«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Terenurile agricole romanesti: loc de joaca pentru investitori straini

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2012-07-26

De multi ani Romania este un loc de joaca pentru investitorii straini. Atrasi de numeroasele terenuri disponibile si de preturile cu mult mai mici decat in restul Europei, mai mult de 700 000 Ha de pamant apartin acum investitorilor straini.

Starea actuala in care se afla Romania contribuie la probabilitatea continuarii acestui proces. Fragmentarea pamanturilor, vulnerabilitatea taranilor si dezvoltarea slaba a mediului rural reprezinta factori ai unui exod rural de masa: multe pamanturi nu sunt cultivate, iar actualul cadru politic ultra-liberal sprijina si el acest fenomen.

Sedusi de castigurile financiare din leasing sau vanzare a terenurilor, multi proprietari nu se gandesc de doua ori inainte de a semna contractele cu companii agricole straine. De exemplu, in Aiton, un sat din jud. Cluj, o singura companie agricola este responsabila de cultivarea cerealelor pe majoritatea terenurilor. In satul Dudestii Vechi din jud. Timis, o companie italiana detine toate terenurile de 10 ani. Vandut sau inchiriat pe pret minim, terenul este apoi cultivat prin metode intensive. Acest fenomen foarte raspandit ia terenurile de la tarani, slabind astfel comunitatile rurale, instaland o bariera pentru toate initiativele de dezvoltare alternative. Practicile agricole intensive distrug ecosisteme si polueaza apele. La nivel local, national si european, acapararea terenurilor ameninta agricultura la scara mica si suveranitatea alimentara.

Observand aceste aspecte, organizatiile care lupta pentru drepturile micilor fermieri din Romania vor sa vada o schimbare in perspectivele politice si de reglementare, pentru a face zonele rurale atractive pentru populatia activa. De asemenea, fac apel la autoritatile locale, guvern si la Noua Politica de Agricultura sa opreasca acest fenomen si sa incurajeze agricultura diversificata si la scara mica, este "singura solutie pentru o dezvoltare rurala durabila bazata pe principii organice responsabile".

Avand in vedere lipsa de informatii in aceasta problema, asociatia micilor fermieri Eco Ruralis a deschis o investigatie. Va fi disponibil in curand un raport al acapararilor terenurilor din Romania, bazat pe doua cazuri, in engleza, franceza si romana.

Sursa: ARC2020.eu

Material preluat si adaptat de Laura Done, colaborator IES.org.ro

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile