«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Mai sunt cateva locuri pentru sezonul 2013 in gradina sociala ASAT AMURTEL

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-04-03

Asociatia CRIES anunta lansarea primei gradini sociale ASAT din Romania. Obiectivul este acela de a aplica principiile Economiei Sociale si ale copartajarii echitabile a beneficiilor si riscurilor in agricultura naturala, intr-o formula care sa sustina o micro-ferma gestionata de o asociatie non-profit cu activitate sociala si care contribuie direct la imbunatatirea vietii unor persoane marginalizate social.
Cu alte cuvinte, gradina sociala este infiintata de un ONG cu activitate in domeniul social, cu scopul de a contribui la activitatea de insertie sociala a persoanelor cu risc (beneficiari ai organizatiei si membri ai comunitatii in care aceasta isi desfasoara activitatea). Prima Gradina Sociala
ASAT este dezvoltata de catre Asociatia Amurtel Romania, asociatie care desfasoara programe de incluziune socio-economica a persoanelor marginalizate.

Gradina sociala se situeaza in satul Poieni din judetul Buzau si este gestionata de catre Asociatia AMURTEL. In cadrul Gradinii Sociale
ASAT se pregateste producerea unei game diversificate de legume pentru un numar de 35 de familii de consumatori din Bucuresti – productia aflandu-se in curs de certificare ecologica. Principiile de functionare a Gradinii sociale ASAT AMURTEL sunt similare unui parteneriat de solidaritate ASAT, functionarea acesteia bazandu-se pe transparenta modului de productie si de calculare a costurilor, pe asigurarea unui pret echitabil si a unor conditii de lucru decente, precum si pe dezvoltarea unei relatii de solidaritate intre consumatori si asociatia care gestioneaza acest program de dezvoltare socio-economica. Consumatorii care doresc sa se implice in acest program vor beneficia de 36 de cosuri de legume, livrate saptamanal in intervalul aprilie - decembrie 2013, valoarea abonamentului anual fiind de 1.600 lei.

"Prin lansarea acestui program,
Asociatia AMURTEL va reusi sa sustina accesul la legume diversificate si naturale pentru 35 de familii de bucuresteni, va asigura necesarul de legume pentru copiii de la Centrul de zi, formarea profesionala a tinerilor in dificultate cu care lucram in cadrul asociatiei si totodata vom avea un impact in comunitate (prin incheierea unor contracte de munca cu doua femei din localitatea Poieni, pentru activitati in agricultura organica). Am ales sa desfasuram activitatea economica in domeniul agricol deoarece organizatia noastra detinea terenul si infrastructura necesare in satul Poieni, dar si pentru ca suntem unul dintre principalii promotori ai conceptului de permacultura in Romania." (Didi Deshaies, reprezentant Asociatia AMURTEL).

"Am dezvoltat conceptul de Gradina sociala
ASAT pentru a contribui cu o abordare inovatoare in domeniul insertiei sociale. Aceasta se bazeaza pe un program de insertie socio-profesionala complex, facilitand dezvoltarea unor parteneriate de lunga durata intre consumatori responsabili si organizatii neguvernamentale care desfasoara o activitate agricola, in sprijinul obiectivului social. Avem incredere ca printr-o comunicare corecta si congruenta a acestui demers si a avanatajelor multiple pentru societate, vom reusi dezvoltarea unor grupuri solidare de consum-actori. Experienta unor demersuri similare din Europa (cum e in Franta cazul Jardin de Cocagne) precum si evolutia parteneriatelor de solidaritate ASAT in sprijinul micilor producatori ne indreptatesc sa fim optimisti privind potentialul de dezoltare a acestei initiative. Lansarea primei Gradini Sociale ASAT se bazeaza pe o experienta de colaborare de peste 2 ani pe care o avem cu Asociatia AMURTEL". (Mihaela Vetan, presedinte Asociatia CRIES).

Urmeaza Timisoara
Reprezentanta asociatiei
CRIES, promotoarea Gradinilor sociale ASAT, ne-a declarat ca in scurt timp va fi lansata a doua gradina sociala, in orasul de pe Bega. Tot aici, in 2008, a avut loc prima asociere intre consumatori responsabili si mici producatori agricoli, demarand astfel programul ASAT.

Cei care doresc sa afle mai multe detalii despre conceptul de Gradina Sociala ASAT, precum si despre oferta gradinii AMURTEL Poieni sunt invitati sa participe la o intalnire de prezentare, prevazuta a se desfasura in data de 05 aprilie 2013, incepand cu orele 18.00, la Libraria Carturesti din Complexul Muzeului Taranului Roman.

Pentru inscriere, dar si pentru alte informatii legate de Gradina Sociala ASAT, persoanele de contact sunt: Didi Deshaies (didi@amurtel.ro) sau Florentina Constantin (florentina.constantin@cries.ro).

Sursa: www.amurtel.ro

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile