«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Taranul roman - cel mai lovit de criza agricultor din UE. Cateva date comparative.

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2012-12-18

Agricultorii romani au suferit in 2012 cea mai mare reducere a venitului real la nivelul Uniunii Europene, cu nu mai putin de 16,4% comparativ cu anul anterior, potrivit datelor comunicate de Eurostat. Ungurii si slovenii au fost in apropierea nostra cu pierderi de peste 15% iar austriecii si irlandezii au completat top 5 cu peste 10%.

Contrar impresiei generate de conditiile meteo mai putin prielnice din acest an, 11 state ale UE au inregistrat scaderi ale venitului real in agricultura, in timp ce 16 state au consemnat o crestere a acestuia. Per total, s-a inregistrat un mic spor de 1%, rezultat din combinarea unei cresteri a venitului din agricultura in termeni reali de 0,5% cu reducerea cantitatii de munca depusa cu 0,5%.

Daca se observa evolutia agriculturii din cele 27 de tari actuale membre UE pe ultimii opt ani (fata de anul 2005) la nivelul de 29,7%, se vede ca media este aproape identica cu schimbarile din Romania(29,8%). Cu toate acestea, daca ne comparam cu tarile apropiate de noi ca nivel de dezvoltare si structura economica, suntem pe ultimul loc si in acest clasament.

Explicatia se poate deduce daca se tine cont de reducerea de 20% la nivelul factorului munca din 2005 incoace la nivelul UE, care s-a transmis mai intens la colegele noastre de integrare europeana. De remarcat si faptul ca rezultatul din 2012 pe total UE la nivelul valorii reale a productiei din zootehnie a fost semnificativ peste cel din productia vegetala (3,8% fata de 0,5%).

Pentru referinta, amintim ca in UE valoarea productiei vegetale s-a datorat unei cresteri importante a preturilor reale (+6,3%), in timp ce volumul productiei s-a diminuat cu 5,4%. Cele mai importante scaderi s-au inregistrat la productia de vin (-15,6%), cartofi(-13,8%), oleaginoase (-7,9%), cereale (-7,3%) si fructe (-6,5%).

Cresterea preturilor la productia animala a fost de 3,9%, in timp ce volumul s-a mentinut aproape constant (-0,2%). S-au inregistrat scaderi de productie la bovine (-2,4%), oua (-1,8%), oi (-1,2%) si porcine (-1,0%) si cresteri la lapte (+0,9%) si carne de pui (+2,7%). Cea mai insemnata reducere de pret s-a produs la lapte (-5,4%) iar cele mai mari majorari la oua (+36,2%), carne de porc(+10,2%) si carne de vita (+8,5%).

(Sursa: www.cursdeguvernare.ro)

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile