«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Piata muncii si politica sociala

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2012-07-06

Politica sociala, aflata prioritar in responsabilitatea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale , cuprinde 4 domenii majore de interventie: piata muncii, pensii si asigurari sociale, asistenta sociala si relatii de munca,  sanatatea si securitate in munca. In prezent, marea problema a sistemului de protectie sociala este lipsa de capacitate de planificare strategica integrata a politicilor sociale.

Privind retrospectiv ultimii 20 de ani, expertii din domeniu considera politicile sociale lipsite de abordare strategica, elaborate ca solutii de moment la o problema sociala, fara a fi bazate pe statistici reale, pe monitorizarea sau evaluarea programelor anterioare si curente. Dezbaterile din jurul acestor domenii se concentreaza preponderent pe subiecte cu impact imediat asupra bugetului naţional precum pragul saraciei, nivelul de somaj, numarul de asistaţi sociali sau sistemul de pensii, fara un dialog structurat real cu organizaţiile neguvernamentale reprezentative ale celor beneficiari sunt pensionarii, persoanele cu handicap, furnizorii de servicii sociale, de ocupare sau intreprinderile de insertie sociala. 

Exista, multe probleme sociale, pentru care statul nu are nici in prezent raspunsuri instituţionale si care sunt rezolvate la scara larga de organizaţiile neguvernamentale. Rolul ONG-urilor a fost decisiv pentru sectorul social in rezolvarea sau atentuarea efectelor acestora si in promovarea unor politici care sa gaseasca un echilibru raţional intre asistenţa si incluziune, oportunitaţi egale si creştere economica.

Necesitatea reglementarii unor aspecte esentiale din domeniul serviciilor sociale, economiei sociale sau voluntariatului decurge din existenţa unui set de probleme cu care se confrunta societatea româneasca, pentru a caror rezolvare este nevoie de elaborarea unor politici publice adecvate. Astfel, Romania are un deficit major de locuri de munca si o mare parte a populatiei este implicata in economia de subzistenţa si/sau pe piata neagra a muncii.

Romania are servicii de ocupare ineficiente - problema lipsei locurilor de munca este abordata necorespunzator in prezent, prin apelarea la masuri pasive mai degraba decat la masuri active. In acelasi timp, in Romania sectorul  economiei sociale este in plina expansiune. Acesta furnizeaza 159,847 de locuri de munca, dupa 22 de ani de activitate peste 4500 de organizatii active in sectorul social  sustinand 60% din serviciile pentru varstnici si 30% din cantinele sociale din Romania.

Documentul supus dezbaterii este diponibil AICI.

Sursa: StiriONG.ro 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile