«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Masa Rotunda - Antreprenoriatul social in Romania - oportunitati si provocari

Postata in: Evenimente sector (Ro)
Data: 2013-01-07

Romania inregistreaza un deficit in comparatie cu media la nivel european in ceea ce priveste capacitatea de a furniza servicii sociale, de sanatate sau educationale. In timp ce la nivelul UE aproximativ 50% dintre persoanele cu dizabilitati sunt incadrate in munca, in Romania doar 12,26% dintre acestea aveau un loc de munca in anul 2010 (sursa: Sumar analiza incadrare in munca/MS/august2011). Desi economia sociala pare a fi o posibila solutie pentru intarirea capacitatii nationale prin acoperirea partiala a acestui deficit, dezacordul actual intre autoritatile publice si societatea civila cu privire la cadrul de reglementare a economiei sociale (Proiectul de lege privind economia sociala si Proiectul de lege privind antreprenoriatul social) ingreuneaza dezvoltarea acestui sector.

Tema celei de-a doua mese rotunde ce va avea loc pe data de 15 ianuarie 2013 in cadrul proiectului "Actionam responsabil! – Reteaua sociala RSC" este  Antreprenoriatul social in Romania – oportunitati si provocari. In cadrul evenimentului ne propunem sa identificam, impreuna cu stakeholderii in acest domeniu, solutii pentru dezvoltarea sectorului economiei sociale in Romania.
Plecand de la numeroasele dezbateri create in jurul principiilor celor doua proiecte de lege (Proiectul de lege privind economia sociala si Proiectul de lege privind antreprenoriatul social), unul dintre obiectivele mesei rotunde va fi conturarea de propuneri in vederea imbunatatirii cadrului legislativ actual pentru economie sociala si antreprenoriat social in Romania. In acest sens, va fi analizat cadrul general de reglementare a acestui domeniu la nivelul UE si vor fi identificate modele de buna practica din alte tari europene.

Initiativa promovarii economiei sociale si a recunoasterii acesteia drept element strategic in cresterea gradului de ocupare a persoanelor defavorizate trebuie sustinuta de un cadru conceptual si legislativ bine fundamentat. In acest sens, una dintre temele aflate pe agenda dezbaterii face referire la stabilirea criteriilor de definire a intreprinderii sociale ca forma de organizare specifica economiei sociale.
O alta tema de dezbatere face referire la mecanismele de sustinere a domeniului economiei sociale. Masurile financiare sub forma facilitatilor si stimulentelor fiscale sau a programelor de finantare, precum si mecanismele non-financiare de tipul servicii de consultanta, asistenta tehnica si programe de formare, constituie actiuni si instrumente de dinamizare a sectorului economiei sociale si solutii la problemele cu care se confrunta organizatiile din acest domeniu.
Impreuna vom incerca sa identificam solutii pentru cresterea capacitatii intreprinderilor sociale si pentru dezvoltarea sectorului economiei sociale in Romania!
Te asteptam sa dezbatem tema „Antreprenoriatul social in Romania – oportunitati si provocari” in cadrul Retelei sociale RSC!

Masa rotunda "Antreprenoriatul social in Romania – oportunitati si provocari" face parte din seria de mese rotunde organizate sub titlul "Probleme si solutii pentru stimularea responsabilitatii sociale in Romania". Obiectivul final al acestui demers este configurarea unui program de intiative de advocacy pentru imbunatatirea cadrului legal si pentru o mai buna utilizare a resurselor in ceea ce priveste promovarea responsabilitatii sociale in Romania, sub toate aspectele ei.

In acest sens, vor fi invitati la dezbateri reprezentanti ai sistemului public, reprezentanti ai mediului privat si membri ai societatii civile. In total, mesele rotunde vor reuni peste 120 de lideri de opinie din Romania.


Parteneri media: Cariereonline.ro, CSRmedia, Manager.roPortal HR, Romania Pozitiva, StiriONG.ro, Wall-Street

Persoana de contact:
Alina GHEORGHE – Expert secretariat tehnic
E-mail: alina.gheorghe@actionamresponsabil.ro
Website: www.actionamresponsabil.ro

(Sursa: www.actionamresponsabil.ro)

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile