«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Programul National de Reforma al Romaniei in domeniul social - in atentia societatii civile si a retelei Caritas europene

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-03-11

Strategia 2020 a Uniunii Europene are implicatii practice si pentru Romania. Guvernul Romaniei s-a angajat in 2010 sa contribuie la atingerea tintelor stabilite de Comisie prin adoptarea unor masuri care sa conduca la atingerea obiectivelor asumate de Romania. In fiecare an, in luna aprilie, guvernele statelor membre trebuie sa prezinte un raport in care sa explice care sunt masurile pe care le au in vedere pentru a atinge obiectivele nationale fixate in baza Strategiei Europa 2020. Programele nationale de reforma contin elementele necesare pentru monitorizarea progreselor inregistrate in vederea atingerii obiectivelor Strategiei Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii.

In 2012, la ultimul raport de monitorizare elaborat de Ministerul Afacerilor Europene, Romania se indeparta fata de tintele propuse.

Valorile obiectivelor nationale Europa 2020 si stadiul acestora la 15 martie 2012

Sursa: „Raport privind implementarea Programului National de Reforma 2011-2013”, Ministerul Afacerilor Europene, 15 martie 2012 disponibil aici.

O analiza comparativa a valorilor  anului 2008, an de referinta in Memorandumul de stabilire a tintelor Romaniei, si 2011 reflecta o inrautatire a situatiei. In 2008 rata de ocupare era mai buna, 64,4%, in comparatie cu 62,8 in 2011, cota din PIB alocata cercetarii - de 0,58% - era superioara, iar rata de parasire timpurie a scolii era de 15,9%. Singurul indicator aflat intr-o evolutie pozitiva fata de 2008 este rata populatiei care a absolvit o forma de educatie tertiara.

In 21 februarie 2013, Caritas Europa a lansat un raport alternativ fata de cele prezentate de statele membre cu privire la progresul  inregistrat in realizarea Strategiei 2020, in principal in domeniul social, in cadrul unei conferinte cu tema “Criza creste in Europa – este Uniunea Europeana capabila sa dea un raspuns eficient?” care a a avut loc la Bruxelles in aceeasi zi. Raportul poate fi consultat aici.

Caritas Europa considera ca „semestrul european” - asa cum este numit procesul anual de raportare descris mai sus - poate contribui la realizarea modelului de economie sociala de piata al Europei si la ameliorarea realitatilor sociale aflate in prezent intr-un proces de inrautatire. Raportul subliniaza insa ca “masurile de austeritate au subminat in multe tari sistemele de protectie sociala in rolul lor de stabilizare, avand un efect dramatic asupra persoanelor care traiesc sub pragul saraciei, generand noi riscuri de saracie si crescand inegalitatile. Astfel, obiectivele macro-economice pe care se concentreaza  guvernele statelor UE nu sunt convergente cu cele sociale”.  Raportul concluzioneaza ca “masurile de ajustare fiscala nu contribuie la cresterea ratei de ocupare sau la reducerea saraciei si excluziunii sociale”, acestea fiind o povara in plus pe umerii celor saraci. Organizatiile Caritas din Europa atrag atentia impactului negativ pe care il poate avea neglijarea dimensiunii sociale a Europei si fac apel catre guvernele nationale si institutiile europene sa aiba o abordare integrata atunci cand cauta solutii ca raspuns la criza económica.

Recomandari Caritas pentru 2013 catre statele membre UE:

  1. Acordarea unei atentii speciale fenomenului saraciei in randul copiilor si adoptarea de masuri de prevenire a cazurilor in care tinerii sa devina la randul lor saraci. Programele Nationale de reforma trebuie sa includa tinte specifice pentru combaterea saraciei in randul copiilor.
  2. Recunoasterea potentialului de creare de locuri de munca al serviciilor sociale de ingrijire si al economiei sociale si sa sprijinirea cresterii ocuparii in acest sector prin programele operationale care vor fi finantate din Fondul Social European in perioada 2014-2020, tinand cont, in particular, de valoarea adaugata pe care o aduce sectorul non-profit in furnizarea serviciilor sociale.
  3. Combaterea saraciei in randul angajatilor prin adoptarea unei legislatii care sa elimine precaritatea salariilor si sa creasca calitatea locurilor de munca. 
  4. Asigurarea schemelor de venit minim garantat, recunoscand aceasta ca pe un drept fundamental care contribuie la reducerea si eradicarea saraciei si garanteaza demnitatea pentru toti.

Doina Crangasu, director executiv Confederatia Caritas Romania, a prezentat recomandarile pentru Romania.

Raportul si recomandarile pentru Romania pot fi citite aici.

[sursa imaginii: aici]

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile