«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Landgrabbing-ul, o amenintare la nivel mondial

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2012-10-02

Acapararea de teren de catre companii e deja un fenomen national si este combatut de Asociatia Ecoruralis, care promoveaza, in schimb, micii fermieri si hrana sanatoasa. "Dupa cum am observat noi, companiile intra unde este disponibilitate de teren al cuiva, al satului, al oricui si unde exista si un context social care sa le permita sa acceseze mai usor terenul. In Tureni, populatia este imbatranita, fiecare om are un teren pe hotar, pe langa gradina si se poate actiona. Poti sa te apropii de om, sa vii cu cifre, speculatii pentru a prelua terenul respectiv", spune Attila Szocs, administrator la Ecoruralis, asociatie care studiaza fenomenul de landgrabbing, adica acapararea de catre corporatii, eventual straine, a terenurilor agricole, comasarea lor pe suprafete foarte intinse, practicarea unei agriculturi intensive, scoaterea recoltei din comunitate, transformand satele in zone monoindustriale axate pe agricultura moderna in care omul nu-si mai are locul.

Transavia a luat in arenda suprafete mari de teren in comuna Tureni la un pret mic, dar pe o durata mare de timp, ceea ce e avantajos pentru companie. "Daca a devenit stapan pe majoritatea terenurilor, ce mai conteaza restul?", spune Attila, care considera ca oamenii nu sunt destul de bine informati daca iau astfel de decizii. "Ei dau pamantul, dar o sa aiba in vecinatatea lor o firma care face agricultura in mod total diferit. Intra cu pesticide, intra pe terenuri mari, intra si pe terenuri care nu sunt cumparate sau arendate. Din punct de vedere economic, zona respectiva va fi axata pe acea monoindustrie. Din punct de vedere al mediului, vor fi poluate apele, pentru ca societatile folosesc erbicide, pesticide, ingrasaminte chimice. Si taranul foloseste erbicide, dar numai cand are nevoie si daca are bani. Nu o sa foloseasca tot timpul, el incearca sa ocoleasca metoda asta, merge pe preventie, mai iese cu sapa, nu sta cu burta la soare si asteapta sa creasca buruienile ca sa foloseasca erbicidul. Companiile vor folosi chimicale la cu totul alta scara", spune Attila care se intreaba: "Omul, daca ar fi constient ca da in arenda pamantul la un mare industrias si il primeste inapoi peste 10 ani, total distrus si steril, l-ar mai da?".

Economic, avem de-a face cu un blocaj, spune Attila. Transavia nu va vinde produsele in sat, nu va ajuta satul cu nimic, dimpotriva, limiteaza posibilitatile din comunitate. "Daca va continua acapararea masiva de terenuri, Tureniul va fi un sat mort. Autoritatile trebuie sa se decida pe ce cale o iau, pe calea sustenabila sau pe calea dezvoltarii bazate pe industrie si beneficii rapide. Se pot accesa fonduri europene, guvernamentale, te poti dezvolta altfel. Iti trebuie o viziune, ceva diferit fata de ce ofera acum Primaria Tureni. Dar in contextul prezent, fiecare se bucura de orice firimitura".

Tureniul este una dintre multele comunitati care au intrat in acest joc al landgrabbing-ului . "Judetul Timis este o alta zona acaparata masiv, unde companii cu capital strain se bat cap in cap. Dar si in zona de campie - Calarasi, Braila, Constanta, Fetesti – sunt cazuri. Stim un caz in care un industrias german vrea sa intre intr-o zona pe langa Fetesti, sa cumpere 35.000 de hectare de teren. Daca asta e viziunea autoritatilor -investitii straine, capital strain - in Romania vom vedea insule straine, unde industriasi straini cultiva pentru export si noi sa fim doar interfata lor de business, ca o masa de poker."

Acapararea de teren este un fenomen mondial, iar cele mai grave cazuri sunt in Africa. Daca legislatia din Romania e proasta, in Africa e dezastruoasa. Acolo, seful de trib este responsabil pentru toate terenurile comunitatii, iar daca el ia decizia sa primeasca bani de la industriasi, toti membrii tribului raman fara titlu de proprietare. Asta se intampla in toata Africa, spune Attila, iar oamenii se muta la periferia marilor orase, unde traiesc in saracie si in boala. Toate tarile bogate se concentreaza pe cumpararea de terenuri in Africa. "E un fel de neocolonianism. Daca de-a lungul istoriei am obtinut terenurile prin forta, acum obtinem cu bani si acte", spune Attila.

Solutia propusa de Ecoruralis consta in asocierea taranilor pe plan local. “Am fost in judetul Buzau si am vazut o alternativa foarte faina. La nivel comunal, oamenii isi uneau pamanturile si le lucrau ei prin sistemul pe care il gandeau ei a fi viabil pentru agricultura. Astfel, nu mai depinzi de un industrias, ci de puterea de munca a fiecaruia, de investitiile fiecaruia. Unul e mai tanar, unul e mai batran, unul e mai bogat, altul mai sarac, dar isi pun totul laolalta si lucreaza impreuna”.

 Sursa: TOTB.ro

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile