«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Privatizarea apei aduce scumpiri. Semneaza petitia pentru dreptul la apa!

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-01-22

Serviciile de apa, canal, salubritate s-au scumpit in in Romania in ultimii 21 de ani de 37.134 ori, iar in ultimii 10 ani, perioada in care serviciile s-au privatizat intr-o mare masura,  constatam ca acestea continua sa fie pe primul loc in topul scumpirilor, pretul lor crescand  de 7 ori* in ultimii 10 ani. Ritmul de crestere se atenueaza in acesti ultimi zece ani, dar preturile continua sa creasca chiar in conditiile in care multe companii au fost privatizate. Privatizarile au inceput dupa anul 2000, iar in prezent inca se discuta vanzarea unor pachete minoritare sau privatizarea totala.

Directivele UE privind apa sunt considerate foarte avansate pentru asigurarea calitatii apei potabile, si a folosirii apei ca resursa naturala intr-un mod cat mai judicios, dar ele presupun de asemenea liberalizarea pietei serviciilor de alimentare cu apa. Este de aceea foarte important ca in aceeasi masura cu implementarea Directivelor apei, serviciile esentiale de aprovizionare cu apa sa primeasca statutul de servicii de interes public, pentru a se garanta prioritatea drepturilor omului si drepturilor sociale ale cetateanului, inaintea intereselor de piata. Operatorii publici si privati din domeniul alimentarii cu apa trebuie supusi unor reglementari stricte din partea organismelor responsabile, pentru asigurarea transparentei si a participarii cetatenilor, iar institutiile financiare internationale, inclusiv Comisia Europeana  nu trebuie sa mai conditioneze finantarea investitiilor de actiuni de liberalizare si privatizare.

Fundatia Eurodemocratia ne propune sa sustinem petitia europeana “Apa – un drept al omului”. Prin petitie se  solicita Uniunii Europene sa garanteze acest drept prin promovarea serviciilor de alimentare cu apa si salubrizare ca servicii publice esentiale.  Pentru ca tema aceasta sa ajunga in Parlamentul European este nevoie de un milion de semnaturi de la cetatenii din tarile membre UE. Romania are o cota minima de 30,000 de semnaturi, proportional cu populatia tarii.

Semnati petitia on-line pe site-ul www.right2water.eu, unde gasiti si versiunea in limba romana.

 “Semnaturile merg direct la UE, nu e loc de suspiciuni. Popularizati aceasta campanie in mediile in care va desfasurati activitatea, explicati ca este un lucru bun, cu bataie lunga, care ar putea schimba in bine viata multor oameni din tara asta. In mod absolut paradoxal, desi accesul la apa potabila si salubrizare este un subiect mult mai actual in Romania decat in majoritatea celorlalte tari membre UE, compatriotii nostri sunt cu mult in urma celorlalte state in campania de strangere de semnaturi care a fost lansata in toamna anului trecut. Saptamana trecuta nemtii au reusit sa adune 10,000 de semnaturi intr-o singura zi (!), iar noi in aproape o jumatate de an am strans cateva sute. Nici nu imi dau seama daca este vorba de deznadejdea generala care ne caracterizeaza sau de neincrederea in finalitatea unor astfel de initiative. Sau poate de teama ca datele care trebuie completate in tabelul de semnaturi pot fi folosite pentru tot felul de inselaciuni, asa cum se intampla la noi. Si nu poti sa condamni lumea pentru asta“, spune Marina Irimie, directorul executiv al Fundatiei Eurodemocratia.

*Institutul National de Statistica la cererea Mediafax, citat de agenda.ro.

Sursa articolului: aici.

[sursa imaginii: aici]

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile