«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Prima bursa de afaceri sociale, la Craiova

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2012-09-20

Fundatia pentru Dezvoltarea Economiei Sociale se pregateste pentru Zilele Craiovei (25-30 octombrie). FDES va organiza, pentru prima oara in Romania, o bursa a afacerilor sociale.

FDES a castigat o finantare de 50.000 RON de la Heineken pentru un proiect care urmareste promovarea conceptului de economie sociala si initierea de afaceri sociale in Craiova si in comunele limitrofe. Din grupul tinta fac parte minim 10 ONG-uri zonale si cel putin 15 potentiali investitori (agenti economici). ONG-urile vin cu idei de afaceri sociale, iar FDES le invata sa-si vanda marfa. Apoi se intalneste cu investitorii privati, carora le explica ce-i cu economia sociala si carora le prezinta marfa ONG-urilor. Palma se va bate in cadrul bursei de afaceri sociale. Mai mult, ONG-urile isi vor putea promova afacerea in cadrul unui targ al intreprinderilor sociale. Iar o platforma virtuala de tranzactionare si strangere de fonduri pentru afacerile sociale va fi lansata in octombrie. Practic, orice persoana poate deveni investitor.

Dupa aceasta criza lumea economico-financiara nu cred ca va mai putea fi la fel ca inainte. O simpla intoarcere la ceea ce a fost nu pare posibila. Iar economia sociala prin definitie este una cat se poate de reala, bazata pe productie si servicii la scara comunitara si departe de orice tendinta speculativa datorita nedistribuirii eventualului profit realizat. In plus, acest tip de economie se bazeaza mai mult pe capitalul social al comunitatii in care functioneaza (voluntariat, incredere sociala, reciprocitate generalizata, asociabilitate spontana) si pe resursele naturale nevalorificate suficient (produse bio, mediu nepoluat, atmosfera rustica etc.), decat pe capitalul financiar a carui speculare excesiva a dus la crahul din 2009.

(Nicoale Cuta, director executiv FDES, Necesitatea unui tip nou de economie, cea sociala)

Sursa: Nonguvernamental.org 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile