«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Economia sociala are premise bune in Romania!

Postata in: Stiri IES
Data: 2012-11-21

In data de 15 noiembrie 2012 a avut loc la Bucuresti cea de a doua editie a Conferintei Nationale a Economiei Sociale, "Spre o economie a solidaritatii".  Evenimentul organizat de catre Institutul de Economie Sociala, centru de resurse in cercetare si formare in acest domeniu, s-a bucurat de participarea a peste 160 de persoane. Concluziile desprinse din lucrarile conferintei au evidentiat faptul ca este nevoie de o viziune de ansamblu a situatiei economiei sociale din tara noastra, care sa se reflecte intr-o lege corecta.  Aceasta trebuie sa recunoasca entitatile de economie sociala care functioneaza si beneficiile pe care le creeaza, prin prevederi dedicate sprijinului si dezvoltarii, si nu cerintelor de ordin administrativ.

In cadrul conferintei, a fost lansat Atlasul Economiei Sociale, editia 2012, care include cele mai recente date statistice economice si financiare ale sectorului si tendintele momentului.

Cea de a doua editie a Conferintei Nationale a Economiei Sociale, Spre o economie a solidaritatii, a reunit cei mai importanti actori ai economiei sociale din Romania: cooperative, case de ajutor reciproc , asociatii si fundatii, toate avand ca motor al performantei economice, solidaritatea. 

Reprezentantii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), co-organizator al evenimentului, au oferit participantilor un punct de vedere avizat si fundamentat, menit sa-i ajute in dezvoltarea business –urilor sociale. Sylvain Giguere, Antonella Noya, Emma Clarence au raspuns intrebarilor din public, punandu-si expertiza europeana in slujba economiei sociale autohotne.

Giulia Galera, reprezentand Institutul European pentru Cercetarea Cooperativelor si Intreprinderilor Sociale (EURICSE), a oferit publicului informatii la zi legate de statusul cooperativelor europene. Totodata, ea a prezentat concluziile unui summit academic dedicat acestui sector la inceputul acestui an la Venetia care a grupat cei mai reputati profesori din domeniu din toata lumea. Documentul prezentat de Giulia Galera este disponibil la aceasta pagina.

Prezentarile sustinute in cadrul conferintei au facut o radiografie actuala a situatiei economiei sociale si au oferit, totodata, o directie celor care sunt la inceput de drum in acest domeniu. Specialistii din cadrul Institutului de Economie Sociala au constatat o crestere a retelei de intreprinderi de economie sociala din tara noastra, aspect evidentiat in editia 2012 a Atlasului, care a fost pus la dispozitia participantilor la conferinta.

De asemenea, participantii au primit si Ghidul Managerului de Intreprindere Sociala (detaii aici), material din care doritorii vor putea afla care sunt fundamentele economiei sociale, vor trece in revista modele de intreprinderi sociale si  vor invata etapele planificarii strategice. Pentru a-i ajuta pe cei care doresc sa creeze o intreprindere sociala de success, sunt prezentate, pe larg, studiul de prefezabilitate si fezabilitate, precum si planul de afaceri.

Participantii au dezbatut principalele obstacole cu care se confrunta sectorul si au facut recomandari privind politicile publice relevante pentru dezvoltarea economiei sociale in Romania pornind de la experienta europeana.

In cadrul Conferintei Nationale s-au desfasurat trei ateliere internationale cu participare expertilor internationali invitati, ateliere in cadrul carora participantii au putut dezbate principalele obstacole cu care se confrunta sectorul economiei sociale. Subiecte dezbatute au privit: politicile sociale in domeniul economiei sociale, integrarea in munca a persoanelor defavorizate si dezvoltarea rurala. In urma acestor ateliere, au fost formulate urmatoarele recomandari:

Atelier 1: Economia sociala - cadrul politicilor publice

  • Viziune de sistem in ansamblul sau, nu doar grupuri vulnerabile si servicii sociale: actori decizionali in domeniile sanatate, educatie, cultura, mediu, economie trebuie implicati in proces; 
  • Experientele de pana acum trebuie luate in considerare (consultarile, multiplele rapoarte in zona de ES de pana in prezent, dar si experienta de implementare a cadrului legislativ pentru sectoare deja reglementate); 
  • Legea nu trebuie sa serveasca numai unor ratiuni statistice sau de monitorizare a pietei; ea trebuie sa recunoasca entitatile ES care functioneaza si implicit beneficiile pe care le creaza prin prevederi dedicate sprijinului si dezvoltarii, si nu cerintelor administrative. 

Atelier 2: Integrarea in munca a persoanelor defavorizate

  • Calitatea joburilor inseamna calitatea locurilor de munca, evolutia in cariera, plata adecvata
  • Nevoia transpunerii in practica a reglementarilor existente pentru unitatile protejate 
  • Nevoia de unire a organizatiilor, pentru a actiona in comun
  • O persoana cu dificultati de insertie cumuleaza mai multe tipuri de handicap; de aici esecul masurilor sectoriale
  • Politicile pasive sunt bune ca inceput, dar trebuie sustinute prin politici active ulterioare
  • Pentru a ajuta persoana vulnerabila, intreprinderea sociala trebuie sa vanda

Atelier 3: Economia sociala si dezvoltarea rurala - rolul asociatiilor si cooperativelor agricole 

  • Ar trebui facuta legatura intre procesul de dezvoltare a economiei sociale cu procesul de dezvoltare a spatiului rural
  • Dupa cum exista un program pt tineri fermieri, sa existe si o masura de sprijinire a cooperativelor tinere
  • Un club de suporteri a cooperativelor/ formelor de asociere
  • Sprijinirea asocierii verticale; 
  • Colaborare intre asociatii/cooperative si alti actori economici ce pot oferi servicii acestora
  • Pastrarea si promovarea spatiului rural autentic romanesc
  • Sprijinirea reala de catre autoritatile publice a initiativelor la nivel local – atat a structurilor asociative, cat si a micilor fermieri (consultanta, sprijin financiar, sistem mutual de asigurari, masuri PNDR, POSDRU etc.)

Agenda conferintei, care s-a derulat pe parcursul unei zile, este disponibila AICI.

Prezentarile sustinute in cadrul evenimentului sunt disponibile la aceasta pagina.

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne scrieti la adresele de email ies@ies.org.ro sau adrian.secal@fdsc.ro

Eveniment organizat in cadrul proiectului "PROMETEUS - Promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene", implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (Academia Romana), Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala (Universitatea din Bucuresti), European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises (EURICSE) si Centrul National de Pregatire in Statistica (CNPS), co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013 - Investeste in oameni! 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile