«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

1083 proiecte depuse, peste 380 milioane euro

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2012-08-02

Bilantul fondurilor Regio in cei cinci ani ce s-au scurs de la lansarea programului in Regiunea Centru confirma eforturile depuse de autoritati si firme in accesarea fondurilor prin rezultatele vizibile in infrastructura si economia fiecarui judet din Regiune. 

Sunt 1083 proiecte depuse de catre autoritati, firme si ONG-urile din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, din care 337 au semnat deja contractele de finantare si au solicitat fonduri nerambursabile in valoare de 386,23 milioane euro, iar dintre acestea 123 de proiecte deja s-au finalizat.

"Practic acum in fiecare judet din regiune se pot vedea investitii Regio in drumuri reabilitate, in scoli, in sistemul de interventie SMURD, in ambulatorii si cabinete medicale, dar si in pensiuni, hoteluri, statiuni turistice sau camine sociale pentru tineri sau varstnici. Unde vedeti scris si afisat in loc vizibil Regio vedeti de fapt un echipament achizitionat, un drum reabilitat, o cladire renovata sau extinsa din fondurile programului. Fondurile pe care le-am avut la dispozitie, adica peste 440 milioane euro sunt angajate in proportie de 100% prin proiectele contractate sau aflate in curs de contractare, desi mai avem timp pana la finele anului 2013 sa finalizam contractarea. Desi implementarea acestor proiecte poate continua pana in 2015, noi deja am demarat discutiile pentru pregatirea viitoarei perioade de programare financiara  a fondurilor Uniunii Europene, respectiv 2014-2020. Toate rezultatele obtinute sau obstacolele intampinate in implementarea proiectelor Regio ne ajuta sa putem identificam viitoarele prioritati de finantare dar si proceduri de lucru care sa faciliteze implementarea si finalizarea cu succes a proiectelor", a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Angajarea, prin contractele incheiate a 87% din cele 440,37 milioane euro alocate si plata catre beneficiari a unor sume in cuantum de circa 30,42% din suma alocata, reprezinta felul in care ADR Centru a raspuns solicitarilor beneficiarilor din regiune, carora le putem multumi pentru interes, colaborare si implicare. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru poate prezenta rezultate imbucuratoare, care situeaza Regiunea Centru in primele locuri la nivel national ca proiecte depuse, proiecte implementate, relevante la nivel regional, dar si ca rata de absorbtie a fondurilor.

Vorbind in rezultate, la finalizarea programului, 7 orase din Regiunea Centru, respectiv  Alba Iulia, Brasov, Tirgu Mures, Sibiu, Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc si Toplita, datorita unor investitii de peste 150  milioane euro, vor putea sa se ridice la nivelul celor europene, generand locuri de munca si dezvoltare sustenabila. Peste 300 km de drumuri judetene si strazi din orase vor fi reabilitati din fondurile programului. De asemenea, vor fi dotate cu echipamente noi si performante 5 ambulatorii de specialitate si un spital judetean.

Peste 2000 de elevi din 26 de scoli vor invata, incepand cu acest an, in sali de clasa noi, cu mobilier nou, dotate cu echipamente IT, incalzite si iluminate. Varstnicii din Regiunea Centru si persoanele cu dizabilitati vor avea noi centre sociale in care sa poata practica un stil de viata activ, adaptat nevoilor lor.

Sunt 203 de firme mici care au la dispozitie 21,68 milioane euro pentru echipamente, extinderi si crearea de noi locuri de munca.

Un centru de afaceri modern a fost finalizat si alte 5 se vor da in folosinta in anii urmatori. Sunt 21 de vechi biserici sau cetati din patrimoniul cultural regional care primesc fonduri pentru restaurare si pentru reintegrarea lor in circuitul turistic national si international.

Turismul regional va beneficia de modernizare datorita celor 26 milioane euro fonduri Regio angajati in infrastructura din doua statiuni turistice,  modernizarea a 8 unitati de cazare si a 3 structuri de agrement. De asemenea din aceste fonduri s-au mai construit si reabilitat 4 puncte salvamont, se va amenaja o partie de schi si vor fi transformate in zone de agrement proiectele ce vizeaza crearea unui parc dendrologic, a unuia eco-didactic, unul urban si un parc unde se va putea observa evolutia dinozaurilor.

Sursa: Finantare.ro

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile