«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Pozitia ONG-urilor poloneze fata de politicile PAC 2020

Postata in: Stiri externe
Data: 2012-08-01

Organizatiile poloneze de mediu si sociale au facut publica pozitia lor fata de cele mai importante subiecte legislative propuse pentru PAC 2020 (Common Agricultural Policy - Politicile Aglicole Comune). ONG-urile militeaza pentru un sfarsit al suportului pentru industria agricola, permitand astfel ca alte parti ale lumii sa-si formeze propriile lor politici agricole si suveranitate alimentara.

Uniunea Europeana, care este cel mai mare importator si exportator de produse agricole din lume, poate juca un rol crucial in lupta impotriva volatilitatii preturilor alimentelor. Astfel, se poate folosi de instrumentele PAC de controlare a productiei pentru a reduce riscul de supra-productie sau deficit in relatie cu nevoile consumatorilor europeni, crearea de stocuri, etc. PAC nu ar trebui sa subventioneze, direct sau indirect, nici un fel de export alimentar care ar putea dauna agliculturii din tarile in curs de dezvoltare prin activitati de dumping ale produselor alimentare.

Mai mult, ONG-urile poloneze considera ca PAC are un impact negativ asupra tarilor din partea de sud a globului, prin crearea unei cereri puternice de nutret, in principiu boabe de soia modificate genetic produse in afara Uniunii Europene (de exemplu in Argentina sau Brazilia). Pentru ca acesta situatie sa se schimbe, ONG-urile propun sa se ofere mai mult sprijin productiei domestice a culturilor pentru uz animal. Asta va permite Europei sa devina independenta de importurile de soia si sa creasca securitatea alimentara a Uniunii Europene. In acelasi timp, va permite tarilor sudice sa evite impactul negativ social si asupra mediului al culturilor de soia.

Material preluat si adaptat de Laura Done, colaborator IES.org.ro

Sursa: arc2020.eu

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile