«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Companiile detinute de salariati, miracole economice?

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-01-23

Sumar al articolului „Salariatii au cumparat fabrica si au transformat-o in poveste de succes – 3 cazuri”, autor Adrian N. Ionescu, publicat pe site-ul ECONOMICA.net.
Articolul este disponibil in intregime aici.

Conform autorului, cinci companii detinute de PAS-uri (Programul Actionarilor Salariati) sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti. Dintre aceasta, trei au rezultate economice si valori de piata foarte bune. Este vorba despre Compa, Electromagnetica si Bermas:

„Se vorbeste putin despre ele, sunt ilustre necunoscute pentru multi romani, dar constituie de 20 de ani niste miracole economice intr-un mediu de afaceri ostil, in care sportul national preferat ramane vanatoarea de active care aduc bogatii rapide.

Exista mai multe alte PAS-uri care si-au dezvoltat companiile si nu au asistat neputincioase la desfiintarea lor, ci dimpotriva, au reusit multi ani sa alimenteze atractivitatea bursiera a companiilor lor, prin performantele economice ale acestora. Intre cele din urma, de pilda, se numara PAS-ul de la Electroarges Curtea de Arges (ELGS), o faimoasa, pe vremuri, producatoare de electrocasnice,  de la producatoarea de uleiuri alimentare Argus Constanta (UARG), sau de la producatoarea de materiale abrazive Carbochim Constanta (CBC). Peste tot, insa PAS-urile s-au dizolvat, multi salariati au vandut actiunile si si-au lasat companiile vulnerabile la atacurile speculative si la preluarile ostile.

Ca sa reuseasca, chiar daca sunt controlate de PAS, companiile respective trebuie sa profite de echipe de conducere responsabile si abile, care sa stie sa carmuiasca firmele inclusiv prin perioadele dificile de restructurari si concedieri, de cautare a noi linii de afaceri sau de revitalizare a celor vechi. Compa, Electromagnetica si Bermas au avut norocul sa aiba astfel de echipe de conducere, care nu numai ca si-au asumat cu succes responsabilitatea dezvoltarii lor inca din in perioada tulbure de la inceputul anilor '90, ci continua sa o faca si acum si nu dau semn ca vor sa confirme opiniile analistilor.

Liderii companiilor respective, aceiasi cu liderii PAS-urilor, au demonstrat pe parcursul anilor ca vor binele companiei  si i-au convins pe actionarii salariati de capacitatea lor de a-i asigura, incat chiar si atunci cand au fost nevoiti sa accepte concedierile, multi fosti salariati au ramas actionari, potrivit oficialilor companiilor: „Cei ce nu si-au cesionat drepturile altor angajati, au inteles valoarea actiunilor companiei. Si nici dividendele nu au fost de refuzat“, spune Elena Anisoi, director general al Bermas Suceava (BRM), intrebarii ECONOMICA.net. Bermas nu a fost in situatia sa concedieze decat atunci cand a inlocuit tehnologiile invechite.”


Electroarges
Curtea de Arges este o companie producatoare de masini si aparate electrocasnice din Romania infiintata in anul 1971. In anul 1991, Electroarges a devenit societate pe actiuni cu capital majoritar de stat: 51% capital de stat si 49% acționari persoane fizice. Din 1996, pachetul majoritar a fost preluat de catre Asociatia PAS Electroarges ’94, formata exclusiv din salariati ai societatii.  Asociatia s-a dizolvat in 2005, membrii ei devenind proprietarii actiunilor. In anul 2002 productia de aparate electrocasnice a Electroarges se apropia de 6 milioane de euro, iar in 2005 aceasta abia s-a ridicat la 2,5 milioane. Din cei 2.270 de angajati pe care ii avea in 1990, au mai ramas 750.

[sursa imaginii: aici]


Argus Constanta este unul dintre putinii producatori locali privatizati prin MEBO (Management Employee Buyout) care au rezistat pe piata fara su¬portul unui actionar de calibru, in prezent numarandu-se in 2005 printre primii cinci jucatori din industria uleiurilor vegetale. Pia¬ta este dominata de producatori controlati de jucatori straini care activeaza la nivel international, precum Cargill sau Bunge. Din cei 16 producatori de uleiuri care existau in Romania in 1990, au supravietuit numai 6. Argus a ramas printre cei mai importanti producatori, dar vinde sub marca retalierului Carrefour. Potrivit datelor furnizate de Nielsen, marcile proprii ale retailerilor sunt pe locul intai in topul producatorilor si brandurilor: „Pe segmentul de marci proprii, in acest moment avem o singura referinta, uleiul de floarea soarelui Carrefour,  un produs de provenienta romaneasca, furnizorii nostri fiind Expur si Argus”, precizeaza Andreea Mihai, director marketing Carrefour Romania. 

[sursa imaginii: aici]

Electromagnetica Bucuresti este o companie producatoare de aparatura și instrumente de masura din Romania. De asemenea mai desfasoara activitati de injectie a pieselelor de masa plastica, fabricarea matritelor de masa plastica, asamblarea si testarea circuitelor electronice, dar si producția si furnizarea de energie electrica. Potrivit celor mai recente raportari, principalul actionar este Asociatia Salariatilor, cu o detinere de 31,75% din capitalul social, iar SIF Oltenia controleaza 13,18% din titluri.Diferenta, de 55,06%, este controlata de mai multi actionari. Titlurile societatii se tranzactioneaza la prima categorie a pietei Rasdaq, sub simbolul ELMA. Cifra de afaceri a fost in 2008 de 370 milioane lei (100,5 milioane euro).

[sursa imaginii: aici]

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile