga, Mircea Vulcanescu, Virgil Madgearu sau Spiru Haret.

In contextul actual de criza profunda a capitalismului, in opinia lui Jean Medaille, "capitalismul nu va aduce prosperitate Romaniei si nu-i va aduce pe cei plecati, acasa". De aceea este nevoie de o intoarcere la o economie bazata pe doua principii. Primul este cel de justitie - ceea ce primeste o persoana sa fie proportional cu cat contribuie aceasta, deoarece atunci cand salariile nu reflecta productivitatea muncii se ajunge la un esec, in care "statul devine un <lender of last resort> si se indatoreaza". Al doilea principiu este raspandirea cat mai larga a proprietatii. Daca proprietatea productiva este concentrata in mana catorva indivizi, societatea este oligarhica, nu democratica.

Articolul complet referitor la concluziile celor doi profesori, poate fi citit AICI.

Sursa: Adevarul.ro

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile