«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Crowdfunding: Cum sa strangi bani de la oameni care cred in proiectul tau

Postata in: Stiri externe
Data: 2013-02-04

Kickstarter este o platforma online creata in 2009 cu scopul de a finanta proiecte creative prin crowdfunding, un sistem de finantare bazat pe implicarea comunitatii.

Practic, antreprenorii care au o idee stralucita isi pot prezenta proiectul prin intermediul Kickstarter, care este cea mai mare platforma de crowdfunding din lume, si primesc contributii financiare modeste (donatia medie este de circa 60 de dolari) de la diversi indivizi care vor sa sprijine proiectul.

Perry Chen, in varsta de 36 de ani si directorul executiv al Kickstarter, s-a gandit la ideea care a pus bazele platformei de finantare inca din 2002. El intentiona sa organizeze un concert in New Orleans, unde locuia in acea perioada, dar si-a pierdut curajul cand s-a gandit la banii pe care i-ar putea pierde. Chen si-a imaginat un instrument web care sa ii permita sa stranga banii necesari fara niciun risc personal. Trei ani mai tarziu, cand locuia in New York City, i-a explicat ideea lui Yancey Strickler. „Nu sunt prea sigur de reusita acestei idei“, isi aminteste Strickler (33 de ani) ca gandea atunci.

I se parea dubios pentru ca niciunul dintre ei nu avea experienta in strangerea de fonduri, conducerea unei organizatii caritabile, in initierea unei companii din domeniul tehnologiei sau in scrierea codurilor de programare. Chen a fost fondatorul unei galerii de arta, iar singura calificare a lui Strickler era munca sa de critic online de muzica. Dar lipsa experientei nu era adevarata problema. Ce il deranja de fapt pe Strickler era faptul ca ideea suna suspicios, asemenea unui concurs de popularitate. „Daca lasi oamenii sa voteze pentru ceea ce vor – atunci ai «American Idol»“, i-a spus lui Chen. Replica lui Chen a venit imediat: „Dar ce se intampla cu un sculptor dintr-un oras mic uitat de lume? Nu va ajunge niciodata intr-o galerie de arta. Nu este apreciat de cei din jur, dar internetul ar putea rezolva aceasta problema“.

Astfel, cei doi s-au inteles cu privire la strategia pe care trebuie sa o urmeze, au mai cooptat un fondator in echipa, pe Charles Adler, si si-au petrecut urmatorii ani fara niciun rezultat. Strickler recunoaste ca era gata sa se dea batut, dar Chen nu voia sa renunte la idee. Intr-un final au intrat in contact cu oamenii care aveau abilitatile tehnice necesare si Kickstarter a inceput sa functioneze din 28 aprilie 2009. In acea perioada, alte servicii online – unele de succes, altele mai putin -  familiarizasera oamenii cu ideea de a conecta donatorii cu antreprenori in cautare de sume mici de bani. Beneficiind de un teren propice, site-ul s-a dezvoltat fulgerator de repede, iar printre sustinatorii financiari au ajuns sa figureze nume grele de „angel investors“ precum Jack Dorsey, Zach Klein si Caterina Fake.

Anul trecut, peste 18.000 de proiecte au fost finantate cu succes prin intermediul Kickstarter. Un volum de 320 mil. de dolari a fost atras de 2,2 mil. de oameni, facand posibile o serie de proiecte creative. Jocuri, o categorie care include jocurile video, cu carti si cu table, a atras cele mai multe fonduri, cu 83 mil. dolari investite in peste 900 de proiecte.

In total, 44% din proiectele lansate anul trecut au reusit sa isi stranga banii de care aveau nevoie in dezvoltare, dar rata de succes a variat de la un banal 26% in domeniul modei pana la un insufletit 74% in zona proiectelor de dans. 17 proiecte au strans peste un milion de dolari fiecare in 2012. Proiectele din tehnologie au primit cele mai mari donatii, cu o medie de 107 dolari pe sustinator (finantator).

Cel mai mare proiect de pana acum, dezvoltat prin intermediul Kickstarter, este Pebble, un ceas care se conecteaza la smarthphone prin Bluetooth, care a primit aproape 150 de dolari de la fiecare donator si a strans in total 10,3 mil. de dolari in luna mai.

Potrivit Kickstarter, volumul total colectat anul trecut a crescut cu peste 200%, comparativ cu 2011. Dupa ce si-a deschis usile si pentru proiecte din Marea Britanie, in octombrie anul trecut, site-ul se asteapta la o continuare a cresterii si in 2013.

Sursa: Capital. Articolul este disponibil in intregime aici.

[sursa imaginii: aici]

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile