«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Societatile mutuale de asigurari active pe piata romaneasca

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-02-14

Romania a fost cotata a patra "dintre cele mai mutuale piete" de International Cooperative and Mutual Insurance Federation in raportul lor anual Mutual Market Share din 2010 disponibil aici. Ca si alte piete est-europene din Slovacia sau Ungaria, pe piata din Romania actioneaza un sector mutual format din subsidiare ale unor mari societati mutuale  din Austria, Germania si Olanda. Aceste grupuri multinationale au stimulat cresterea sectorului mutualist in Europa de Est.


Dintre societatile mutuale internationale care detin firme de asigurari in Romania amintim:

Achmea - Eureko (fost Interamerican)

Achmea are o participatie de 100% din Eureko in Romania. Eureko a intrat pe piata locala in 2004, dupa preluarea grupului elen Interamerican, iar in urma cu trei ani si-au adus propriul brand. Eureko Asigurari a avut in ultimii opt ani pierderi de 30 mil. euro. Eureko era unul dintre putinii asiguratori care ofereau o gama completa de produse de asigurari de viata, de sanatate si de pensii. Eureko are aproximativ 600 de angajati, in 2 companii care opereaza pe piata romaneasca: Eureko Asigurari si Eureko Pensii. In 2007, Eureko Pensii a fost printre primii jucatori implicati in reformarea sistemului de pensii romanesc si, de asemenea, Eureko Asigurari este liderul pietei de asigurari private de sanatate. Achmea este o firma detinuta de grupurile cooperatiste olandeze Acmea si Robobank. Eureko, ramas totusi un jucator de talie redusa pe piata asigurarilor de viata si administrator de pensii private a anuntat ca grupul Achmea (Eureko BV) a decis, conform Ziarului Financiar, sa se retraga de pe piata, iar varianta cea mai probabila este inchiderea companiei de asigurari, in timp ce administratorul de pensii private va fi vandut. In opt ani de activitate, olandezii nu au reusit sa stranga o masa critica de clienti.

Groupama

Groupama este o societate mutuala de asigurari, servicii bancare si financiare din Franta. A opta companie de asigurari din Franta si a sasea in randul celor cu multiple asigurari, Groupama are 13 milioane de membri clienti si 35.000 de angajati. In Franta domeniile sale de activitate principale sunt asigurarile in domeniul agricol, pentru autoritati locale, case, sanatate, pe locul doi fiind asigurarea in caz de accidente si pe locul al treilea asigurarile auto. Groupama are o prezenta internationala in  Italia, Portugalia, Turcia, Grecia, Ungaria, Romania, Slovacia, Bulgaria, China si Vietnam.

Signal Iduna

Signal Iduna este afiliata grupului german cu acelasi nume, asigurator mutual in Germania. Grupul Signal Iduna s-a format in 1999, prin reunirea a doua companii - Iduna Nova  infiintata in 1906, la Hamburg, ca fond de despagubiri in caz de boala sau deces si Signal, dezvoltat in 1907, la Dortmund, la initiativa mestesugarilor, care au creat un fond pentru ajutorarea bolnavilor. Timp de un secol, cele doua companii originare care au format grupul Signal Iduna au fost parteneri de incredere pentru intreprinderile mici si mijlocii, asociatiile mestesugaresti si de comert din Germania. Din 1999, grupul de asigurari Signal din Dortmund si Iduna Nova din Hamburg si-au unit fortele devenind Signal Iduna, un asigurator integrat pentru orice segment de populatie, in intentia de a patrunde pe piata Europei Centrale si de Est. Operatiunile grupului au fost extinse in ultimii ani in Ungaria si Polonia, iar acum si in Romania. Signal Iduna este de asemenea prezenta si in Elvetia cu divizia sa de reasigurari. Pe piata din Romania,  Signal Iduna esteprezenta din 2008, oferind pachete complete de asigurari de sanatate, de viata si de accidente. In 2010 firma mai detinea putin peste 1000 de contracte de asigurare.

[sursele imaginilor: 1, 2, 3, 4]

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile