«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Arta mestesugului deschide noi orizonturi tinerilor voluntari ai Asociatiei "Raza Sperantei din Ardeal"

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2012-08-06

Doamna Maria Elena Udrea este profesoara, Presedinte al Asociatiei Raza Sperantei din Ardeal si membru fondator al aceleiasi organizatii. Inca din anul 2010, dansa realizeaza produse lucrate manual impreuna cu voluntarii mai tineri ai asociatiei, pentru a-i ajuta pe acestia sa se dezvolte si sa invete ce inseamna sa poti sustine prin eforturi proprii o parte din cheltuielile pentru scoala sau activitati culturale.

In cele ce urmeaza puteti citi interviul in care doamna Udrea si doamna Spinu Ana-Maria (Director programe) ne povestesc despre activitatile frumoase ce se desfasoara la Asociatia Raza Sperantei din Ardeal si despre dificultatile cu care se confrunta o organizatie bazata pe voluntariat in Romania.

  1. Cand ati inceput sa lucrati cu voluntarii pentru a realiza produse si care a fost scopul, la inceput?

M.E.U.: Asociatia "Raza Sperantei din Ardeal" a organizat in data de 01.03.2010, cu sprijinul Consiliului Local al orasului Ocna Mures, prima actiune de strangere fonduri comunitare pentru realizarea unei excursii cu elevii voluntari. Acesti voluntari au realizat sub indrumarea membrilor Asociatiei, obiecte de artizanat, mestesug traditional lucrate manual, simbolizand venirea primaverii si martisorul. Actiunea a fost neobisnuita in zona, o zona unde locuitorii sunt, mai degraba, pesimisti si reticenti la nou, totul din cauza problemelor socio-economice agravate de colapsul economic al zonei. Activitatea a  fost incununata de succes, voluntarii fiind apreciati pentru produsele frumoase si creative pe care le-au adus spre vanzare; au reusit sa vanda o cantitate destul de mare, iar banii obtinuti au fost gestionati de ei pentru a plati transportul la complexul muzeistic Oarba de Mures. 

2. Cu cati voluntari lucreaza organizatia d-voastra? 

M.E.U.: Asociatia numara la acest moment 12 voluntari, inclusiv noi - membrii fondatori. De-a lungul anilor am avut mai multi sau mai putini voluntari (pe protectia mediului, pe voluntariat scolar), unii voluntari au finalizat liceul si au plecat in alte orase sau in strainatate.

3. Ce beneficii a adus organizatiei activitatea de realizare a produselor de artizanat cu voluntarii?

M.E.U.: Beneficiile sunt orientate pe voluntari - voluntarii din mediul rural s-au bucurat ca au gasit un loc unde sa isi dezvolte abilitatile, in special, practice. Pentru noi este o bucurie ca am putut sa-i invatam cum sa isi creeze obiecte realizate din materii prime accesibile si la costuri minime. I-am invatat principiile antreprenoriatului (doi dintre membrii organizatiei au fost la un curs acreditat CNFPA in domeniul antreprenoriatului); i-am invatat sa se pregateasca pentru deschiderea unei afaceri in viitorul apropiat- mai ales ca in tara noastra este foarte dificila gasirea unui loc de munca bun. In plus, au invatat si sa isi creeze produse frumoase si utile pentru uzul personal si casa, precum produsele crosetate, podoabe, accesorii par si tinute.

Mai mult, de un an de zile, in calitate de Unitate Independenta Award, am fost acreditati sa desfasuram Programul International Award for Young People in zona. La Etapa de Bronz am avut 15 voluntari finalisti in iarna acestui an. Dupa Ceremonia de Bronz am trecut la Etapa de Argint. Sectiunile programului vizeaza dezvoltarea personala, in special a abilitatilor practice: interpretare vocala, cunoasterea unui instrument, abilitati sportive, voluntariat, protectia mediului, artizanat.

Ne-am gandit la faptul ca tinerii nu au locuri de munca dupa ce termina liceul, iar prin crearea si vanzarea unor produse de artizanat, pot sa isi asigure un minim necesar de trai pana la gasirea unui loc de munca.

Un alt beneficiu, al tuturor se poate considera, este revigorarea frumusetii culturii si traditiei romanesti, cu particularitatile ei in functie de regiunile tarii, un leac extraordinar impotriva kitch-urilor care ne-au invadat piata.

4.  De ce ati ales sa oferiti produsele la schimb si nu sa le vindeti- in cazul rechizitelor scolare solicitate in schimbul unor produse lucrate de voluntari?

M.E.U.: Am ales acest lucru cu acordul voluntarilor, deoarece am constatat ca lumea nu mai are incredere - nici sa faca donatii, nici sponsorizari, nici nu cumpara produse realizate de ONG-uri, oricat de frumoase ar fi acestea, fiindca puterea de cumparare si standardele au scazut la noi in tara. Firmele isi vad de cursul lor, nu se implica sa colaboreze cu ONG-urile din mediul rural, pentru a sprijini comunitatea unde actioneaza. Cele mai active voluntare ale noastre sunt: Florentina, Niculina si Fifi. Sunt fete care vin zilnic la scoala, in ciuda veniturilor foarte mici ale familiei. Doua dintre ele parcurg o distanta mare pentru a ajunge la scoala, intrucat mijloacele de transport in comun au fost desfiintate. Aceste tinere, alaturi de colegii lor voluntari doresc un schimb corect - muncesc pentru a primi ceea ce au nevoie, adica rechizitele necesare studiului. Studiu care le va deschide poarta spre o viata mai buna si decenta.

5. V-ati gandit sa dezvoltati un atelier organizat si sa va extindeti aceasta activitate in viitor?

M.E.U.: Am dorit sa facem un proiect prin fonduri structurale, am scris proiectul si ne-am pregatit sa il depunem, insa nu am mai putut din cauza situatiilor delicate privind fondurile structurale. Noi am vazut aceasta activitate intr-un mod sistematic organizata intr-un atelier unde tinerii sa invete si sa aplice arta mestesugului. Cu ocazia unui proiect marca Tineret in Actiune, actiunea "Schimb de Tineret", coordonator fiind Danemarca - am avut ocazia sa vedem acolo un model excelent de educatie nonformala pentru tineri. Un Club de Tineret compartimentat pe domenii de activitate menite sa le dezvolte abilitati de viata independenta.

Ar fi minunat sa putem realiza acest Club si la noi, in special un atelier in care sa se realizeze mestesuguri, artizanat. Din pacate, in judetul Alba nu sunt doritori printre firme, companii care sa colaboreze in vederea ridicarii unui astfel de atelier. Alba este un judet cu serioase probleme socio-economice si de acces la resurse.

Nu renuntam la ideea noastra, si, poate, se va ivi o ocazie sub forma unei finantari printr-un proiect prin care sa creem un atelier destinat tinerilor (dar si celor de alte varste) care doresc sa isi dezvolte abilitati practice, de genul obiectelor de artizanat. 

Va invitam sa faceti cunostinta cu trei dintre cele mai active voluntare ale asociatiei... 

Nina, Fifi si Florentina:

     

Mai multe detalii despre Asociatia Raza Sperantei din Ardeal puteti gasi pe blogul organizatiei: www.razasperanteidinardeal.blogspot.ro .

Multumiri Doamnelor Udrea Maria Elena (Presedinte) si Spinu Ana-Maria (Director programe) pentru participarea la interviu.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile