«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Ce sprijin va primi economia sociala din fondurile europene alocate Romaniei 2014-2020: procesul de programare

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-04-01

Romania a inceput din 2012 pregatirea programelor care vor fi finantate din fonduri europene in noua perioada bugetara 2014-2020. Ca si in perioada anterioara, documentele programatice trebuie elaborate cu respectarea principiului european al parteneriatului si implicand consultari cu reprezentanti ai autoritatilor competente nationale, regionale, locale, cu organizatii ale societatii civile, cu parteneri economici si sociali, inclusiv partenerii din domeniul protectiei mediului sau avand responsabilitati pentru promovarea egalitatii si nediscriminarii.

La nivel national si regional s-au constituit structuri parteneriale cu rol consultativ: Comitetul Interinstitutional pentru elaborarea acordului de parteneriat (CIAP) si 12 comitete consultative organizate ca sectiuni ale CIAP. Economia sociala este abordata de Grupul de Lucru Tehnic Antreprenoriatul si economia sociala din cadrul Comitetului tematic (CCT) Ocupare, incluziune sociala si servicii sociale.

Pe baza cadrului strategic comun, fiecare stat membru va trebui sa elaboreze, in cooperare cu partenerii sai si in dialog cu Comisia Europeana, un set de documente de programare:

  • contractul/acordul de parteneriat, document strategic national care fundamenteaza si stabileste obiectivele tematice de dezvoltare si alocarea indicativa a fondurilor europene in perioada 2014–2020. Contractul/acordul de parteneriat va acoperi instrumentele structurale si fondurile destinate dezvoltarii rurale si pescuitului, respectiv: Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), Fondul Social European (FSE), Fondul de Coeziune (FC), FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala) si FEPM (Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime);
  • programe subsecvente, care transpun elementele prevazute de contractul/acordul de parteneriat si care contin angajamente ferme ale statelor membre privind indeplinirea obiectivelor UE prin programarea fondurilor comunitare.

In conformitate cu ultimele versiuni ale proiectelor de regulamente, contractul/acordul de parteneriat trebuie transmis Comisiei Europene in termen de 4 luni de la aprobarea regulamentelor, iar programele operationale, simultan sau in 3 luni de la transmiterea acestuia.

Desi initial nu a fost inclus in Grupul Tematic dedicat economiei sociale, Institutul de Economie Sociala a transmia nenumarate observatii la documentele elaborate de Grup. In luna noiembrie 2012 au fost predate de catre Comitetele Tehnice analizele Socio-Economice pentru programarea Fondurilor Europene 2014-2020 ale domeniului respectiv.

Ministerul Fondurilor Europene a organizat in 14 martie 2013, cea de-a treia reuniune a Comitetului Interinstituţional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP), in cadrul careia a anuntat ca in perioada imediat urmatoare, Comitetele Consultative Tematice, sectiuni ale CIAP, vor valida analizele socio-economice care fundamenteaza optiunile strategice din Acordul de Parteneriat si programele operationale prin intermediul carora vor fi atrase fondurile UE in 2014-2020.

Puteti consulta aici forma actuala a Analizei Socio-Economice pentru programarea Fondurilor Europene 2014-2020 a Grupului de Lucru Tehnic Antreprenoriatul si economia sociala.

IES va incerca sa va tina in continuare la curent, in masura in care documentele vor fi accesibile sau vor mai avea loc dezbateri cu evolutia lucrarilor in cadrului  Grupului de Lucru Tehnic
Antreprenoriatul si economia sociala.

Asteptam comentariile dvs. si pe site-ul IES. Pentru a urmari in continuare procesul de programare va recomandam sectiunea dedicata pe site-ul www.fonduri-structurale.ro.

[sursa imaginii: aici]

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile