«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Institutul de Economie Sociala: Asocierea, o sansa pentru agricultori. Episodul 1 Vidra

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-02-05

In iulie 2012 IES a lansat proiectul "Asocierea, o sansa pentru agricultori". Prima comunitate inclusa in proiect a fost Vidra (judetul Ilfov), unde un grup de legumicultori destoinici s-a hotarat sa demareze o cooperativa. 

Ei actioneaza pe o piata extrem de competitiva. Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, consumul de legume proaspete in Romania a crescut in 2011 fata de 2010 cu 5,5%. Productia autohtona de legume are o evolutie fluctuanta, suprafetele cultivate fiind in scadere in ultimii ani. La nivel national, in anul 2011 suprafata cultivata cu legume in camp si solarii a fost de 230 mii hectare, iar productia a fost de 3300 mii tone. Importurile de legume proaspete au fost in valoare de 152 milioane de euro in 2011, din care importul de tomate proaspete reprezinta 29 milioane de euro. Intrucat, in ultimul timp, asistam la reducerea suprafetelor de legume din camp, concluzia specialistilor este ca marirea suprafetelor de solarii ar fi cea mai buna solutie pentru legumicultura Romaniei, culturile infiintate in spatii protejate reprezentand deja 33% din productia legumicola. 

Situatia micilor legumicultori este insa destul de grea. Cum spune dl. Dr. ing. Victor Lacatus, un reputat cercetator in domeniul legumiculturii, „Veniturile – n.n realizate de legumicultori - nu asigura profitul corespunzator; aceasta nu numai din cauza cheltuielilor foarte mari ca urmare a unor preturi care cresc incontinuu, ci si a productiilor mediocre; se mai adauga si faptul ca producatorul nu se recompenseaza pe masura muncii lui; casele sau masinile din Matca, ca si din alte zone legumicole, Vidra, Izbiceni, s.a., sunt facute cu mari sacrificii!”. 

Vidra - localitate legumicola

Vidra este o comuna situata la circa 11 km sud de Bucuresti, formata din satele CretestiSintesti si Vidra (resedinta). Vidra se afla așezata pe raul Sabar, afluent al Argesului, impreuna cu care formeaza o lunca manoasa, propice agriculturii. Preocuparea principala a locuitorilor Vidrei este legumicultura.
 

In comuna sunt inregistrati peste 700 de producatori agricoli, aproape la fiecare a doua casa existand solarii de legume. Cu o populatie de 1.678.000 locuitori si un consum de legume proaspete anual de peste 290.000 tone, Bucurestiul reprezinta cea mai mare piata de legume din Romania. Avand in vedere perisabilitatea legumelor proaspete si proximitatea geografica a comunei Vidra fata de municipiul Bucuresti, aceasta piata este cea mai accesibila pentru producatorii din aceasta localitate. 

Crearea cooperative agricole "Legume de Vidra"

Procesul a fost destul de rapid, aproximativ 6 luni de la prima intalnire cu legumicultorii pana la inregistrarea juridica a Cooperativei Agricole "Legume de Vidra" in ianuarie 2013. Cooperativa are  misiunea de a imbunatati calitatea vietii membrilor sai si a comunitatii locale prin cresterea viabilitatii principalei activitati economice practicate in comuna Vidra: cultivarea legumelor pentru consum in stare proaspata. Obiectivul principal al cooperativei este acela de a contribui la cresterea veniturilor membrilor prin imbunatatirea accesului acestora la piata pentru o valorificare mai eficienta a legumelor produse in fermele proprii. 

Obiectivele Cooperativei Agricole "Legume de Vidra":

1. Valorificarea productiei de legume a membrilor prin contracte ferme de distributie si prin deschiderea de magazine proprii in marile zone comerciale din Bucuresti;

2. Asigurarea  cerintelor  membrilor cooperatori de aprovizionare cu mijloace necesare productiei agricole si facilitarea dezvoltarii profesionale a acestora;

3. Dezvoltarea legumiculturii pe baze stiintifice, in acord cu principiile de agro-mediu care protejeaza terenul agricol-principalul mijloc de productie al comunitatii locale;

4. Dezvoltarea comunitatii locale. 


Contacte

Diana Berceanu, coordonatorul proiectului „Asocierea, o sansa pentru agricultori”: diana.berceanu@fdsc.ro

Cooperativa Agricola "Legume de Vidra" - consiliul de administratie:  
•    Dinica Maria - Presedinte
•    Lacatus Victor - Membru

•    Cernicenco Gheorghe - Membru
•    Tantaru Marian - Membru 
•    Iancu Viorica - Membru

Proiectul „Asocierea, o sansa pentru agricultori” - episodul Vidra  face parte din programul “Dezvoltare rurala prin antreprenoriat si asociere”, initiat si finantat de Romanian American Foundation (RAF) si derulat in parteneriat cu Fundatia PACTFundatia CIVITASFundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Fundatia Centrul de Mediere si Securitate Comunitara(CMSC), Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE) si Centrul pentru Educatie Economica si Dezvoltare din Romania (CEED).

Autorul articolului: Ancuta Vamesu, specialist Institutul de Economie Sociala (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile)

 

 

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile