«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Investitii sociale: Comisia indeamna statele membre sa se concentreze pe cresterea economica si coeziunea sociala

Postata in: Stiri externe
Data: 2013-02-28

Intr-o comunicare recent adoptata privind investitiile sociale in favoarea cresterii economice si a coeziunii, Comisia Europeana invita statele membre sa acorde prioritate investitiilor sociale si sa-si modernizeze sistemele de protectie sociala. Aceasta inseamna strategii mai performante de incluziune activa si o utilizare mai eficienta si mai rentabila a bugetelor sociale.

Comunicarea le ofera de asemenea statelor membre orientari privind cele mai bune modalitati de a utiliza ajutorul financiar acordat de UE, in special prin Fondul social european, pentru a realiza aceste obiective. Comisia va monitoriza indeaproape, in cadrul semestrului european, performantele sistemelor de protectie sociala ale statelor membre individuale si va formula, acolo unde este cazul, recomandari specifice fiecarei tari.

"Investitiile sociale sunt esentiale daca dorim sa iesim din criza mai puternici, mai solidari si mai competitivi. In limita constrangerilor bugetare actuale, statele membre trebuie sa-si orienteze investitiile catre capitalul uman si coeziunea sociala. Acest lucru este foarte important daca dorim sa realizam progrese reale in ceea ce priveste atingerea obiectivelor din strategia Europa 2020. Investitiile sociale realizate astazi ajuta statele membre sa evite plata unei facturi financiare si sociale mult mai mari maine” a declarat László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune sociala.

Consecintele sociale ale crizei financiare actuale sunt foarte serioase. Pachetul privind investitiile sociale, pe care Comisia tocmai l-a prezentat, le ofera statelor membre orientari in ceea ce priveste elaborarea de politici sociale mai rentabile si mai eficiente ca raspuns la problemele majore cu care se confrunta in prezent. Printre acestea se numara dificultatile financiare serioase, cresterea saraciei si a excluziunii sociale, precum si nivelurile record ale somajului, in special in randul tinerilor. La acestea se adauga imbatranirea societatii si scaderea populatiei de varsta activa, ceea ce pune la incercare sustenabilitatea si caracterul adecvat al sistemelor sociale nationale.

Pachetul privind investitiile sociale include o recomandare a Comisiei privind lupta contra saraciei infantile, in care se propune o politica integrata de investitii sociale in favoarea copiilor. Investitiile in copii si in tineri sunt deosebit de eficiente in ceea ce priveste stoparea ciclurilor saraciei si excluziunii sociale care afecteaza generatii succesive si imbunatatirea oportunitatilor pe care persoanele le vor avea in cursul vietii.

Pachetul privind investitiile sociale este un cadru strategic integrat care ia in considerare diferentele sociale, economice si bugetare dintre statele membre, concentrandu-se pe:

- adaptarea sistemelor de protectie sociala la nevoile persoanelor care trec prin etape critice ale vietii lor; trebuie sa se ia masuri suplimentare pentru a reduce riscul de excluziune sociala si a evita astfel costuri sociale mai mari in viitor.

- politici sociale simplificate si mai bine orientate, vizand crearea unor sisteme de protectie sociala adecvate si sustenabile; unele tari au in domeniul social rezultate mai bune decat altele, in ciuda faptului ca dispun de bugete similare sau mai mici, ceea ce demonstreaza ca este posibil sa se eficientizeze cheltuielile aferente politicii sociale.

- modernizarea strategiilor de incluziune activa aplicate de statele membre; serviciile de ingrijire a copiilor si educatia cu costuri accesibile si de buna calitate, prevenirea abandonului scolar timpuriu, formarea profesionala, sprijinul pentru gasirea unui loc de munca, ajutorul pentru locuinta si accesibilitatea serviciilor medicale sunt toate domenii de actiune cu o puternica dimensiune sociala.

Context

Pachetul privind investitiile sociale se bazeaza pe o analiza a datelor (de ex., analiza "Situatia sociala si a ocuparii fortei de munca in Europa”, 2012 – a se vedea IP/5/13) si a bunelor practici existente, care demonstreaza ca, in statele membre cu un angajament ferm de a efectua investitii in domeniul social – si anume, oferirea de beneficii si servicii care consolideaza competentele si capacitatile persoanelor -, populatia este mai putin expusa la riscul de saracie sau excluziune sociala si are un nivel mai bun de instruire, nivelul de ocupare a fortei de munca este mai ridicat, deficitele sunt mai scazute, iar PIB-ul pe cap de locuitor este mai mare.

Pachetul privind investitiile sociale este format dintr-o comunicare care stabileste cadrul strategic, masuri concrete care urmeaza sa fie luate de statele membre si de Comisie, precum si orientari cu privire la utilizarea fondurilor UE in vederea sprijinirii reformelor. Acesta este insotit de:

- o recomandare a Comisiei intitulata "Investitiile in copii: iesirea din cercul vicios al dezavantajarii”, care contine un cadru strategic integrat vizand imbunatatirea oportunitatilor de care dispun copiii;

- un document de lucru al serviciilor Comisiei care contine date privind evolutia demografica si sociala si privind rolul politicilor sociale in formularea unui raspuns la provocarile sociale, economice si macroeconomice cu care se confrunta UE;

- un document de lucru al serviciilor Comisiei care face un bilant al Recomandarii din 2008 a Comisiei privind incluziunea activa a persoanelor excluse de pe piata muncii;

- cel de-al treilea raport bienal privind serviciile sociale de interes general, destinat sa ajute autoritatile publice si partile interesate sa inteleaga si sa puna in aplicare normele revizuite ale UE privind serviciile sociale;

- un document de lucru al serviciilor Comisiei privind ingrijirea pe termen lung, care prezinta dificultatile si optiunile strategice;

- un document de lucru al serviciilor Comisiei care descrie situatia persoanelor fara adapost din Uniunea Europeana si prezinta posibile strategii;

- un document de lucru al serviciilor Comisiei privind investitiile in sanatate, care contine strategii de imbunatatire a eficientei si rentabilitatii sistemelor de sanatate, in contextul unor bugete de sanatate publica reduse, si examineaza modalitatile prin care sanatatea poate contribui la cresterea capitalului uman si a incluziunii sociale, si

- un document de lucru al serviciilor Comisiei privind modul in care Fondul social european va contribui la punerea in aplicare a pachetului privind investitiile sociale.

Pachetul privind investitiile sociale se inspira din Platforma europeana de combatere a saraciei si a excluziunii sociale si completeaza alte initiative luate recent de Comisie pentru a raspunde problemelor sociale si economice din Europa, si anume pachetul privind ocuparea fortei de munca, pachetul privind ocuparea fortei de munca tinere si cartea alba privind pensiile. Aceste initiative au oferit statelor membre orientari suplimentare privind reformele nationale necesare pentru atingerea obiectivelor convenite in cadrul strategiei Europa 2020.

Sursa: www.europa.eu   

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile