«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Reforma sanatatii o oportunitate pentru aparitia si dezvoltarea societatilor mutuale de asigurari - important sector al economiei sociale in Romania

Postata in: Noutati legislative
Data: 2012-11-12

 

"Societatile mutuale de asigurari sunt institutii care se realizeaza ca urmare a adeziunii depuse de cetateni pentru inscriere. Cetatenii care au depus adeziune la societatea mutuala au dreptul de a-si alege organele de conducere si totodata au controlul asupra modului in care sunt cheltuiti banii la asigurari. Dupa intrarea in vigoare a noii legi a sanatatii, in minim doi ani ar putea sa fie organizate societatile mutuale de asigurari prin reorganizarea actualelor case de asigurari. Dupa organizarea societatii cetatenii isi vor alege societatea si vor depune adeziuni pentru a deveni membri ai acestuia. in acest moment se incheie si un contract intre asigurat si asigurator, el devenind membru al societatii mutuale de asigurari", a spus consilierul primului-ministru Vasile Cepoi citat de Mediafax.

Dl. Vasile Cepoi si noul Ministru al Sanatatii, Dl Raed Arafat, au participat joi 8 noiembrie 2012 la seminarul "Rolul societatilor mutuale si al celor comerciale in sistemul de asigurari de sanatate din Romania" organizat de Tarus Media, care a avut ca tema principala reforma sistemului de asigurari de sanatate. 

Proiectul Legii Sanatatii in forma sa actuala prevede constituirea unor astfel de societati cu caracter non-profit, care vin sa completeze vidul legislativ actual referitor la sistemul de asigurari mutuale. Vezi aici proiectul legii.

Potrivit lui d.lui Cepoi, modelul belgian de asigurari mutuale de sanatate este cel care se apropie cel mai mult de cerintele pe care "partenerii de dialog le-au ridicat in urma discutiilor din acest an". Este vorba despre participarea asiguratilor la conducerea societatilor mutuale, controlul asupra cheltuirii banilor, cresterea calitatii serviciilor asigurarilor de sanatate si desfiintarea monopolului Casei Nationale de Sanatate.

Intrebat cand va fi trimisa in Parlament legea Sanatatii, dl. consilier Cepoi a spus ca in prima saptamana din decembrie, termenul fiind conditionat de acordul cu FMI.

Institutul de Economie Sociala urmareste indeaproape acest subiect, tema societatilor mutuale de asigurari fiind una de interes in contextul dezvoltarii sectorului economiei sociale din Romania.
In acest moment, in Noul Cod Civil aceasta forma de organizare nu mai este mentionata, dupa cum era mentionata in Codul Civil anterior, astfel incat in Romania nu mai exista o baza legislativa pentru crearea si existenta sectorului mutual.

Subiectul societatilor mutuale a fost abordat si in cadrul seminarului "Actori cheie ai economiei sociale in sectorul financiar si de asigurari" organizat de IES in data de 19 septembrie 2012. Detalii la aceasta pagina.

Mai multe detalii despre reforma in sistemul sanitar puteti gasi si in cadrul dezbaterilor Hotnews coordonate de Vlad Mixich.

(sursa foto: http://methodofsolutions.com)

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile