«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

"Cooperativele, lucrand impreuna spre un lant corect si competitiv al furnizorilor de alimente"

Postata in: Stiri externe
Data: 2012-07-04

Cooperativele joaca un rol cheie in strategia EU2020 de dezvoltare si creare de noi locuri de munca. EESC (Comitetul Social si Economic al Europei), care are si reprezentanti din sectorul cooperativelor, doreste ca acestea sa fie protejate si sa devina competitive in lantul furnizorilor de alimente. Astfel, EESC impreuna cu COPACOGECA (Asociatia fermierilor europeni) si Euro Coop (Comunitatea Europeana a Cooperativelor de Consum), au organizat pe 24 aprilie o conferinta pe tema "Cooperativele, lucrand impreuna spre un lant corect si competitiv al furnizorilor de alimente".

Discutiile s-au axat pe modul in care cooperativele din agricultura ar putea lucra impreuna cu cele de consum intr-un mod echilibrat, nu doar ca beneficiu pentru membri, dar si pentru a combate practicile gresite si abuzive din cadrul lantului furnizorilor alimentari.
Printre purtatorii de cuvant s-au numarat reprezentanti ai Comisiei Europene (DG MARKT), Parlamentul European, Presidentia Daneza, EESC si cooperativele din agricultura si cele de consum.

Carlos Trias, membru EESC si director al Uniunii Spaniole a Cooperativelor de Consum (UNCCUE), a luat parte la aceasta conferinta si a raspuns la cateva intrebari pentru EESC.
Puteti explica cititorilor nostri ce este o cooperativa de consum si care este rolul acesteia in lantul furnizorilor de alimente?
O cooperativa de consum este o companie in care consumatorii sunt proprietari si pot influenta furnizarea de alimente, astfel incat acestea sa raspunda cererii. Ei actioneaza conform aspiratiilor lor. Astfel, printr-o cooperativa, un grup de consumatori poate avea un rol important in ceea ce priveste valoarea produselor agro-alimentare, pentru ca au o conexiune directa cu lantul fluxului de lucru si pot negocia cu acesti parametri.

De ce este atat de important sa fie introduse noi modele de furnizari de alimente pe piata europeana? Care este situatia curenta si cum poate fi imbunatatita?
Modul actual de operare a valorii  lantului agro-alimentar nu este satisfacator pentru multi membri si acest lucru reprezinta o amenintare pentru supravietuirea agriculturii, dar si un obstacol pentru consumul responsabil. Pentru a remedia aceasta situatie, este necesara crearea unei relatii directe si transparente intre „jucatorii” implicati, eliminand intermediarii, care nu aduc un aport de valoare si corectand practicile gresite a unor operatori. Noi propunem sa promovam o piata care imbratiseaza filosofia operarii in acord cu aceste valori si principii ale cooperativelor, incurajand interactiunea intre consumatori si productia durabila.
Desi inca discutam despre o piata in curs de dezvoltare, cateva initiative sunt deja in actiune, dintre care le pot aminti pe urmatoarele:
- „Practicile aplicate de o cooperative pentru refacerea balantei lantului furnizarii de alimente” – Uniunea Sodiaal, Franta
-  „Alimente locale si organice ca parte a optimizarii lantului valoric al alimentelor in S Group” – Corporatia SOK, Finlanda
- „Cum coopereaza cooperativele germae de fructe si legume cu retail-rii: „cazul Serei”” – DPA, Olanda
- „Aroma cooperativelor” – UNCCUE, Spania

Sursa: EESC info – Mai 2012

Material tradus si adaptat de Laura Done, Voluntar Institutul de Economie Sociala

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile