«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Povestea unui faliment: "Pentru Voi", saraca fundatie bogata

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2012-10-01

 

Fundatia "Pentru Voi" asteapta de la guvern, inca din luna mai, 220.000 de euro. Banii nu se arata insa, iar efectele sunt devastatoare. "Ne vedem nevoiti sa gasim singuri resursele, altfel riscam sa nu putem functiona. Am scos la vanzare gradina fundatiei si de luna viitoare reducem 25% din salariile care trec de 1.100 de lei", explica Laila Onu, presedintele fundatiei "Pentru Voi".

Pentru a face rost de bani, fundatia vinde gradina proprie. Aceasta are 1.600 de metri patrati si a fost cumparata acum 14 ani, gratie unei donatii Rotary. Aici exista si o livada, si o sera, donata de un radiolog englez. Toate acestea vor disparea. "Aici fac terapie beneficiarii nostri cu tulburari agresive de comportament. In gradina isi pot consuma constructiv energia, astfel ca aceasta e vitala pentru ei. Lor trebuie sa le explicam zilnic ca in curand nu vor mai lucra in gradina", mai spune Onu.

Pentru cei zece "gradinari", disparitia serei si a livezii va insemna inchiderea singurului capitol din viata lor in care au putut duce o viata cat de cat normala. Atat ei, cat si cei de la copy-center nu au nicio sansa de angajare in intreprinderi oarecare, fiind respinsi de societate pentru handicapul cu care s-au nascut. La copy-center lucreaza 36 de persoane cu dizabilitati. Unii executa comenzi simple la computere, altii sorteaza bete de inghetata. Doar o parte dintre ei realizeaza cat de grava este situatia.

Nicoleta Nicolici are 36 de ani si este angajata ca si femeie de serviciu. "Centrul" e universul ei. Aici a fost acceptata, in ciuda intelectului redus, aici are prieteni, aici lucreaza si tot aici sta, intr-o locuinta protejata. "Sterg praful, matur, adun gunoaiele, de la 8 la 16. Pun sapun, prosop, verific sa fie totul in regula. Pentru ca sunt probleme cu banii, mereu ne gandim sa facem economii. Punem mai putin solutii, facem economie la Axion, la hartia igienica. Eu asa imi castig existenta Ar fi groaznic fara loc de munca. Fara centru, nu as avea nimic", spune Nicoleta.

Fundatia "Pentru Voi" nu a primit ultimele doua rambursari guvernamentale POSDRU, in valoare de 220.000 de euro, pentru proiectul "Economia sociala, o sansa pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale", intins pe durata a trei ani, cu o valoare de 900.000 de euro. In cadrul acestuia au fost construite un centru de zi si o unitate protejata unde au fost angajate 36 de persoane cu dizabilitati. Aici functioneaza atelierul de tipografie al fundatiei, un copy-center si diverse ateliere. Pe langa acestea a mai fost creat si un serviciu de ingrijire la domiciliu pentru 21 de persoane cu dizabilitati intelectuale majore.

Dan Nicoli, patronul firmei care a ridicat centrul de zi al fundatiei, nu stie nici el ce va face. Asteapta de peste 100 de zile aproximativ 200.000 de lei de la fundatia "Pentru Voi". "Am executat lucrarile din resurse proprii si cu credit din partea furnizorilor in fata carora mi-am luat angajamentul ca voi achita la inceputul verii. Pe furnizori nu ii intereseaza problema fundatiei si faptul ca guvernul nu a achitat rambursarile pe programul POSDRU. Voi intra in insolventa pentru o fapta buna. Culmea, am toate darile achitate catre stat si autoritati, inclusiv TVA-ul pe aceste facturi de 200.000 de lei emise si neincasate", spune Nicoli.

"De luna aceasta, daca nu primim banii, vom reduce cu 25% salariile trec de 1.100 de lei. Nu vom rezolva problema, e doar o masura care prelungeste starea de supravietuire. Daca alte doua luni nu primim banii, vom ajunge sa sistam din serviciile oferite beneficiarilor nostri. Fara acei bani nu putem asigura paza de noapte la locuinta protejata pentru persoane cu dizabilitati severe si deviere de comportament. Incercam sa tragem un semnal de alarma", a mai aratat Laila Onu.

Din pacate, situatia de la "Pentru Voi" nu este singulara. Impreuna cu www.fonduri-structurale.ro - Structural ConsultingTM Group, Academia de Advocacy si Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale au redactat o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta. La baza acesteia a stat un sondaj la care au participat 149 de respondenti, beneficiari sau parteneri in cadrul programului POSDRU.

Rezultatele arata ca beneficiarii se afla intr-un impas financiar major, avand datorii mai vechi de sase luni catre diversi parteneri. "Prin amanarea reluarii platilor si intreruperea programului la jumatate de drum, vor fi afectati direct 65.000 de someri, 15.000 de persoane, potentiali initiatori de afaceri, 6.500 de unitati scolare, 70 de universitati, 150.000 de student, 830 de potentiale intreprinderi sociale etc.", se arata in document.

Sursa: DeBanat.ro

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile