«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Revin banii europeni pentru universitati

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2012-09-26

 

Universitatile isi vor primi banii pentru proiecte europene suspendate cel mai probabil de la 1 noiembrie.

Universitatile din tara isi vor primi in perioada urmatoare, cel mai probabil de la 1 noiembrie, finantarile pentru proiectele europene accesate care au fost suspendate. Vestea a fost data de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, la Cluj-Napoca, in cadrul unei conferinte de presa.

"Sunt circa 100 – 150 de cereri care au fost trecute spre plata. Nu stiu daca printre acele cereri sunt si proiecte ale universitatilor clujene", a afirmat ministrul.

Motivul pentru care platile spre universitatile din tara au fost suspendate este legat de nereguli descoperite in unele proiecte finantate de Uniunea Europeana. "Comisia Europeana a identificat nereguli in cadrul unor proiecte finantate cu fonduri europene si de aceea a suspendat temporar platile pana la remedierea neregulilor", a spus Ecaterina Andronescu.

Memoriul rectorilor

Rectorul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, Aurel Vlaicu, este cel care, zilele trecute, semnala, intr-un comunicat, impasul financiar in care a ajuns institutia de invatamant pe care o conduce. Vlaicu afirma ca rectorii a 12 universitati din tara au trimis, inca din vara, un memoriu atat presedintelui, premierului, cat si ministerelor Educatiei si Muncii in care atrageau atentia asupra situatiei deja alarmante.

Rectorul Aurel Vlaicu mai afirma ca, din luna august 2012, majoritatea universitatilor nu si-au mai putut sustine financiar proiectele implementate prin POSDRU si, la unele universitati, de creditele bancare contractate in acest scop.

"Numai pentru grupul celor 15 universitati semnatare ale memoriului, suma totala neincasata din rambursari este de 182 milioane lei (peste 40 milioane euro) dar, la nivelul tuturor universitatilor participante la proiecte finantate din fonduri structurale, suma neincasata este mult mai mare. Valoarea cererilor de rambursare depuse si neincasate de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca totalizeaza aproximativ 28 milioane lei (…). Este de reamintit faptul ca autoritatile au incurajat initierea acestor proiecte europene", declara Aurel Vlaicu.

Omologul sau de la UBB, rectorul Ioan Aurel Pop s-a intalnit, ieri, cu ministrul la Nicula si acesta i-a spus ca sunt promisiuni sa se faca plati pentru proiecte europene suspendate incepand cu data 1 noiembrie

Milioane de euro neincasati

Cei afectati de suspendarea platilor in universitati sunt doctoranzii, cercetatorii postdoctorali (dintre care multi au fost readusi in tara de la universitatile unde studiau), dar si cei care derulau programe de educatie continua.

Ministrul Educatiei a participat la Congresul Facultatilor de Teologie Ortodoxa, care a avut loc in localitatea clujeana Nicula, la invitatia mitropolitului Clujului, IPS Andrei Andreicut. Dupa-amiaza a vizitat doua dintre scolile de elita ale Clujului, Liceul "Gheorghe Sincai" si Colegiul "Emil Racovita".

Sursa: Finantare.ro 

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile