«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Cea de a doua editie a Conferintei Nationale a Economiei Sociale, un eveniment marca Institutul de Economie Sociala

Postata in: Stiri IES
Data: 2012-11-14

Maine, 15 noiembrie 2012, va avea loc cea de a doua editie a Conferintei Nationale a Economiei Sociale, "Spre o economie a solidaritatii".  Evenimentul organizat de catre Institutul de Economie Sociala, centru de excelenta in cercetare si formare in acest domeniu, va avea loc la Hotel Marshal Garden, aflat pe Calea Dorobantilor, nr. 50 B, sector 1, Bucuresti. Inca de la prima sa editie, Conferinta si-a propus sa contribuie la o mai buna intelegere a rolului economiei sociale in dezvoltarea locala, in crearea de locuri de munca si in incluziunea sociala, financiara si economica. In cadrul conferintei, va fi lansat Atlasul Economiei Sociale, editia 2012, care va include cele mai recente date statistice economice si financiare ale sectorului si tendintele momentului.

Economia sociala, sector in crestere in Romania, care ofera deja aproape 100.000 de locuri de munca, grupeaza actori cum ar fi cooperativele, casele de ajutor reciproc ,asociatiile si fundatiile, care au ca motor al performantei economice, solidaritatea. Criza economica a dovedit peste tot in lume ca actuala paradigma economica trebuie schimbata si ca economia sociala face parte din solutia la excluziunea sociala si lipsa de oportunitati economice din prezent.   

Specialistii din cadrul Institutului de Economie Sociala au constatat o crestere a retelei de intreprinderi de economie sociala din tara noastra, aspect evidentiat in editia 2012 a Atlasului,  care va fi pus la dispozitia participantilor la conferinta. Mai mult decat atat, acestia vor primi si Ghidul Managerului de Intreprindere Sociala, material din care doritorii vor putea afla care sunt fundamentele economiei sociale, vor trece in revista modele de intreprinderi sociale si  vor invata etapele planificarii strategice. Pentru a-i ajuta pe cei care doresc sa creeze o intreprindere sociala de success, sunt prezentate, pe larg, studiul de prefezabilitate si fezabilitate, precum si planul de afaceri.


Anul acesta, conferinta este organizata in parteneriat cu Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), ai carei reprezentanti vor participa in calitate de speakeri. Astfel, Dl. Sylvain Giguere, Coordonator al Programului de Dezvoltare Economica Locala, Dna. Antonella Noya, Analist senior de politici si Coordonator al Forumului de Inovare Sociala, Programul de Dezvoltare Economica Locala si Dr. Emma Clarence, Analist politic, vor prezenta participantilor modalitati prin care se poate dinamiza dezvoltarea acestui sector rezultate din experienta statelor membre OECD.  O alta prezenta de marca la conferinta va fi Dna. Giulia Galera, Coordonator cercetare, Institutul European pentru Cercetarea Cooperativelor si Intreprinderilor Sociale (EURICSE), care va prezenta concluziile unui summit academic dedicat acestui sector la inceputul acestui an la Venetia care a grupat cei mai reputati profesori din domeniu din toata lumea.

 
Agenda conferintei, care se va derula pe parcursul unei zile, este disponibila AICI.


Actorii economiei sociale din Romania vor avea ocazia de a discuta principalele probleme cu care se confrunta sectorul, care s-a dovedit extrem de rezistent in perioada de criza, acoperind deja peste 100.000 de locuri de munca si dispunand de mai multe milioane de membri beneficiari.


Participantii
vor dezbate principalele obstacole cu care se confrunta sectorul si vor face recomandari privind politicile publice relevante pentru dezvoltarea economiei sociale in Romania pornind de la experienta europeana.


Institutul de Economie Sociala si partenerii sai au analizat unele dintre cele mai importante sectoare ale economiei sociale: cooperativele, uniunile de credit - casele de ajutor reciproc,  asociatiile agricole, asociatiile proprietarilor de paduri din Romania, asociatiile si fundatiile, furnizand informatii, programe de formare si servicii de marketing pentru acest sector ca un intreg.
Institutul este un centru de resurse la nivel national si international, destinat tuturor actorilor economiei sociale.
Mai multe informatii despre activitatea sa puteti afla accesand site- ul
www.ies.org.ro.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile