«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Cooperativa RomLacta, siguranta si profitabilitate

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2013-03-05

Cooperativa provoaca in societatea romaneasca sentimente extrem de contrare. Unii si-o doresc foarte mult, altii o vor si nu prea, iar cei mai multi nici nu vor sa auda de aceasta forma de asociere. O noua incercare este Cooperativa Agricola RomLacta, aflata in judetul Ilfov.

Zece fermieri, nu foarte mari, dar destul de importanti, au adunat impreuna cam 6000-7000 de animale, din care 4000 sunt vaci de lapte, ce dau zilnic o productie de aproximativ 70000 de litri de lapte.  Fermele lor au fiecare peste 1000 de hectare de teren agricol, ceea ce face din Cooperativa RomLacta una mixta.


In anii ’90, euforia libertatii proaspat castigate a dus la faramitarea CAP-urilor, la recuperarea pamantului si distrugerea bazei materiale, adunata in zeci de ani de comunism. Dupa mai bine de douazeci de ani de agricultura in capitalism, fermierii nu sunt multumiti de rezultate, muncesc din greu si in cele mai multe cazuri fara un castig satisfacator.

Se asteapta bani de la stat, de la Uniunea Europeana, bani putini, care vin tarziu si cu multa birocratie. Se organizeaza schimburi de experienta in alte tari, unde fermierii constata ca acolo sunt asociatii si cooperative, ca agricultorii au experienta efortului comun si a puterii prin unire. Un fermier singur nu poate sa concureze cu companiile multinationale. Una dintre cooperativele agricole nou infiintate in Romania este RomLacta, cu sediul in comuna Afumati, judetul Ilfov. Este alcatuita din agricultori care au ferme cu vaci de lapte, dar si ferme vegetale. Obiectivul Cooperativei fermierilor RomLacta este asocierea pentru a avea forta de negociere pe piata.

In fruntea Cooperativei RomLacta, fermierii l-au ales presedinte pe Nicusor Serban, care detine o ferma de aproape 1000 de taurine in judetul Ialomita, la Dragoesti, si exploateaza in jur de 5000 ha. Director executiv este Gheorghe Petrisor.

Pretul laptelui, un argument pro cooperativa

La nivel european, in Romania este cel mai mic pret al laptelui - 25,5 eurocenti/litru (1,1 lei), potrivit datelor Eurostat, in conditiile in care pretul mediu european este de 31,3 eurocenti/litru. In Grecia si Malta pretul laptelui este de 44,7 eurocenti/litru, iar in Germania de 30,9 eurocenti. In Polonia laptele se vinde la poarta fermei cu 27,5 eurocenti/litru, iar in Marea Britanie cu 32,6 eurocenti/litru.

Pretul din Romania este chiar mai mic decat in urma cu 2-3 ani, desi pretul cerealelor a crescut vertiginos. In conditiile in care fiecare fermier isi negociaza singur contractul, nici nu sunt sanse de a obtine un pret mai bun. Oricand se va gasi altul care sa semneze un contract cu procesatorii. Singura cale de succes este asocierea si la aceasta solutie au ajuns si fermierii care au infiintat, in iulie acest an, Cooperativa RomLacta. Membrii cooperativei au inteles ca nu sunt concurenti intre ei, ci parteneri. "Suntem ca intr-o familie. Poate, dupa modelul nostru, se vor mai infiinta si alte cooperative. Vin mereu alti oameni alaturi de noi. Am vorbit cu colegi care nu au avut curajul sa se inscrie de la inceput si le-am demonstrat ca incepe sa mearga treaba si ne cauta lumea. Nu vom accepta prea multi membri, pentru ca nu mai ai garantia ca treaba va merge la fel de bine."

In UE sunt peste 40 000 de cooperative agricole

Agricultorul roman trebuie sa produca mai mult si de calitate superioara, pentru a putea avea loc printre cei care provin din tari in care agricultura se bucura de sprijin financiar considerabil mai mare.

In Romania, exista mai multe asociatii si cooperative, printre care noua sunt in zootehnie. Prea putine insa functioneaza real. Cooperativele agricole pot desfasura activitati economice premise de Legea Cooperatiei Agricole nr. 566 din 9 decembrie 2004 si de catre alte legi.

Dupa datele oferite de catre Confederatia Europeana de Cooperative Agrare (COGECA), in Uniunea Europeana exista peste 40 000 de cooperative agricole, ce factureaza peste 200 000 milioane de euro, ceea ce reprezinta peste 50% din volumul total de vanzari ale agroindustriei comunitare. Cooperativele imbunatatesc puterea de negociere cu clientii, reduc costurile de achizitie, micsoreaza si mai mult costurile, faciliteaza accesul pe piata sau extind oportunitatile de piata.

Valoarea este adaugata produselor prin prelucrare sau oferind cantitati mai mari si de calitate. Cooperativa isi propune sa imbunatateasca permanent calitatea produselor sau serviciilor, pentru ca satisfactia financiara a membrilor se construieste prin adaugarea de valoare produselor. Se reduc costurile si cresc veniturile. In Europa, cooperativele agricole s-au dovedit cele mai performante organizatii ale fermierilor. Avantajele asocierii in cooperativa tin de activitatea de filiera, care urmareste intregul lant de productie si desfacere. “Din cooperativa fac parte cativa producatori mari, cu 5-10 tone pe zi, lapte european, dupa standard, asa ca efortul de colectare nu e prea mare. Calitatea e foarte buna, majoritatea avand toate conditiile pentru a asigura trasabilitatea produsului. Fermierii nostri au proceduri de audit, coordonate de cooperativa impreuna cu organisme independente.”

Indiferent de pretul laptelui, cooperativa trebuie sa aiba profit, deoarece cheltuielile sunt mai mici in fermele cooperativei. “Fara sistemul de cota, noi trebuie sa fim pregatiti sa facem profit cu preturi mici, a specificat Gheorghe Petrisor. Volatilitatea pretului la lapte este foarte mare in Europa. In Romania se ridica la acelasi nivel de pret doar in timpul iernii, din pacate. Ca medie anuala, pretul e mai mic la fermierii romani, in comparatie cu ceilalti fermieri din UE. Chiar fata de Ungaria sau Bulgaria, pretul mediu e mai mic la noi. Sunt fermieri care lucreaza individual, care obtin preturi mai mici, pentru ca puterea lor de negociere e mai mica. Mai sunt altii, din interiorul unor asociatii, care obtin preturi mai bune. Cooperativa este o organizatie care asigura membrului cooperator, dar si procesatorului, o mai mare vizibilitate a pretului, care are si ea costul ei.”

Articol preluat de pe site-ul www.revistafermierului.ro.

[sursa imaginii: aici]

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile