«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Legea mestesugurilor

Postata in: Noutati legislative
Data: 2013-01-15

"Legea mestesugurilor" este un proiect de lege adoptat recent de catre Senatul Romaniei si care in prezent este trimis comisiilor permanente ale Camerei Deputatilor pentru raport. Atat proiectul de lege, cat si anexele unde sunt prevazute meseriile ce vor putea fi practicate de mestesugari pot fi gasite pe site-ul oficial al Camerei Deputatilor.
 
Proiectul de lege stabileste cadrul normativ pentru organizarea mestesugurilor si a intreprinderilor mestesugaresti, formarea profesionala si perfectionarea mestesugarilor.
 
Notiunea de interprindere mestesugareasca este definita ca fiind persoana fizica sau juridica, inregistrata in Registrul mestesugarilor, care realizeaza produse sau servicii mestesugaresti de mica industrie si are un numar mediu anual de pana la 50 lucratori.
 
Conform proiectului de lege, practicarea unui mestesug este permisa:

  • persoanelor fizice si juridice sau asociatiilor familiale autorizate in baza Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent;
  • societatilor cooperative infiintate in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei;
  • societatilor comerciale infiintate in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cei enumerati mai sus, carora li se poate permite practicarea unui mestesug vor trebui sa indeplineasca conditiile viitoarei legi a mestesugurilor. Astfel, practicarea independenta a unui mestesug de catre persoanele fizice si juridice este conditionata de obtinerea certificatului de inscriere in Registrul Mestesugarilor.
 
De precizat ca proiectul de lege nu reglementeaza situatia acelor mestesugari care deja s-au inregistrat in baza Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent.
 
Proiectul de lege propune infiintarea Camerei Nationale a Mestesugarilor - persoana juridica romana care va functiona ca organizatie de interes public, fara scop lucrativ, cu respectarea legislatiei referitoare la asociatii si fundatii. La nivelul fiecarui judet se va infiinta cate o camera teritoriala a mestesugarilor care, din momentul dobandirii personalitatii juridice va fi membru de drept in Camera Nationala a Mestesugarilor.
 
Cetatenii unui stat membru al Uniunii Europene sau cetatenii din Spatiul Economic European vor putea practica mestesugul in Romania, dar cu conditia de a prezenta Registrului Mestesugarilor atestatul de recunoastere si echivalare pentru diploma sau certificatul de absolvire.

Preluare de pe site-ul Asociatiei Camera Mestesugarilor Satu Mare: www.cameramestesugarilor.ro. Articolul este disponibil in intregime aici.

[sursa imaginii: aici]

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile